fbpx

Anette's blog

Tag forskud på foråret med en fjolle-kasse

Sæt gang i spirerne nu - det kan du få glæde af i flere år!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Haven – 14. februar 2021

Selvom Danmark er kommet en tur i dybfryseren i øjeblikket, og vi er omgivet af sne og kulde, så er foråret faktisk lige rundt om hjørnet! Og det betyder, at det er nu, vi kan gå i gang med indendørs forspirings-projekter. Det giver jeg en masse tips til i min nye e-bog Selvdyrk – og i denne artikel får du et lille ekstra tip: “Fjolle-kassen.” Et af mine yndlings-forspiringsprojekter – som jeg også får gavn af meget længe, faktisk i 2 år!

Fjolle-kassen er en stor altankasse, som jeg fylder med pottemuld og eventuelt et lag priklemuld på toppen. Jeg kalder det “Fjollekassen”, fordi ude i haven skal der være styr på det hele – der bliver sået i lige rækker, der bliver markeret med pinde, hvor der er sået, og jeg skriver ned, hvad der bliver sået i hver række – men i Fjollekassen hælder jeg bare en masse forskellige frø ned, lidt af hvert og alt for tæt og så ser jeg, hvordan det går!

Alt muligt begynder at spire i fjollekassen efter få dage…

Bladbeder er en fast ingrediens, derudover kommer jeg tit lidt (for) gamle rødbedefrø i – hvis de kommer, er der fine rødbedeblade til salat – man kan også komme dild og rucola i, og sidste år satte jeg rod-enderne af fire (økologiske) forårsløg i. Et forårsløg – ca 1-1,5 cm – i hvert hjørne. Så voksede de op igen, og jeg kunne tage af dem ca. en gang om måneden sommeren igennem. Det er da smart!

Bladbeder er som sagt en fast ingrediens – og det er dels, fordi de er så anvendelige og dels fordi de er to-årige. De små fine blade, der kommer først, er selvfølgelig geniale rå i salatskålen eller i en sandwich. De vokser hurtigt, og det er sådan en fornøjelse at begynde at spise de første spæde, hjemmedyrkede blade i marts!

Snart har man en grøn overdådighed, som kan plukkes til middagsbordet.

Hvis du ikke sætter kassen ud i haven, men beholder den i vindueskarmen sommeren over, så bliver bladbederne ved med at være ret små og egnede til salat. Men jeg planter dem ud i haven i løbet af foråret. Nogen gange sætter jeg hele indholdet af kassen direkte ned i et hul, nogen gange gør jeg mere ud af at skille planterne ad og sætte dem enkeltvis – det kommer an på, hvor meget tid jeg har. Sidste år havde jeg ikke ret meget tid, og derfor kom hele kassen ned i et hul, og det gik også fint. Så vokser bladbederne sig store – og så er de mere egnede til gryderetter eller til at blive kogt som Horta, tilberedt på græsk vis med olivenolie og citron, som vi godt kan lide her i huset.

På den måde kan man høste bladbeder hele sommeren og langt ind i efteråret, og når vinteren kommer, så lader man dem bare stå. Næste år vokser de nemlig op igen!

De ser triste ud om vinteren – men lad dem stå, for de kommer igen!

På andet året vokser bladbederne anderledes, for nu vil de gerne sætte blomster og frø. Så nu laver de lange tynde stængler med en masse små fine blade på – og hvis man bliver ved med at fjerne blomsterne, så kan man have glæde af dem i lang tid med små blade til salaten igen. Man kan lade en eller to af dem gå i blomst og danne frø – det er en rigtig god idé, for så har man egne frø til næste år. Men på et tidspunkt i løbet af sommeren er de færdige, og så må de graves op og kommes på komposten. Men så har man også fået rigtig meget glæde af dem!

Du kan få flere tips og ideer til at dyrke flere grøntsager selv i min e-bog: “Selvdyrk – godt grønt, der kan gro overalt.”
Køb den i shoppen her.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere om emnet:

Salt-mandler – en lækker, økologisk snack

Salt-mandler er populære som en lille snack eller et mellemmåltid – lav dine egne af økologiske råvarer – så ved du, hvad der er i, og så kan du give dem det lille pift, som gør dem ekstra lækre!

Mere fra Anette's blog

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Det er aldrig for sent

I en alder af 77 kæmpede Lone Christensen stadig med flere af de symptomer, som overgangsalderen satte i gang. Og så havde hun bogstaveligt talt haft kolde fødder det meste af sit liv. Hun frøs, så hun dårligt kunne komme igennem vinteren…

Læs mere »

Der er ikke evidens for, at noget af det, der omtales på nht.dk, kan beskytte mod coronavirus.

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.