Sådan går det til, når progesteron stopper brystkræft

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Østradiol uden progesteron vil få en kræftcelle
til at aktivere DNA-områder, der øger celledeling.

Forskerne har fået et helt unikt indblik i, hvad der foregår i en kræftcelle, når man tilfører østradiol og progesteron. Det giver ny viden om, hvordan progesteron er i stand til at overtale østrogen-receptoren til at ændre adfærd.

Forskerne har længe vidst, at progesteron var i stand til at bremse væksten af brystkræftceller – og nu ved man mere om, hvordan progesteron gør det, takket være et nyt forsøg, hvor man med ny teknik har været i stand til at studere aktiviteten i en kræftcelle med både progesteron-receptorer (PR) og østrogen-receptorer (ER).
Når østrogenet (østradiol) får lov at påvirke kræftcellen uden indblanding fra progesteron, så vil østrogen-receptoren aktivere DNA-områder, som stimulerer cellevækst, og som får kræftcellen til at dele sig i stedet for at dø.
I det øjeblik, man også giver progesteron, så sender progesteron-receptoren et signal til østrogen-receptoren, som får den til at ændre adfærd.
Den skifter fra at stimulere cellevækst til i stedet at aktivere et DNA-område, der bremser cellevækst. Opdagelsen er bl.a. banebrydende, fordi man aldrig før har vidst, at receptorerne kunne ”tale med hinanden”, og at progesteron på den måde kan få andre hormoner til at opføre sig anderledes, end de ellers ville gøre.

Hvis man samtidig tilsætter naturligt progesteron,
vil progesteronet sende besked til østradiol om, at det
i stedet skal aktivere DNA, der bremser celledeling

Nyheden er endnu en brik til den efterhånden meget omfattende forskning, der dokumenterer progesterons gavnlige virkninger i kampen mod kræft, og forskerne ser nu frem til, at det kan bane vejen for større, kliniske forsøg, hvor man giver dette”sikre og billige” progesteron til kvinder med brystkræft.
Andre forskningsresultater har vist, at progesteron ikke blot virker på kræftceller med progesteron-receptorer, men også på en lang række andre kræfttyper.

Se forsøgets abstract i ”Nature”
Progesterone receptor modulates ERα action in breast cancer

Mere om progesteron mod kræft på nht.nu:

Progesteron øger overlevelsen efter brystkræft-operation
Progesteron mod kræft – flere virkemåder opdaget
https://nht.dk/2018/10/30/progesteron-mod-kraeft-flere-virkemaader-opdaget/

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.