Symptomer på hormonelle ubalancer

- også for mænd. Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom og støtte et godt helbred fremover.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

PROGESTERON

Progesteron blev tidligere betragtet som et “kønshormon”, der kun havde betydning for kvinders graviditet. Men mange års forskning har vist, at progesteron er et vigtigt hormon for både mænd og kvinder. Progesteron støtter og stimulerer andre hormonproducerende kirtler. Det vedligeholder nervesystemet og kredsløbet. Progesteron modvirker også de skader, som for meget østradiol skaber i kroppen – og modvirker skader forårsaget af fremmedøstrogener.

Her kan du se en oversigt over, hvad mangel på progesteron kan føre til. Listen er omfattende, fordi progesteron udfører mange funktioner i vores krop. Dem kan du læse meget mere om i bogen Naturlig hormonterapi. Se også artiklerne om progesteron her på NHTnu.

Kroppens eget progesteron skal ikke forveksles med de patenterede “progestiner” som Provera og Mirena. De bruges som erstatning for progesteron, men kan ikke udføre de samme funktioner. Se artiklen Hvad er naturlige hormoner?

Begge køn

problemer med skjoldbruskkirtlen og stofskiftet
glemsomhed
hovedpine og migræne
hårtab
hudproblemer – uren hud, acne
problemer med immunforsvaret, autoimmune sygdomme
allergier og astma
nedtrykthed og depression
psykisk ustabilitet, humørsvingninger
søvnproblemer
problemer med at tænke klart og koncentrere sig
træthed og manglende energi
problemer med at regulere kolesterolniveauet, blodsukkeret og blodtrykket
vægtstigning og væskeophobninger
tab af knoglemasse (osteoporose)

Kvinder

fertilitetsproblemer
svangerskabskvalme
fødselsdepression
uregelmæssige/kraftige menstruationer
PMS
PCOS
ømme, spændte bryster
cyster i brysterne og på æggestokkene
blæreproblemer

endometriose
fibromer
hedeture
muskel- og ledsmerter
nervøsitet
 
Mænd
problemer med prostata
fertilitetsproblemer

ØSTROGENER

Der findes flere forskellige østrogener, og de har forskellig virkning. Det kan du læse mere om i artiklen De 3 østrogener – den dovne, den farlige og den flittige. Særlig vigtig er forskellen mellem østradiol og østriol. Forskningen har vist, at østriol ofte kan løse problemer med østrogenmangel – og vel at mærke kan gøre det uden den øgede kræftrisiko, som eksisterer med østradiol. Desværre er østradiol stadig det foretrukne østrogen, når der skal gives hormonbehandling i overgangsalderen. Det kan du læse mere om i artiklen Østrogenmyten styrer.

For meget østradiol i kroppen i forhold til progesteron forekommer især hos kvinder fra midten af 30’erne, hvor produktionen af progesteron begynder at falde. Men de hormonforstyrrende stoffer, som generelt har østrogen-virkning, giver også problemer for mænd. Du kan se typiske symptomer her.

Begge køn
vægtstigning på grund af øget lagring af fedt 
væskeophobninger
ustabilt blodsukker
depressioner
hovedpine, migræne
problemer med korttidshukommelsen
problemer med stofskiftet
humørsvingninger
hævelser (hævede ankler, hænder mm)
manglende lyst til sex
risiko for blodpropper
øget risiko for kræft, især brystkræft og livmoderkræft

Kvinder
smerter i brysterne
cyster i brysterne, æggestokkene og andre steder
myomer/fibromer
kraftige, langvarige eller smertefulde blødninger
 
Mænd
Tendens til bryster
 

Symptomerne er delvist overlappende med symptomerne på progesteronmangel.

Visse symptomer tyder specifikt på østriol-mangel, ikke østradiol-mangel. Østriol vedligeholder slimhinderne og bør derfor være førstevalg ved såkaldt vaginal atrofi – læs denne artikel på NHTnu. Slimhinderne har bl.a. til formål at filtrere urenheder, som vi modtager udefra, og derfor har vi slimhinder i alle kropsfunktioner, der skal bearbejde ting, der kommer udefra. Munden, øjnene, ørerne, næsen, halsen, tarmen og for kvinder: skeden.  Østriol er også det primære hormon, når det handler om at vedligeholde blæren.

tørre slimhinder – det kan være i skeden, munden, halsen, næsen, øjnene eller andre steder
blæreproblemer:
nervøs blære, problemer med at holde sig ret længe ad gangen
hyppige blærebetændelser
inkontinens
Desuden kan der være problemer fra slimhinderne i ørerne eller indre organer, hvilket giver:
svimmelhed og tinnitus
mave-tarmproblemer
problemer med luftvejene og lungerne

Generel østrogenmangel er i dag en sjældenhed. Det skyldes ikke mindst de hormonforstyrrende stoffer, som stort set alle sammen har østrogenvirkning. De er til stede i jorden, i luften og i de materialer, vi omgiver os med til hverdag, som f.eks. ledninger og møbler. Hvor omfattende disse stoffer påvirker os, kan du læse mere om i kapitlet “Østrogenhavet” i bogen Naturlig hormonterapi. Mangel på østrogen kan dog stadig forekomme, f.eks. omkring overgangsalderen, og så bør østriol være førstevalg, ikke østradiol. Men flere af de symptomer, der er listet her, kan også skyldes mangel på andre hormoner, f.eks. progesteron. Det kan kun afklares med en hormontest.

depression og lammelse/sløvhed
manglende koncentrationsevne
hukommelsesproblemer (især langtidshukommelsen)
svært ved at tænke klart
søvnproblemer
hedeture
skiftende anfald af at svede og fryse
tør, trist hud
bryster, der bliver mindre eller slappere

TESTOSTERON

Testosteron er det hormon, der giver mandlige karakteristika, men det er også et hormon, som er vigtigt for kvinder i små mængder.

øget aggressivitet
for meget hårvækst, f.eks. i ansigtet eller på arme og ben
hårtab fra issen
uren hud/acne

slappe muskler og svage knogler
mangel på selvtillid, udholdenhed og energi
tab af sexlyst

CORTISOL

Cortisol er et såkaldt stress-hormon, hvor produktionen stiger i stressede situationer. Hvis man er stresset i lang tid, kan det føre til kronisk høje niveauer af cortisol, og det er en belastning for kroppen. Kronisk høje niveauer af cortisol skader hjernen, belaster immunforsvaret og stofskiftet og fører til nedbrydning af væv overalt i kroppen.
Efter lang tid med et for højt stressniveau, kan binyrerne blive så overbelastede, at de ikke længere kan producere tilstrækkelige mængder af cortisol, og så opstår der cortisol-mangel. Resultatet er, hvad der ofte betegnes som “udbrændthed.” Se mere i artiklerne om stress på NHTnu.
psykisk ustabilitet, vrede og irritabilitet
problemer med stofskiftet
vægtstigning (især på maven)
depression, tristhed, nedtrykthed
udmattelse
muskelsvaghed
dårligt immunforsvar
for lavt stofskifte
vægtstigning

DHEA

DHEA er det svageste af androgenerne og en forløber for andre hormoner, bl.a. testosteron.
DHEA modvirker de skadelige virkninger af for meget cortisol, og desuden har det stor betydning for immunforsvaret. DHEA er også vigtigt for energiniveauet og humøret. DHEA kan være at foretrække, hvis der er mangel på androgener, fordi det ikke så let kan overdoseres, som f.eks. testosteron, men det er, ligesom testosteron, på dopinglisten i Danmark, fordi det er et opbyggende hormon. Det udskrives sjældent af danske læger, og det er forbudt at importere. Langvarig stress er en typisk årsag til DHEA-mangel, da både DHEA og cortisol produceres i binyrerne. Næringsstoffer, der styrker binyrerne, som C-vitamin og adaptogene urter, kan ofte afhjælpe DHEA-mangel. Det kan du læse mere om i artiklen om binyretræthed.
manglende hår under armene og i skridtet
tilbøjelighed til allergi
problemer med immunforsvaret, f.eks. svag modstandskraft over for infektioner eller overreaktioner som autoimmune sygdomme
manglende energi
lav tolerance over for stress

PREGNENOLON

Pregnenolon kaldes også ”moder-hormonet” fordi det er forløberen for alle de andre hormoner i steroidkæden. Pregnenolon fremmer hukommelsen, det gavner evnen til at tænke klart og koncentrere sig. Desuden giver det energi og godt humør, det beskytter mod gigt og fremmer heling af sår. Mangel på pregnenolon vil omvendt give problemer med tænkning og hukommelse, man vil blive mere påvirket af stress og vil have en tendens til at blive udmattet og deprimeret. 
Da pregnenolon er forløberen for alle de andre hormoner i steroidkæden, vil mangel på pregnenolon også føre til mangel på de andre hormoner. Derfor er symptomerne på mangel på pregnenolon også overlappende med symptomer på andre hormonmangler. 

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Tjek din ægløsning

Døjer du med smerter, kraftige blødninger eller andre belastninger omkring menstruationen, kan det være en god idé at tjekke, om du har ægløsning. Se her hvordan.

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.