Et australsk forsøg med C-vitamin er i de nationale medier blevet kaldt ”et gennembrud i diabetes-forskningen”. Indtagelse af 500 mg C-vitamin to gange dagligt dæmper den blodsukker-stigning, der er så afgørende for diabetes-patienter at få styr på, og det betyder, at de med et billigt og ufarligt stof vil blive i stand til at kontrollere deres blodsukker i løbet af dagen. Samtidig viser studiet, at denne dosis C-vitamin også gavner hjete/kar-systemet – godt nyt for netop diabetes2-patienter, som er i øget risiko for hjerte/kar-sygdomme.
Den dosis, der har en virkning – 2×500 mg dagligt – er cirka 10 gange så meget som det anbefalede daglige indtag, påpeger forskerne, og det er, hvad der skal til, for at få de gavnlige virkninger. Tidligere studier med indtag af 500 mg C-vitamin havde ikke nogen effekt. Så man skal op på minimum ét gram om dagen for at få den virkning, der er fundet i studiet.
Australien oplever, ligesom resten af den vestlige verden, en eksplosion i diabetes-sygdomme. Sidste år var der alene i Australien 100.000 mennesker, der fik diagnosen diabetes2. ”Vi er nødt til at finde nye veje til at hjælpe disse patienter,” siger forskerne bag studiet. ”C-vitamin kan blive et billigt og effektivt supplement til den nuværende behandling.”
Du skal dog ikke forvente, at det studie bliver ”et gennembrud i diabetes-behandlingen.” C-vitamin har nemlig det problem, at det ikke kan patenteres, så i praksis vil der aldrig blive fulgt op på det, for det er der ikke penge til. Medicinalindustrien investerer ikke i stoffer, der ikke kan patenteres, uanset hvor lovende de er, og det er kun medicinalindustrien, der har pengene til at skabe de milliondyre forsøg, som i dag er den eneste anerkendte form for ”evidens”. Og vi har ingen regulering, der kan rette op på det. Konsekvensen er, at hvis der er tale om et naturligt stof, der ikke kan patenteres, så vil det ikke nå frem til din læge.
Melatonin er billig at købe, og udsigten til fortjeneste for industrien er lille. Derfor er det svært at finde pengene.
Professor Mogens Claësson om forskningen i hormonet melatonin,
som har vist forbløffende gode resultater i kampen mod kræft – men som ikke kan patenteres.
videnskab.dk
Så hvis du vil have gavn af den viden, som dette studie har bragt frem i lyset, må du nok tage sagen i egen hånd.
Medieomtalen af det australske studie
Studiet: Ascorbic acid supplementation improves postprandial glycaemic control and blood pressure