C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Luteal insufficiens – det vil sige for lav produktion af progesteron efter ægløsningen – forekommer hos mange kvinder og især hos kvinder, der har svært ved at blive gravide og hos kvinder, der har haft en eller flere ufrivillige aborter.

Man har længe vidst, at æggestokken indeholder og forbruger askorbinsyre – C-vitamin – og koncentrationen i æggestokkene er højere end i blodet. Det fik så nogle forskere til at afprøve en hypotese om, at tilskud af C-vitamin ville fremme produktionen af progesteron i anden del af cyklus.

De fulgte en gruppe kvinder med luteal insufficiens og fertitlitetsproblemer i tre måneder. Først målte de niveauet af progesteron i de to første måneder, og det var for lavt hos alle som forventet. Derefter gav de nogle af kvinderne et tilskud af C-vitamin på 750 mg om dagen, mens resten fik placebo. I den gruppe, der fik tilskud af C-vitamin steg produktionen af progesteron til over det niveau, som forskerne havde defineret som tilstrækkeligt progesteron. I kontrolgruppen skete der ingen stigning i progesteron. Desuden lykkedes det for flere af kvinderne, der fik behandling med C-vitamin, at blive gravide, og der var færre, der aborterede.

Det er ikke helt klart, hvorfor C-vitamin virkede – C-vitamin har mange virkemåder i kroppen, det er blandt andet nødvendigt for dannelsen af steroidhormoner som progesteron, men det har også en antioxidant-virkning, og tidligere forskning har vist, at frie radikaler kan være en årsag til luteal insufficiens, og at niveauerne af antioxidanter som C-vitamin, A-tocoferol og glutathion var væsentligt lavere hos kvinder med gentagne ufrivillige aborter og for lavt niveau af progesteron.

Forskerne konkluderer:

”Ascorbinsyretilskud kan muligvis ikke medføre forbedring hos nogle patienter med luteal insufficiens, fordi denne tilstand kan have mange årsager. Imidlertid bør ascorbinsyretilskud afprøves hos disse patienter, da det klart er effektivt i nogle tilfælde af luteal insufficiens, er billigt og ikke har bivirkninger.”

750 mg C-vitamin var nok til at forøge produktionen af progesteron fra æggestokkene. Og man skal huske, at også andre områder af kroppen har et stort behov for C-vitamin – det gælder især hjernen og binyrerne, hvor der også produceres vigtige hormoner.

Kilde: Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect
Hemni H et al, Fertility and Sterility, August 2003

Se også artiklen:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere fra Anette's blog
Mere om emnet:

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.