fbpx

Myter om hormoner: “Hormoner kan ikke måles i en spytprøve!”

Spytprøver er flittigt brugt af forskerne, men mange danske læger følger åbenbart ikke med i forskningen...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

I Weekendavisen 18. august 2017 udtalte den siddende formand for de praktiserende gynækologer, Charlotte Floridon, at hormoner ikke kan måles i en spytprøve. Det er en myte, der er blevet udtalt før, og som er blevet gentaget mange gange siden. Det bliver den ikke mere rigtig af. Det er lidt rystende at opleve, hvordan en læge, der oven i købet har de kvindelige kønshormoner som speciale, kommer med udtalelser, der er i direkte modstrid med den videnskabelige forskning.
Forsøg, der anvender spytprøver til måling af hormoner, udføres til stadighed af topforskere på området og publiceres i anerkendte tidsskrifter, der bringer forskning i gynækologi, som f.eks. International Journal of Obstetrics and Gynaecology – tidsskrifter, som Charlotte Floridon åbenbart ikke læser. Nogle af disse studier viser endda, at spytprøver er mere præcise til måling af kønshormoner end de blodprøver, der er udbredt i det almindelige sundhedsvæsen i dag.
Men myter om hormoner er der mange af i lægeverdenen, og det er da også en af grundene til, at Center for Naturlig Hormonterapi uddanner NHT®-vejledere, som baserer deres hormonvejledning på et videnskabeligt grundlag. Det er der hårdt brug for.

 

De videnskabelige fakta om spytprøver

De såkaldte kønshormoner – herunder progesteron, østradiol og østriol – er fedtopløselige hormoner, og til måling af disse er spytprøver blevet mere og mere udbredt blandt forskerne. Ikke alene er de præcise, men de er også ikke-invasive, dvs. man slipper for nålestik. Og i forsøg, hvor deltagernes hormonniveauer f.eks. skal måles flere gange om dagen, ville de hurtigt komme til at ligne nålepuder, hvis man anvendte blodprøver. Som endokrinologen professor Lucilla Poston, King’s College London siger:

“Spytprøver er nemme at indsamle, der er ikke brug for en nål eller en blodprøve.”

Lucilla Poston er leder af den endokrinologiske afdeling på King’s College. Hun er også en del af forskerholdet bag et forsøg – baseret på spytprøver – som viste, at måling af progesteron-niveauet hos gravide kan hjælpe til at opdage øget risiko for en for tidlig fødsel. Du kan læse mere om forsøget her i den engelske avis Daily Mail (artiklen er på engelsk)

– og selve studiet finder du her:

Måling af fedtopløselige hormoner i spyt er bredt accepteret i forskningsverdenen. Det bliver fastslået i dette studie:

– og det skyldes selvfølgelig, at præcisionen af spytprøver er blevet grundigt undersøgt i en lang række studier. Her et studie, der har undersøgt måling af progesteron og østradiol i spyt og konkluderer, at spytprøver er velegnede og vil give et præcist billede af æggestokkenes produktion af disse hormoner:

Herhjemme brugte Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø spytprøver til måling af cortisol-niveauet i deres undersøgelse af natarbejde blandt politifolk – du kan se deres beskrivelse af metode og design her:

 

…men spytprøver bruges ikke i det danske sundhedsvæsen 

– og det kan jo være en af grundene til, at en hel del læger går rundt med den falske overbevisning, at man ikke kan bruge spytprøver til måling af hormoner. Som det fremgår af ovenstående, er det et udtryk for, at den pågældende læge ikke har sat sig ind i forskningen på området. Det kan du stole på, at en NHT®-vejleder har.

Du kan finde en NHT®-vejleder her

Guide til blodprøve, spytprøve og DUTCH-test – hvad skal jeg vælge?

 

Flere kilder til hormoner målt i spyt:

En række undersøgelser konkluderer, at spytprøver er mere præcise end blodprøver:

Dollbaum CM et al.: ”Direct Comparison of Plasma and Saliva Levels After Topical Progesterone Application.” Presented at the 7th Annual Meeting of the American Menopause Society, 1997.

Hofman LF: ” Human Saliva as a Diagnostic Specimen.” The American Society for Nutritional Sciences, 2001.

O’Leary et al.: “Salivary, but not serum or urinary levels of progesterone are elevated after topical application of progesterone cream to pre- and postmenopausal women.” Clinical Endocrinology, vol. 53 nov. 2000.

 

 

 

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

Kan anti-oxidanter virkelig give kræft?

Det er lykkedes forskere at give kræft til mus ved at bruge absurd høje doser og syntetiske “vitamin-analoger.” Det skal nu åbenbart bruges til at give alle anti-oxidanter et dårligt ry…

Mere om emnet
Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.