fbpx

Forskning: Progesteron dæmper stress-hormonet cortisol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Cortisol er et af de hormoner, der stiger under langvarig stress og belaster kroppen voldsomt, fordi hormonet trækker næringsstoffer ud af kroppen til brug for en “kæmp-eller-flygt”-situation. Men progesteron er i stand til at lægge en dæmper på cortisol-produktionen, hvis den er for høj.

Det viser både den kliniske og den molekylærbiologiske forskning. Et forsøg, der undersøgte effekten og sikkerheden ved progesteron mod overgangsalderens gener generelt, målte også specifikt niveauet af cortisol undervejs. Forsøget, der blev ledet af den amerikanske læge Kenna Stephenson, omfattede 30 kvinder, som tog 20 mg progesteroncreme i 4 uger. Konklusionen var, at 20 mg progesteron om dagen sænkede generne ved overgangsalderen, og det mindskede også niveauet af cortisol hos de kvinder, der havde for meget cortisol.


Der var især fokus på niveauet af cortisol om aftenen, da et højt niveau af aftencortisol er en risikofaktor for brystkræft – og et højt niveau af cortisol er også forbundet med en forøget risiko for hjerteanfald, overvægt og kræft generelt. Ved at sænke aftenniveauet af cortisol, kan progesteron således være med til at forebygge disse sygdomme.

Forsøget undersøgte i øvrigt også de faktorer, som viser en øget risiko for hjertekarsygdom – fordi de syntetiske progestiner har vist sig at øge risikoen for blodpropper og hjerteanfald. Alle disse faktorer forblev normale hos de kvinder, der brugte progesteron. Forsøget lægger sig dermed til en lang række af forsøg, som viser, at naturligt progesteron ikke har de bivirkninger, som man finder hos de syntetiske progestiner. (Vi har tidligere omtalt det canadiske forsøg, der viser, at progesteron nedsætter risikoen for hjerte/kar-sygdommme.)

Dr. Stephenson konkluderer: “Resultatet er opmuntrende, fordi det er klinisk evidens for, at bioidentisk progesteroncreme er en holdbar valgmulighed for menopausale kvinder i deres søgen efter lindring af overgangsalderens gener.”

Progesteron bliver af nogen beskyldt for at hæve cortisol-niveauet ved at gøre mere cortisol tilgængeligt for kroppen, når det tages som tilskud. Det er der ikke videnskabeligt belæg for. Den kliniske evidens viser os, at tilskud med progesteron sænker et for højt cortisol-niveau – og den molekylærbiologiske forskning kan fortælle os en hel del om, hvordan progesteron bærer sig ad med at dæmpe cortisolproduktionen. Det sker hovedsagelig på to måder: ved at ophæve cortisols binding til glukocorticoid-receptoren, så cortisol bliver inaktivt, og ved at dæmpe ACTH-styrehormonet til binyrerne, så omdannelsen til cortisol bremses.

Kilder:
Transdermal progesterone: effects on menopausal symptoms and on thrombotic, anticoagulant, and inflammatory factors in postmenopausal women
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23969765
Interview med Kenna Stephenson:
http://www.excelapothecary.com/Medical%20Study%20Finds%20Progesterone%20Cream%20Provides%20Menopause%20Relief.doc
Drug insight: selective agonists and antagonists of the glucocorticoid receptor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18212811
Induction of Cytochrome P-450 by Glucocorticoids in Rat Liver
http://www.jbc.org/content/259/3/2007.full.pdf
Effects of adrenocortical and gonadal steroids on the secretion in vitro of corticotrophin and its hypothalamic releasing factor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6279755

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mere om emnet

Symptomer på hormonelle ubalancer

Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom.

Naturstoffer kan noget, som patenteret medicin ikke kan

Agnus Castus kan få hormonet LH til at stige – og så skal man vel ikke give det til kvinder, der har et for højt LH-niveau, for så vil det stige endnu mere? Men nej. Denne plante har en forbløffende egenskab, som den deler med mange andre naturlige stoffer…

Fra Anette's blog

Rødkløver – et usikkert alternativ?

Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver. Det lyder jo fantastisk, men der er flere problemer, som bliver overset i begejstringen.

Min historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Symptomer på hormonelle ubalancer

Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen og tips til en sund hormonbalance.