Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion? Det er helt klart individuelt og afhænger af din udgangssituation og dine præferencer – nogen elsker at løbe en lang tur, andre foretrækker motionscentret, mens andre igen hellere vil gå til dans – eller gå i haven. Det er vigtigt, at det du gør, er noget, du kan lide, og det er også vigtigt, at det føles godt og opbyggende.

Kun du kan vide, hvad der er det rigtige for dig, så prøv at lægge mærke til, hvordan du har det bagefter:

Føler du dig glad, let og veltilpas, og har du mere energi? Så har du sænket dit cortisolniveau og fremmet dannelsen af opbyggende hormoner.

Føler du dig træt, mere uoplagt og tung, og har du mest lyst at lægge dig på sofaen bagefter? Så er det meget muligt, at du i virkeligheden har øget dit stressniveau og presset dine binyrer mere, end de kunne holde til, og så er der grund til at gå i tænkeboks. Har du brug for at sænke kravene til dig selv – eller måske finde en anden motionsform?

Hvis du er meget stresset, kan gode motionsformer være yoga, pilates, qi gong – eller havearbejde. Der er efterhånden mange steder, hvor der er nyttehaver eller fælleshaver, og havearbejde er både motion og meditation – og vældig afstressende. Forskning har vist, at 30 minutters dagligt havearbejde sænker cortisolniveauet, og desuden modvirker det angst og depression. Og jeg vil gerne tilføje: Det er en oplagt mulighed for selv at dyrke frugt og grønt, som er bedre og sundere, end det du kan købe i butikkerne. Du kan få tips til at komme i gang med dyrke dine egne gode grøntsager og lækre bær i min e-bog: “Selvdyrk – godt grønt, der kan gro overalt!”

En anden enkel mulighed er simpelthen at gå en tur. Prøv at være så nærværende som muligt, mens du går. Læg mærke til planter, bygninger, skyer, farver, former omkring dig. Og tag nogle dybe åndedrag. Det vil effektivt sænke dit cortisolniveau og styrke både krop og sjæl.

Kilder:

Why garden? – Attitudes and the perceived health benefits of home gardening
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264275121000160

Gardening promotes neuroendocrine and affective restoration from stress
Resultat: 30 minutters havearbejde sænker cortisol og giver godt humør
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20522508/

En version af denne artikel blev første gang bragt i magasinetmidti.dk

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere om emnet:

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Seminar: Støt brysterne – her og nu

Du behøver ikke vente på, at “kræftens gåde” skal blive løst engang i en fjern fremtid. Forskerne har afdækket mange faktorer, som skaber kræft, og som man kan sætte ind overfor her og nu.

Seminar: Mænd og prostata – er testosteron synderen?

Normalt anser man testosteron for at være roden til alt ondt, når det gælder prostata-kræft. Men netop når testosteron er højest i de unge år, er der mindst risiko for prostata-kræft. Så hvordan hænger det sammen? Har man udpeget den forkerte skurk?

Mere fra Anette's blog

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Og så er der kaffe …

”I tiden før revolutionen i Frankrig var det kutyme at tage et dagligt lavement efter middagen.”
Ralph Moss, medicinsk forfatter og forsker


Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.