Kan anti-oxidanter virkelig give kræft?

Det er lykkedes forskere at give kræft til mus ved at bruge absurd høje doser og syntetiske "vitamin-analoger." Det skal nu åbenbart bruges til at give alle anti-oxidanter et dårligt ry...

I de forløbne uger har en pressemeddelelse om et forsøg fra det svenske Sahlgrenska Cancer Center ved Göteborgs Universitet spredt sig i både danske og udenlandske medier. I Danmark er forsøget bl.a. blevet omtalt i en stor artikel på videnskab.dk.
Forsøget viser, ifølge Martin Bergö, som er en af forskerne bag forsøget, at ”antioxidanter fordobler spredningen af kræft i mus og menneskeceller.” Udsagnet er blevet ukritisk videregivet i utallige medier, men hvad er det reelt, der er blevet undersøgt?

I forsøget har man testet to stoffer på mus og kræftceller: Det ene er ”en syntetisk E-vitamin-analog” ved navn Trolox. Det andet stof er N-AcetylCystein (NAC) – en aminosyre, som også er en kraftig antioxidant. Denne anti-oxidant blev givet i doser, der svarer til 665-1330 mg pr. dag for et voksent menneske på 70 kg – en dosis, som ifølge forskerne svarer til de doser, der normalt bliver givet til behandlingsformål. Sandheden er, at det er op til det dobbelte af, hvad der normalt bliver ordineret, som er max. 600 mg/dag – som man f.eks. kan se det på pro.medicin.dk:
http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/7191
Forsøget rejser flere spørgsmål: Hvorfor bruger de en syntetisk E-vitamin-analog i stedet for at bruge naturligt E-vitamin? Naturligt E-vitamin har i en lang række forsøg vist sig at bekæmpe kræftceller (se links under artiklen), og naturligt E-vitamin er også en anti-oxidant. Så hvorfor vælger man netop at undgå at bruge det E-vitamin, som har vist gavnlige virkninger – og bruger i stedet et syntetisk præparat, som i øvrigt slet ikke findes i kosttilskud?
Hvorfor overdoserer man N-AcetylCystein? Og hvorfor går man bagefter ud og proklamerer, at det her forsøg handler om alle anti-oxidanter? Hvorfor mener Martin Bergö, at netop hans forholdsvis beskedne reagensglasforsøg annullerer alle tidligere forsøg med antioxidanter, som har vist gavnlig effekt på kræftceller?
Påfaldende er det, at denne advarsel mod anti-oxidanter er en præcis kopi af den advarsel, som de samme forskere gik til medierne med i 2014, da de havde afprøvet de samme to stoffer på lungekræft-celler. Og præcis de samme indvendinger kom op dengang. Nu er man så nødt til at komme med dem igen, for forskerne har ikke rettet op på svaghederne siden sidst. Hvis Martin Bergö og hans forskerhold oprigtigt interesserede sig for ”alle anti-oxidanter”, så kunne de jo passende have inddraget i det mindste et par andre anti-oxidanter end dem, de afprøvede sidst. Men det er de samme to endnu engang. Og man går også denne gang uden om de anti-oxidanter, der har vist gavnlig effekt på kræft.

Der findes mange andre studier med antioxidanter mod kræft, f.eks. C-vitamin, selen, gurkemeje og D-vitamin. For blot få uger siden var der en stor artikel hos Illustreret Videnskab om D-vitamin, hvor D-vitamins gavnlige og helt nødvendige virkninger i forhold til sundheden, immunforsvaret og beskyttelse mod kræft blev gennemgået. D-vitamin aktiverer gener, som sørger for apoptose – programmeret celledød – og samtidig hæmmer vitaminet ukontrolleret cellevækst og celledeling.
Der er med andre ord forskel på anti-oxidanter. Det lader dog ikke til, at Martin Bergö ved noget om de forskelle.

Artiklen på videnskab.dk, som advarer mod alle anti-oxidanter:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/antioxidanter-fordobler-spredningen-af-kraeft-i-mus-og-menneskeceller

Link til Martin Bergö’s forsøg:
Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice
http://www.researchgate.net/publication/282772360_Antioxidants_can_increase_melanoma_metastasis_in_mice

Aktuel kritik af forsøget:
http://newsvoice.se/2015/10/13/professor-martin-bergo-kritiseras-av-halsoexperter-for-studie-om-antioxidanter/
http://www.tf.nu/nyhet/forhastade-slutsatser-om-kosttillskott/
http://holistic.se/blogg/3496

Her links til noget af den kritik, der fremkom, da Martin Bergö sidste år gik ud med den samme advarsel mod alle anti-oxidanter:
http://orthomolecular.org/resources/omns/v10n07.shtml
http://www.helse.dk/helsedebatten/antioxidanter-er-gavnlige-og-beskytter-mod-sygdom/

Eksempler på forsøg, der viser, at naturligt E-vitamin virker effektivt mod kræft:

Naturligt E-vitamin reducerer lungekræft med 61%:
Mahabir S, Schendel K, Dong YQ et al. Dietary alpha-, beta-, gamma-
and delta-tocopherols in lung cancer risk. Int J Cancer. 2008 Sep
1;123(5):1173-80. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18546288

Gamma-tocotrienol (i naturligt E-vitamin) reducerer kræftsvulster i mus med 75%:
Sze Ue Luk1, Wei Ney Yap, Yung-Tuen Chiu et al. Gamma-tocotrienol as an effective agent in targeting prostate cancer stem cell-like population. International Journal of Cancer, 2011. Vol
128, No 9, p 2182-2191. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.25546/abstract

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere fra Anette's blog
Mere om emnet:

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV.

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.