Hormontest - hvad skal jeg vælge?

Blodprøve, spytprøve og den såkaldte “Dutch-test” – det er tre af de mest udbredte testmetoder. Hvad kan de hver især, og hvad har de af fordele og ulemper? 

 

 

 

 

 

Der findes mange hundrede hormoner, og derfor er det vigtigt at præcisere, at vi her taler om test af de såkaldte steroidhormoner østradiol, østriol, progesteron, testosteron, DHEA og cortisol. De kaldes steroidhormoner, fordi de er lipofile, det vil sige: fedtopløselige. Det har betydning for, hvordan de skal måles. En blodprøve er f.eks. god til at måle vandopløselige signalstoffer som peptider, men blodprøven klarer sig ikke godt, når det gælder fedtopløselige hormoner, sammenlignet med andre testmetoder – som man kan se i skemaet.

Podcast: Hvad kan man se i en hormontest – og hvorfor får man ikke en hormontest hos lægen?

Blodprøve

Forskningen viser, at blodprøver hører til de mest upræcise målemetoder. Fedtopløselige hormoner binder sig først og fremmest til de røde blodlegemer – og det er en af grundene til, at blodprøver kommer til kort. Før prøven analyseres, fjerner man nemlig de røde blodlegemer – og det, der er tilbage, kaldes serum. På den måde har man altså på forhånd fjernet en stor del af de hormoner, man ønsker at måle. En lille del er bundet til proteiner, og ud fra denne lille del må man så lave en matematisk beregning af, hvor meget der så ville være i alt, hvis man ikke havde fjernet det meste. Der er således ikke tale om en faktisk måling af hormonerne, og det gør resultatet usikkert.

Dutch-test

Dutch-testen er en urinprøve, som viser, hvad kroppen udskiller af hormoner. Dutch står for “Dried Urine Test Comprehensive Hormones.” I den såkaldte Dutch+ er urinprøven suppleret med en måling af cortisol i spyt.

Med en urinprøve som Dutch-testen vil man kunne se, hvad østrogenerne er blevet omdannet til, når de udskilles – de såkaldte østrogen-metabolitter. Det kan være relevant i visse tilfælde, hvor der er mistanke om, at østrogenerne ikke omdannes, som de skal. Men prøven kan ikke måle de aktive hormoner – de hormoner, som kroppen reelt har til rådighed. Har man f.eks. problemer med at udskille østradiol, kan østradiolet blive sendt tilbage i kroppen – såkaldt “reabsorption” – i stedet for at blive udskilt, og niveauet af aktivt østradiol i kroppen vil derfor være højere, end det fremgår af målingen.

Hverken blodprøve eller Dutch-test kan bruges til at tjekke, om man tager evt. tilskud i de rette doser. Tilskud i form af creme eller plaster tilfører hormonet til blodet i form af frie hormoner, der er umiddelbart tilgængelige for kroppen, og forskningen viser, at niveauerne af frie, aktive hormoner ikke afspejles i hverken en blodprøve eller i en urinprøve som Dutch-testen.

Spytprøve

Spytprøver er nemme at indsamle, der er ikke brug for en nål eller en blodprøve.

 

Spytprøver er blevet mere og mere udbredte blandt forskerne, fordi det er en pålidelig og såkaldt ikke-invasiv prøve, dvs. man slipper for nålestik. Og i forsøg, hvor deltagernes hormonniveauer f.eks. skal måles flere gange om dagen, ville de hurtigt komme til at ligne nålepuder, hvis man anvendte blodprøver. Herhjemme brugte Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø spytprøver til måling af cortisol-niveauet i deres undersøgelse af natarbejde blandt politifolk. 

Ikke mindst har spytprøven den fordel, at den i modsætning til blod- og urinprøve kan måle de aktive hormoner, der reelt er tilgængelige for kroppen. Fedtopløselige hormoner bevæger sig fra blodet over i spyttet og forbliver aktive, og derfor kan spytprøven måle, hvad kroppen har til rådighed, også når der bliver givet tilskud via creme eller plaster, med større præcision end både blodprøve og urinprøve.

Spytprøver er mere præcise end blod- og urinprøver ved måling af hormoner, der tages som tilskud:

O’Leary et al.: “Salivary, but not serum or urinary levels of progesterone are elevated after topical application of progesterone cream to pre- and postmenopausal women.” Clinical Endocrinology, vol. 53 nov. 2000. PMID 11106923

Du JY et al: Percutaneous progesterone delivery via cream or gel application in postmenopausal women: a randomized cross-over study of progesterone levels in serum, whole blood, saliva, and capillary blood. Menopause, 2013. PMID 23652031

Lucilla Poston, citeret ovenfor, er en del af forskerholdet bag et forsøg, baseret på spytprøver, som viste, at måling af progesteron-niveauet hos gravide kan hjælpe til at opdage risiko for en for tidlig fødsel.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø – en undersøgelse af natarbejde blandt politifolk ved hjælp af spytprøver til måling af cortisol-niveauet – du kan se deres rapport her.

Her kan du læse mere om spytprøvernes pålidelighed:

Myter om hormoner: “Hormoner kan ikke måles i en spytprøve!”

Hvilken test bruger vi i NHT?

I NHT Naturlig Hormonterapi har vi – på baggrund af ovenstående – valgt spytprøven som målemetode. Som den eneste af de tre metoder er den i stand til at måle de hormoner, der rent faktisk er tilgængelige for kroppen, og den er af forskerne udnævnt til den mest pålidelige målemetode, når det gælder steroidhormonerne. Til at analysere testen har vi valgt et statsligt anerkendt, ISO-certificeret tysk laboratorium.

En spytprøve kan, hvor det er relevant, suppleres med en urinprøve, Estronex-testen, der måler østrogen-metabolitterne på samme måde som en Dutch-test. Estronex-testen udføres derhjemme, ligesom spyttesten, og analyseres på samme ISO-certificerede laboratorie. På den måde får du som klient alle de fordele, som følger med en spytprøve:

Det er væsentlige fordele, som tilsammen kun kan opnås med en spytprøve. 

Du kan læse mere om spytprøvernes pålidelighed – og om, hvordan de fedtopløselige steroidhormoner passerer fra blodet over i spyttet – her i Clinical Chemistry (engelsk). Skal man se hele studiet, kræver det betaling – det har vi gjort for dig, så du kan se det her i pdf-format.

Podcast: Hvad kan man se i en hormontest – og hvorfor får man ikke en hormontest hos lægen?

Dyk ned i emnet:

Myter om hormoner: “Hormoner kan ikke måles i en spytprøve”

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.