fbpx

Sådan går det til, når progesteron stopper brystkræft

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Østradiol uden progesteron vil få en kræftcelle
til at aktivere DNA-områder, der øger celledeling.

Forskerne har fået et helt unikt indblik i, hvad der foregår i en kræftcelle, når man tilfører østradiol og progesteron. Det giver ny viden om, hvordan progesteron er i stand til at overtale østrogen-receptoren til at ændre adfærd.

Forskerne har længe vidst, at progesteron var i stand til at bremse væksten af brystkræftceller – og nu ved man mere om, hvordan progesteron gør det, takket være et nyt forsøg, hvor man med ny teknik har været i stand til at studere aktiviteten i en kræftcelle med både progesteron-receptorer (PR) og østrogen-receptorer (ER).
Når østrogenet (østradiol) får lov at påvirke kræftcellen uden indblanding fra progesteron, så vil østrogen-receptoren aktivere DNA-områder, som stimulerer cellevækst, og som får kræftcellen til at dele sig i stedet for at dø.
I det øjeblik, man også giver progesteron, så sender progesteron-receptoren et signal til østrogen-receptoren, som får den til at ændre adfærd.
Den skifter fra at stimulere cellevækst til i stedet at aktivere et DNA-område, der bremser cellevækst. Opdagelsen er bl.a. banebrydende, fordi man aldrig før har vidst, at receptorerne kunne ”tale med hinanden”, og at progesteron på den måde kan få andre hormoner til at opføre sig anderledes, end de ellers ville gøre.

Hvis man samtidig tilsætter naturligt progesteron,
vil progesteronet sende besked til østradiol om, at det
i stedet skal aktivere DNA, der bremser celledeling

Nyheden er endnu en brik til den efterhånden meget omfattende forskning, der dokumenterer progesterons gavnlige virkninger i kampen mod kræft, og forskerne ser nu frem til, at det kan bane vejen for større, kliniske forsøg, hvor man giver dette”sikre og billige” progesteron til kvinder med brystkræft.
Andre forskningsresultater har vist, at progesteron ikke blot virker på kræftceller med progesteron-receptorer, men også på en lang række andre kræfttyper.

Læs artiklen om receptor-forsøget i Pharmaceutical Journal
Se forsøgets abstract i ”Nature”

Mere om progesteron mod kræft på nht.nu:

Progesteron øger overlevelsen efter brystkræft-operation
Progesteron mod kræft – flere virkemåder opdaget
https://nht.dk/2018/10/30/progesteron-mod-kraeft-flere-virkemaader-opdaget/

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Og så er der kaffe …

”I tiden før revolutionen i Frankrig var det kutyme at tage et dagligt lavement efter middagen.”
Ralph Moss, medicinsk forfatter og forsker


Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Mere om emnet

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.