Progesteron og depression

Kroppens eget progesteron modvirker angst og depression gennem påvirkning af GABA-alfa receptorerne, hvorimod de patenterede progestiner øger risikoen for depression og selvmord. Se kilder her.

Progesteron spiller en vigtig rolle for nervesystemet og sørger blandt andet for det rette niveau af serotonin – det signalstof, som giver godt humør. Det fald i serotonin-produktionen, som sker med alderen, for kvinder især efter menopausen, har vist sig at kunne reduceres ved hjælp af både progesteron og østrogen, der populært sagt sørger for at beskytte serotoninen, så den ikke henfalder (indsæt PMID-nummeret på PubMed her):

Cynthia L et al.: ”Protective Actions of Ovarian Hormones In the Serotonin System of Macaques.” Frontier Neuroendocrinology, juli 2009.PMID: 19394356

Progesteron virker i sig selv beroligende gennem direkte påvirkning af GABA(a)-receptorerne – de receptorer, som antidepressive midler også virker igennem. Ud over at påvirkningen virker beroligende, kan det også have en positiv effekt på bl.a. migræne.

Limmroth V et al.: ”GABAa-receptor-mediated effects of progesterone, its ring-A-reduced metabolites and synthetic neuroactive steroids on neurogenic oedema in the rat meninges.” British J. of Pharmacology (1996) 117, 99-104. PMID: 8825349

En særlig rolle spiller et af de stoffer, der bliver skabt ud fra progesteron: allo-pregnanolon. Det har vist sig at være særlig potent, når det gælder påvirkning af GABA(a)-receptorerne, og det kan konstateres, at allopregnanolon ikke bliver produceret i tilstrækkelige mængder hos kvinder, der oplever angstanfald, depression eller voldsom nervøsitet i forbindelse med PMS. Tilskud af allo-pregnanolon (og/eller progesteron, som kan omdannes til allopregnanolon) har vist sig virksomt over for disse symptomer.

Rapkin AJ et al.: ”Progesterone metabolite allopregnanolone in women with premenstrual syndrome.” Journal of Obstet. Gynecol., nov. 1997. PMID: 9351749
Monteleone P et al.: ”Allopregnanolone concentrations and premenstrual syndrome.” Eur J Endocrinol., marts 2000. PMID: 10700721
Nillni YI et al.: ”Anxiety Sensitivity, the Menstrual Cycle, and Panic Disorder: A Putative Neuroendocrine and Psychological Interaction.” Clinical Psychology Review, nov. 2011. PMID: 21855828

Allo-pregnanolons indvirkning på psyken er i det hele taget betydelig – det konkluderes i et overordnet studie fra november 2013. Dette stof, som kroppen selv producerer ud fra progesteron, har vist sig at spille en positiv rolle i behandlingen af både angst, alvorlig depression, skizofreni og aggressions-problemer.

Schüle C et al.: ”The role of allopregnanolone in depression and anxiety.” Progress in Neurobiology, nov. 2013. PMID: 24215796

Afsnit hentet fra Naturlig Hormonterapi.

De patenterede progestiner, der bruges i p-piller og hormonbehandling, har vist sig at have den modsatte virkning: De øger risikoen for depression og selvmord.

Øget risiko for depression
Charlotte Wessel Skovlund et al: Association of Hormonal Contraception With Depression. JAMA Psychiatry. 2016
Kulkarni J: Depression as a side effect of the contraceptive pill.
Expert Opin Drug Saf. 2007. PMID 17688380

Øget risiko for selvmord
Charlotte Wessel Skovlund et al: Association of Hormonal Contraception With Suicide Attempts and Suicides. Am J Psychiatry. 2018. PMID 29145752

Afsnit hentet fra Kvinde kend dine hormoner.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Se flere kilder her:
Progesteron, forskningskilder

Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Hvad er forskellen?
De patenterede progestiner bruges i hormonel prævention, som p-piller og hormonspiral, samt til hormonbehandling i overgangsalderen. Ofte bliver de beskrevet som noget, der “erstatter” det kvindelige kønshormon progesteron, men forskningen viser, at der er tale om helt andre stoffer med helt andre virkemåder og bivirkninger. Se en oversigt over forskellene  her.

Mere om emnet

Progesteron og knogleskørhed

Kroppens eget progesteron er med til at vedligeholde knogletætheden. Manglende ægløsning, hvor der ikke produceres progesteron, medfører knogletab.

Progesteron og leveren

Kroppens eget progesteron er med til at vedligeholde leverens funktioner. Det er de patenterede progestiner, som giver leverskader.

Progesteron og depression

Kroppens eget progesteron modvirker angst og depression gennem påvirkning af GABA-alfa receptorerne, hvorimod de patenterede progestiner øger risikoen for depression og selvmord. Se kilder her.

Progesteron og hjernen

Kroppens eget progesteron vedligeholder hjernen og nervesystemet, hvorimod de patenterede progestiner svækker de kognitive færdigheder og øger risikoen for demens. Se kilder her.

Progesteron og autoimmun sygdom

Grundforskningen viser, at de progestiner, der bruges i p-piller, øger risikoen for inflammation og autoimmun sygdom, mens naturligt progesteron sænker inflammation og nedsætter risikoen for autoimmun sygdom. Se kilder her.

Progesteron og hjerte/kar-sygdom

Grundforskningen viser, at de patenterede progestiner øger risikoen for hjerte/kar-sygdom, mens dit eget progesteron beskytter imod hjerte/kar-sygdom. Se kilderne her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.