C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Luteal insufficiens – det vil sige for lav produktion af progesteron efter ægløsningen – forekommer hos mange kvinder og især hos kvinder, der har svært ved at blive gravide og hos kvinder, der har haft en eller flere ufrivillige aborter.

Man har længe vidst, at æggestokken indeholder og forbruger askorbinsyre – C-vitamin – og koncentrationen i æggestokkene er højere end i blodet. Det fik så nogle forskere til at afprøve en hypotese om, at tilskud af C-vitamin ville fremme produktionen af progesteron i anden del af cyklus.

De fulgte en gruppe kvinder med luteal insufficiens og fertitlitetsproblemer i tre måneder. Først målte de niveauet af progesteron i de to første måneder, og det var for lavt hos alle som forventet. Derefter gav de nogle af kvinderne et tilskud af C-vitamin på 750 mg om dagen, mens resten fik placebo. I den gruppe, der fik tilskud af C-vitamin steg produktionen af progesteron til over det niveau, som forskerne havde defineret som tilstrækkeligt progesteron. I kontrolgruppen skete der ingen stigning i progesteron. Desuden lykkedes det for flere af kvinderne, der fik behandling med C-vitamin, at blive gravide, og der var færre, der aborterede.

Det er ikke helt klart, hvorfor C-vitamin virkede – C-vitamin har mange virkemåder i kroppen, det er blandt andet nødvendigt for dannelsen af steroidhormoner som progesteron, men det har også en antioxidant-virkning, og tidligere forskning har vist, at frie radikaler kan være en årsag til luteal insufficiens, og at niveauerne af antioxidanter som C-vitamin, A-tocoferol og glutathion var væsentligt lavere hos kvinder med gentagne ufrivillige aborter og for lavt niveau af progesteron.

Forskerne konkluderer:

”Ascorbinsyretilskud kan muligvis ikke medføre forbedring hos nogle patienter med luteal insufficiens, fordi denne tilstand kan have mange årsager. Imidlertid bør ascorbinsyretilskud afprøves hos disse patienter, da det klart er effektivt i nogle tilfælde af luteal insufficiens, er billigt og ikke har bivirkninger.”

750 mg C-vitamin var nok til at forøge produktionen af progesteron fra æggestokkene. Og man skal huske, at også andre områder af kroppen har et stort behov for C-vitamin – det gælder især hjernen og binyrerne, hvor der også produceres vigtige hormoner.

Kilde: Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect
Hemni H et al, Fertility and Sterility, August 2003

Se også artiklen:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere om emnet:

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

Mere fra Anette's blog

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Læs mere »

Nu kan jeg arbejde igen

Da benene begyndte at ryste ukontrolleret, gik det op for Pernille Søe, at det ikke bare handlede om overgangsalderen. Hun gik til lægen og fik konstateret for højt stofskifte. Men efter et år på stofskiftemedicin havde hun det stadig så dårligt, at hun ikke var i stand til at arbejde.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.