En halv time på sofaen er godt for hormonerne

Stresshåndtering bliver et vigtigt element i overgangsalderen. Det handler om at give binyrerne de bedste arbejdsbetingelser...

Når produktionen af hormoner fra æggestokkene begynder at falde eller blive uregelmæssig i overgangsalderen, bliver de hormoner, der produceres i binyrerne, ekstra vigtige.

I den fertile alder produceres progesteron, det beroligende hormon, først og fremmest i æggestokkene, og den produktion begynder at dale op til overgangsalderen, mens produktionen af østradiol ofte stiger, og det gør, at der bliver for lidt progesteron og for meget østradiol. Dermed bliver det ekstra vigtigt at beskytte det progesteron, du har tilbage.

Og noget har du altid tilbage. Progesteron produceres nemlig også i binyrerne, både hos mænd og kvinder, dog i en mindre men stabil mængde, og det er et vigtigt bidrag til balancen.

Binyrerne har dog også andet at se til. De producerer mange hormoner – ud over progesteron også androgener og ikke mindst stresshormoner som cortisol og og adrenalin. Og det er netop disse stresshormoner, du skal være på vagt overfor.

Stresshormoner bliver altid prioriteret højere end alt andet. I kroppens verden er det jo et spørgsmål om liv og død – ”flygt eller kæmp”. Er situationen kortvarig, kan binyrerne sagtens holde til det. Men hvis vi er konstant stressede, så begynder manglen på de andre hormoner, herunder progesteron, at tære på os.

Efter overgangsalderen bliver vi særligt sårbare, for så har vi ikke længere progesteron fra æggestokkene at falde tilbage på. Nu er der kun progesteronproduktion i binyrerne, og derfor bliver vi ekstra følsomme over for stress. En høj, vedvarende produktion af cortisol æder simpelthen den smule progesteron, vi producerer.

Stresshåndtering bliver derfor et vigtigt element i overgangsalderen. Det handler om at give binyrerne de bedste arbejdsbetingelser, så de kan producere maximalt.

Læg dig en halv time på sofaen og slap af. Så falder cortisolniveauet, og det betyder, at niveauerne af de andre hormoner igen får lov at stige. Mens du slapper af, giver du binyrerne en mulighed for at komme op i gear og genskabe en sund hormonbalance – er det ikke en rar tanke? Og et godt argument for at lade andre tage opvasken…


  • Få et gratis minikursus i stresshåndtering her
  • På det store sundhedskursus får du selvfølgelig også en masse gode og effektive værktøjer til at sænke stress. Læs mere om kurset her

En version af denne artikel blev første gang bragt i magasinetmidti.dk

Læs også:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere fra Anette's blog
Mere om emnet:

Test dig selv: Hvor stresset er du?

Hvor meget stress har du egentlig i dit liv? Tit har vi mistet følingen med det, fordi vi har vænnet os til en bestemt tilstand og lært at leve med den – så vi har lavet en test, som kan hjælpe til at få afklaret, hvordan du egentlig har det…

Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Læs mere »

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

Læs mere »

Hormonpanelet

Der er spørgsmål, som er umulige at besvare. Dem tager vi op i Hormonpanelet! Vær med og få et indblik i, hvordan vi arbejder som NHT®-vejledere.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.