Hvad er naturlige hormoner?

Den kemiske opbygning af naturligt progesteron.

Naturlige hormoner kaldes også humane hormoner eller bio-identiske hormoner. Det henviser til hormoner, som i deres biokemiske struktur er identiske med de hormoner, kroppen selv producerer.

Den identiske struktur betyder, at de fungerer i kroppen nøjagtig som kroppens egne hormoner. De kan indgå i kroppens naturlige samspil og kan omdannes til andre hormoner, som kroppen har brug for.

Den kemiske opbygning af det patenterede progestin MPA - medroxy-progesteron-acetat.

De naturlige hormoner er 100% magen til kroppens egne hormoner, og derfor kan de ikke patenteres. De findes jo i forvejen i menneskekroppen – kroppen har så at sige allerede “opfundet” dem.

I modsætning til dette står de patenterede hormoner, hvor den kemiske struktur er ændret på molekyleplan, så der fremkommer et andet stof, der ikke er magen til noget, der i forvejen findes i menneskekroppen. Det gælder f.eks. gestagenet MPA, der bl.a. bruges til hormonbehandling i overgangsalderen. 

De patenterede hormoner kaldes også “syntetiske”  – som her på pro.medicin.dk: ‘Vedrørende p-piller som kan indeholde enten syntetiske eller naturlige østrogener…’

 

Misforståelser om naturlige hormoner

Naturlige, bioidentiske hormoner kaldes naturlige, fordi de er naturlige for vores krop. Det er de, fordi de er identiske med hormoner, som vores krop selv producerer. Men det sker, at betegnelsen bliver misforstået som noget, der “kommer fra naturen.” Noget, der f.eks. er hentet fra planter. 

Planter er smukke, men naturlige, bioidentiske hormoner kommer ikke fra planter.

Den misforståelse optræder bl.a. i de officielle guidelines til  danske gynækologer. Her forveksler man betegnelsen “bioidentiske hormoner” med “planteøstrogener”, dvs. hormoner, der kommer fra planter. Det betyder, at man kommer til at give forkert information til patienterne. Se mere om dette i en artikel her på nht.nu.

Hormoner fra planter er ikke identiske med de hormoner, som menneskekroppen producerer, og deres virkning er ikke undersøgt lige så grundigt som kroppens egne hormoner. Forskellen på bioidentiske hormoner og plantehormoner kan du læse mere om i denne artikel her på nht.nu.

 

Behandlingsmæssige forskelle

Læser man på nettet, kan man let få det indtryk, at de patenterede hormoner er “næsten det samme” som de bioidentiske. Det gælder ikke mindst de patenterede progestiner som MPA, der bruges i hormonbehandling. De bliver ofte beskrevet som noget, der kan erstatte det naturlige progesteron, som kvinden selv har produceret. Det sker f.eks. på min.medicin.dk, hvor både kvindens eget progesteron og det patenterede MPA omtales som ‘gestagen.’ Det giver indtryk af, at der er tale om det samme stof.

Men selv om de patenterede progestiner binder sig til de samme receptorer som progesteron, frembringer de en helt anden virkning. Således bruger man naturligt progesteron til fertilitetsbehandling, fordi det kan hjælpe med at gennemføre en graviditet, mens de patenterede progestiner bruges i fortrydelsespiller til at fremkalde en abort. Der er nok ikke mange, der vil mene, at det er “næsten det samme”.

Et 52 siders metastudie, publiceret i Endocrine Reviews og udarbejdet af førende forskere inden for området, konkluderer da også, at der ikke er noget grundlag for at sætte naturligt progesteron i samme gruppe som de patenterede, syntetiske progestiner.

De syntetiske progestiner har meget anderledes biologiske og behandlingsmæssige egenskaber end progesteron, og det, at man omtaler dem som en samlet gruppe, er ikke acceptabelt.

Der er en grundlæggende forskel på bioidentiske og patenterede hormoner. Patenterede hormoner er pr. definition fremmedstoffer for kroppen – ellers kunne de ikke patenteres. Det betyder, at de ikke kan indgå i kroppens naturlige samspil eller omdannes til andre hormoner, som kroppen har brug for.

Patenterede hormoner kan derfor ikke bruges til at give, hvad der mangler. I NHT kender vi forskellen, og vi vejleder dig i, hvilke hormoner der er patenterede, og hvilke der er magen til dine egne, så de reelt kan bruges til at erstatte det, du mangler.

Du kan finde en oversigt over vigtige forskelle på dit eget progesteron og de patenterede progestiner her.

Artikel: Hormonernes harmoni – mere om forskellen på syntetiske hormoner og kroppens egne hormoner.

Mere på nht.nu om myter og fakta

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.