fbpx

Anette's blog

Test dig selv – er du på vej i overgangsalderen?

Hormonerne er afgørende for vores velbefindende både psykisk og fysisk - få overblik over, hvilke symptomer der kan skyldes forandringerne i overgangsalderen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Der er mange forskellige tegn på, at man er kommet ind i overgangsalderen – og mange kvinder er slet ikke klar over, hvor meget den hormonelle balance betyder for både krop og psyke. Og så kan overgangsalderen også begynde mange år før menstruationerne stopper – så det er godt at være forberedt og kende symptomerne.

De hormonelle forandringer, der kendetegner overgangsalderen, begynder for mange kvinders vedkommende i virkeligheden allerede midt i 30’erne, hvor produktionen af hormoner fra æggestokkene allerede begynder at ændre sig, men normalt når man taler om overgangsalderen, så tænker man på de år, der ligger lige op til den sidste menstruation og årene umiddelbart efter.

Der har været en teori om, at hvis der var lave niveauer af hormoner fra æggestokkene efter den sidste menstruation, så var der i årene inden tale om en jævnt faldende produktion af hormoner, men det har vist sig, at det er ikke rigtigt. Niveauet af progesteron begynder godt nok at falde – og det fald begynder hos mange allerede midt i 30’erne – men niveauet af østradiol stiger hos mange kvinder i årene op til menopausen. Niveauet kan svinge fra lavt til højt fra den ene dag til den næste, og det kan stige til højere niveauer end tidligere, så kvinder i overgangsalderen kan have et langt højere niveau i blodet end i de fertile år. Denne stigning i østradiol sammen med faldet i progesteron er årsagen til mange af de symptomer, som kan begynde eller forværres i overgangsalderen.

Test dig selv – er du i overgangsalderen?

Fysiske symptomer
Oplever du:

Ændringer i cyklus: der bliver længere eller kortere mellem menstruationerne, og blødningerne bliver kraftigere, mere langvarige og måske også med flere smerter.

Forøget PMS, symptomer op til menstruationen:

Ømme bryster

Væskeophobninger

Hovedpine eller migræne

Vægtstigning – selvom du lever som du plejer

Hedeture og/eller nattesved

Hjertebanken eller uregelmæssig hjerterytme

Ømme muskler og led

Søvnproblemer – svært ved at falde i søvn, eller du vågner midt om natten og kan ikke sove mere

Tørre slimhinder

Mindre energi end tidligere

Psykiske symptomer
Oplever du en forøget tendens til:

Angst og måske ligefrem panik

Nervøsitet og bekymring

Depression

Sårbarhed

Grådanfald

Irritation og vrede

Humørsvingninger – glad det ene øjeblik og trist eller sårbar det næste

Hukommelsesproblemer

Svært ved at koncentre dig eller fokusere, svært ved at tænke klart

Sværere ved at tåle stress og belastninger

Hvis du kan sige ja til 5 symptomer eller mere, så er der stor sandsynlighed for, at du er i overgangsalderen. Der er meget, du kan gøre, for at afhjælpe de gener og symptomer, der følger med – læs mere her på bloggen eller i bogen:

“Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten. En bog om, hvad kvinder i virkeligheden mangler – og den forskning, som viser det”

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere om emnet:

Symptomer på hormonelle ubalancer

Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom.

Hvorfor ”Opgør med østrogenmyten”?

Læger bliver uddannet med en fortælling om, at østradiol er det eneste hormon, der har betydning for kvinder. Det har ingen bund i videnskaben, og det går ud over behandlingen af kvinder i alle livsfaser. Denne “østrogenmyte” blev skabt i 1930’erne, og det er på høje tid at få gjort op med den.

Mere fra Anette's blog

Hvad gør en læge, der selv får en alvorlig sygdom?

Hvad gør en læge, der selv får en alvorlig diagnose? Han begynder at interessere sig for den uafhængige forskning – den forskning, han ikke har lært om på lægestudiet – fordi det nu er hans eget liv, det drejer sig om.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Der er ikke evidens for, at noget af det, der omtales på nht.dk, kan beskytte mod coronavirus.

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen og tips til en sund hormonbalance.