“Østrogen er slet ikke så farligt, som vi troede…”

"...og derfor er det den helt rigtige hormonbehandling til kvinder!" Det var budskabet i 1960'erne, og det er det samme budskab i dag. Hvad er det reelle fremskridt?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Endnu engang lancerer man østrogen til kvinder i overgangsalderen.

“Østrogen er en dokumenteret, effektiv metode til at genskabe den normale balance i kvindekroppen. Østrogen holder knoglerne stærke og forebygger for højt blodtryk og hjerte/kar-sygdom.”

Det kunne have været et citat fra en influencer på Instagram eller en artikel i Alt for Damerne i september 2024. Men det er det ikke. Det er et citat fra Robert Wilsons “Feminine Forever”, der udkom i 1966.

Det var budskabet dengang, og det var budskabet, da kønshormonerne blev identificeret i 1929. “Østrogen er det eneste hormon, der har betydning for kvinder.” Og nu kommer det samme budskab igen og bliver udnævnt til at være et fremskridt.

I Alt for Damerne i september 2024 fik speciallæge Dorthe Snejbjerg tildelt hele 6 sider, hvor hun beskriver de fantastiske egenskaber ved østradiol.

“Når østrogen falder, stiger din risiko for osteoporose og hjerte-kar-sygdomme, kognitionen er påvirket, og humøret kan føles trykket … I det kardiovaskulære system hjælper østrogen med at smidiggøre blodkarrene, sænke blodtrykket og forhindre dannelse af blodpropper.”

Den ensidige fremhævelse af østrogens fordele er stort set magen til Robert Wilsons i 1966 – bortset fra, at ordene er blevet lidt mere avancerede. At progesteron udfører tilsvarende livsvigtige funktioner i kroppen og f.eks. har vist sig at spille en betydelig rolle mod knogleskørhed og hjerte/kar-sygdom, bliver – som sædvanlig – ignoreret. Intet nyt under solen.

Eller næsten intet nyt. Det er tankevækkende, at Dorthe Snejbjerg faktisk nævner, at progesteron kan begynde at falde allerede fra kvinden er i midten af 30’erne – en viden, som blev introduceret af os i bogen Naturlig hormonterapi:

“Allerede 10 år før den sidste menstruation, kan perimenopausen – perioden før selve menopausen – sætte ind og lave hormonelt ragnarok, fordi progesteron falder, og østrogen skiftevis stiger og falder voldsomt i løbet af dagen.”

Men derefter er der ikke mere om progesteron – kun østrogen. Hvad blev der af progesteronfaldet? Det vender hun ikke tilbage til. Iøvrigt stiller hun det op, som om østrogen-svingninger indtræffer samtidig med faldet i progesteron. Det gør det ikke. Progesteron-faldet varer i årevis, hvor østradiol ikke ændrer sig – mange år, hvor rigtig mange kvinder derfor kommer til at lide af for meget østradiol i forhold til progesteron, og det har betydelige sundhedsmæssige konsekvenser, som hun ikke kommer ind på. Perioden, hvor østrogen skiftevis stiger og falder voldsomt i løbet af dagen, indtræffer først senere, i tiden op til menopausen, som vi beskriver det i både Naturlig hormonterapi og Kvinde kend dine hormoner.

Dorthe Snejbjerg gør meget ud af at forklare os, at WHI-studiet fra 2002 er blevet misforstået, og at vores opfattelse af østradiol er blevet fejlagtigt påvirket af dette studie. Konklusionen er, at alle kvinder må på den igen og sige ja til den gældende hormonbehandling.

Af en eller anden grund nævner hun kun WHI-studiet fra 2002, mens hun ignorerer senere studier. Hvorfor ikke se på det omfattende metastudie, der blev publiceret i The Lancet i 2019? Her konkluderer forskerne, at den gældende hormonbehandling er endnu værre end hidtil antaget. Et resultat, der fik professor Øjvind Lidegaard til at opsummere: “Lægen kan tilbyde enten behandling med østrogen – eller behandling med østrogen og gestagen. Begge behandlinger øger kræftrisikoen.” Det er de behandlinger, som Dorthe Snejbjerg nu har sat sig for at markedsføre endnu engang. De har ikke ændret sig siden 2019.

Med i det “nye” budskab er, at vi skal omfavne overgangsalderen og anerkende de problemer, den giver, for rigtig mange kvinder. Det er tiltrængt, for der har været alt for lang tid, hvor disse kvinder er blevet affærdiget med, at de bare skal “spise noget chokolade” og alle mulige andre popsmarte udsagn. Men at omfavne overgangsalderen er ikke det samme som at omfavne den gældende hormonbehandling. Den er forfejlet, og det har den været fra starten.

Østrogen kan være godt mod mange ting, men der er nu engang to hormoner i kvindens cyklus. Det andet hedder progesteron, og du kan ikke genskabe en sund hormonbalance ved at satse udelukkende på østrogen.

Det er det budskab, som er den reelle nyhed. Budskabet om, at kvinder kan have brug for andet end østrogen – at det er balancen mellem hormonerne, der er afgørende for kvinders sundhed. Det er det budskab, der for første gang blev beskrevet med bogen Naturlig hormonterapi. Det er det budskab, der ligger til grund for NHT, og som har givet tusindvis af kvinder en bedre livskvalitet. Hvis du oplever, at østrogenbehandling ikke virker for dig, så er der en grund til det: Kvinder har aldrig levet af østrogen alene. At man – hvis du har en livmoder – supplerer med nogle patenterede stoffer, som man kalder progesteron, men som har helt andre virkemåder end dit eget progesteron, gør det kun værre.

Og hvad siger forskningen om kvindens andet cyklushormon, progesteron?

Et metastudie, udført af det canadiske CemCor-institut og publiceret i International Menopause Society, omfattende randomiserede, placebokontrollerede, kliniske forsøg med det kvindelige hormon progesteron, konkluderer, at dette hormon har en langt højere sikkerhedsprofil og kan hjælpe effektivt på hedeture, søvnproblemer og andre typiske symptomer i overgangsalderen – uden den kræftrisiko, som eksisterer i den nuværende behandling. Se metastudiet her:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29962247/

Men den slags resultater kan man ikke få gavn af i det etablerede system, så længe man udelukkende fokuserer på østrogen. De, der nu promoverer østrogen igen-igen, står i vejen for, at der kan ske reelle fremskridt i den etablerede hormonbehandling – og det betyder så også, at der vil blive brug for NHT Naturlig Hormonterapi i lang tid fremover. Vi tager nemlig forskningen i progesteron alvorligt og sørger for, at kvinder får information om den.

De, der ensidigt promoverer “østrogen”/østradiol, arbejder hårdt på at få tingene til at blive ved med at være, som de altid har været. Forskning, der kan dokumentere deres budskab, har de ikke. Sådan har det også altid været. Der findes ingen studier, som kan dokumentere, at østrogen er det eneste hormon, der har betydning for kvinder. Det er en forestilling, der er blevet skabt af markedsføring. Vil du vide mere om, hvordan det foregik, så dyk ned i denne artikel på nht.nu: Kampen om overgangsalderen

Man kan også med fordel spørge de østradiol-begejstrede: Hvis kvinder har brug for østradiol i overgangsalderen, hvor meget østradiol har de så brug for? Det skulle jo handle om at erstatte det, som kvinden producerer i den fertile alder – det, der hedder “fysiologisk dosis”. Hvor meget producerer kvinder så i den fertile alder? Det spørgsmål har vi prøvet at finde et svar på – både på pro.medicin.dk og hos forskerne. Og vi må konstatere, at der hersker en hel del forvirring, og det er vidt forskellige tal, der flyver gennem luften. Det kan du læse om her:

– og her kan du læse mere om forskellen på dit eget progesteron og det “progesteron”, der bliver givet i en hormonbehandling:

Hvad handler det om, når man skal skabe balance? Læs om NHT’s tilgang her:

Det er vigtigt at få gjort op med myten om, at “østrogen er det eneste hormon, der har betydning for kvinder”. Læs her hvorfor:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Får du for meget østrogen?

Hvor meget østrogen skal du egentlig have i en hormonbehandling for at erstatte det, du producerede i den fertile alder? Forskningen tyder på, at mange får alt for meget…

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Får du for meget østrogen?

Hvor meget østrogen skal du egentlig have i en hormonbehandling for at erstatte det, du producerede i den fertile alder? Forskningen tyder på, at mange får alt for meget…

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.