Spyttest kan blive et vigtigt våben mod pandemien

Lynhurtig smittesporing og ugentlige tests direkte på arbejdspladsen – det er noget af det, der vil blive muligt med en spyttest. Laboratorier over hele verden kappes om at komme først...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

I mange lande foregår der i øjeblikket et stort arbejde med at udvikle nye testmetoder, så man hurtigere, nemmere og billigere kan teste mange mennesker, også de, der ikke har symptomer. Mange af disse tests tager udgangspunkt i spyt, hvor man spytter direkte ned i et rør eller på en plastikoverflade. En sådan test har store fordele, fordi den kan spare fagpersonale og gør det muligt at teste folk i langt større skala. Den ser også ud til at kunne opdage smitten tidligere end den nuværende test. Så der er mange penge at hente til dem, der kommer først på markedet med en spyttest.

I USA har det schweiziske firma Roche fået hastegodkendt en spyttest, der kan levere et resultat i løbet af knap 4 timer, og firmaet har allerede sendt tusindvis af tests til USA – planen er, at de skal levere omkring 400.000 tests om ugen. Da godkendelsen blev offentliggjort, steg firmaets aktier med 11% – den største stigning i firmaet siden 1997. Godkendelsen gælder også i EU.

I Danmark var det Ingeniøren, der bragte nyheden om Roche’s succes med en spyttest.

I England afprøver man en ugentlig spyttest. Det foregår blandt læger og andet sundhedspersonale, universitetsansatte og deres samboer i Southampton. De tager selv prøven derhjemme og sender den til laboratoriet, og resultatet er klar indenfor 48 timer. Der kommer til at indgå 14.000 mennesker i forsøget, som forventes at vare i 4 uger.

Et engelsk forsøg med spyttest er i gang i Southampton. Det omfatter 14.000 personer. Se mere på www.gov.uk

I Italien er man også langt fremme med en spyttest, som helt igennem er et ”gør-det-selv-”produkt, der minder om en graviditetstest: Et par dråber spyt bliver blandet med en væske og anbragt på en strimmel absorberende papir, og indenfor 3 til 6 minutter har man resultatet, hvor en streg viser, at den testede er negativ, mens to streger angiver et positivt resultat.
Testen er blevet studeret i et pilotprojekt, og den var meget sikker. Nu er forskerne i kontakt med et italiensk firma om at starte masseproduktion.

I Italien har man udviklet en spyttest, som giver svar inden for 6 minutter. Omtalen her er fra den italienske avis Il Giorno.

Der er ingen tvivl om, at spyttests vil blive udbredt i løbet af det næste halve år som diagnosticeringsværktøj i det meste af verden, fordi de har en lang række fordele:

  1. Det er ikke nødvendigt at gå et bestemt sted hen for at få lavet testen – det er både godt for de der skal testes, det sparer tid og besvær, og for de som er sløje eller mennesker, som er i højrisikogruppen for at få alvorlig COVID-19 gør det det mere sikkert at blive testet. Det sparer også penge, da der er brug for mindre personale til at teste – og færre ansatte i sundhedsvæsnet vil blive udsat for smitte.
  2. Den eksisterende test bruger en podning fra svælget. Det er en meget ubehagelig procedure, som kan give opkastningsfornemmelser og ømhed i svælget bagefter. En spyttest er uden ubehag og let at lave.
  3. Det vil være nemt for virksomheder, skoler, universiteter og hospitaler at teste ansatte og elever regelmæssigt, så man hurtigt kan isolere smittede, som endnu ikke har fået symptomer. Dermed kan man effektivt begrænse smitten og være med til at dæmme op for den anden bølge, som nogen forventer vil komme.

Ifølge forskning fra Kina kan man også i en spyttest fange virussen tidligere end i den eksisterende test, hvilket vil være en yderligere fordel.

Resultaterne af et kinesisk forsøg viser, at en spyttest kan opdage smitten fra det øjeblik, man er blevet smittet – mens det først lader sig gøre 8 dage efter smittetidspunktet med den nuværende podning.


Kilder:

https://ing.dk/artikel/firma-klar-med-corona-test-virker-10-gange-hurtigere-233005

https://diagnostics.roche.com/us/en/news-listing/2020/roche-begins-shipments-of-first-400000-covid-19-tests-to-laboratories-across-US-to-begin-patient-testing-under-fda-emergency-use-authorization.html

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-13/roche-gets-clearance-for-coronavirus-test-that-s-10-times-faster

https://www.gov.uk/government/news/new-saliva-test-for-coronavirus-piloted-in-southampton

https://www.ilgiorno.it/varese/cronaca/coronavirus-test-rapido-1.5137387

https://www.nj.com/coronavirus/2020/05/5-things-to-know-about-the-home-coronavirus-saliva-test-developed-at-rutgers.html

Temporal Profiles of Viral Load in Posterior Oropharyngeal Saliva Samples and Serum Antibody Responses During Infection by SARS-CoV-2: An Observational Cohort Study

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere om emnet:

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

Mere fra Anette's blog

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Læs mere »

Nu kan jeg arbejde igen

Da benene begyndte at ryste ukontrolleret, gik det op for Pernille Søe, at det ikke bare handlede om overgangsalderen. Hun gik til lægen og fik konstateret for højt stofskifte. Men efter et år på stofskiftemedicin havde hun det stadig så dårligt, at hun ikke var i stand til at arbejde.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.