Progesteron mod kræft – flere virkemåder opdaget

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Naturligt progesteron kan beskytte kvinder,
der gennemgår en brystkræft-operation.

De naturlige stoffer virker ofte på mange forskellige måder samtidig, og i disse år øges vores viden om, hvad de gør, og hvordan de gør det. Vi har tidligere beskrevet, hvordan naturligt progesteron før brystkræft-operation har øget overlevelse og sygdomsfri tid efter operationen. Behandlingen er nu blevet efterprøvet på en lang række hospitaler, hvor man ser, at risikoen for tilbagefald bliver formindsket med 10% og antallet af dødsfald falder med 8% – alene med tilskud af progesteron en enkelt gang før operationen!
Som vi skrev dengang: ”Hvis man indfører det i praksis, vil det ifølge forskerne betyde et drastisk fald i udgifterne til behandling af brystkræft. Færre vil få tilbagefald efter operationen, et tilskud af progesteron er meget billigt at give, og ulemper er der ingen af – for der er ikke konstateret nogen bivirkninger ved behandlingen.”

Forsøget har vakt opsigt i forskerkredse, og det har ført til flere undersøgelser af, hvad det er, progesteron gør, som modvirker kræft. Forskerne har nemlig bidt mærke i, at virkningen også gælder for kræftceller uden progesteron-receptorer. Hvordan kan progesteron bekæmpe kræftceller, som ikke har nogen receptorer for progesteron?

Tidligere forsøg, som vi har skrevet om, har bl.a. vist, at progesteron mindsker produktionen af vækstfremmende stoffer som VEGF, og dermed mindskes kræftens evne til at vokse og danne metastaser. Men ny forskning, inspireret af Badwes forsøg, viser flere virkemåder, som ikke før har været kendt:
1. Ved at lukke ned for enzymer
I laboratoriet hos Tata Memorial Center har man fundet ud af, at progesteron deaktiverer et sæt af 12 proteinkinaser – enzymer, som fremmer cellemigration og invasion. Progesteron formindsker på den måde risikoen for spredning og tilbagekomst af kræften, hvilket er vigtigt ikke mindst i forbindelse med en operation.
2. Ved at påvirke gener
Et forsøg, hvor man analyserede vævet før og efter tilskud af progesteron og operation, viste, at progesteron påvirkede 207 gener positivt, det vil sige i retning af ”mindre kræft”. Det galdt blandt andet gener, som blev påvirket af stress ved operationen.
3. Ved at bekæmpe cirkulerende tumorceller
Et tredje forsøg med 70 kvinder, som fik samme behandling som den oprindelige – det vil sige et tilskud af progesteron før operationen – viste, at progesteron mindsker antallet af cirkulerende tumorceller i blodet. Cirkulerende tumorceller begynder at blive brugt som biomarkør for risiko for spredning og tilbagefald, og det betyder så igen, at risikoen for spredning og tilbagefald mindskes med tilskud af progesteron før operationen.
Efter operationen
Det er efterhånden velkendt, at operationen i sig selv øger risikoen for spredning af kræften. Man kan derfor håbe, at der kommer flere forsøg med progesteron før operationer – også ved andre kræfttyper. Ikke mindst håber vi, at forskerne ved Tata Memorial Center begynder at interessere sig for, hvad progesteron kan udrette efter operationen. Et forsøg med tilskud af cyklisk progesteron til forebyggelse af tilbagefald vil være næste logiske skridt. Der er så meget forskning der viser, at progesteron generelt beskytter mod brystkræft, så det vil være oplagt med mere udførlige undersøgelser af progesteron til efterbehandling – især i betragtning af, at den gængse efterbehandling med antihormoner viser ringe resultater og mange bivirkninger – og at mange derfor fravælger behandlingen.
Faktisk er der forskning, der viser, at over 50% er nødt til at stoppe med den gængse antihormonbehandling, og nogle af dem kommer så til os og får en NHT-vejledning i forebyggelse ved hjælp af naturlige stoffer. Det kan du læse mere om i vores svar til Kræftens Bekæmpelse her.
Kilder til denne artikel:
Progesterone suppresses the invasion and migration of breast cancer cells irrespective of their progesterone receptor status
Pre-operative progesterone benefits operable breast cancer patients by modulating surgical stress
The impact of preoperative hydroxyprogesterone on serial levels of circulating tumor cells [CTCs] in patients undergoing surgery for operable breast cancer
Biomarkers characterization of circulating tumour cells in breast cancer patients
Use of circulating tumor cells (CTC) in peripheral blood of breast cancer patients before and after adjuvant chemotherapy to predict risk for relapse: The SUCCESS trial
Breast cancer: US to study innovation by Tata Memorial doctors
Surgery for Cancer: A Trigger for Metastases
The role of hormones and aromatase inhibitors on breast tumor growth and general health in a postmenopausal mouse model
Breast Cancer Growth: Role of Hormones and Aromatase Inhibitors
Tidligere artikler om progesteron mod kræft:
Progesteron øger overlevelsen efter brystkræft-operation
Et hormon, der beskytter mod kræft (Trykt i kræftforeningen Tidslernes medlemsblad 2/2015)
Sådan går det til, når progesteron stopper brystkræft

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mere om emnet

Hvorfor ”Opgør med østrogenmyten”?

Læger bliver uddannet med en fortælling om, at østradiol er det eneste hormon, der har betydning for kvinder. Det har ingen bund i videnskaben, og det går ud over behandlingen af kvinder i alle livsfaser. Denne “østrogenmyte” blev skabt i 1930’erne, og det er på høje tid at få gjort op med den.

Er bioidentiske hormoner farlige?

Hvis man giver, hvad der mangler, kan bioidentiske hormoner ikke blot stoppe hedeture og andre lidelser i overgangsalderen – de sænker også din risiko for at få alvorlige sygdomme senere i livet, viser forskningen. Den generelle frygt for hormoner er det virkelige problem…

Kræftens Bekæmpelse ved for lidt om hormoner

En NHT-vejleder kan informere om forskningen i naturlige stoffer som led i en samlet strategi mod kræft. Det kan bl.a. være til gavn for de 50% kvinder, som ikke kan tåle anti-hormonbehandling, og som Kræftens Bekæmpelse ikke har nogen tilbud til.

Fra Anette's blog

Rødkløver – et usikkert alternativ?

Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver. Det lyder jo fantastisk, men der er flere problemer, som bliver overset i begejstringen.

Min historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få 2 gratis uger

fra på søndag med det store sundhedskursus “Kend dine hormoner” – masser af videoer og e-bøger om at styrke immunforsvaret med naturlige midler. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gratis adgang!