Antioxidanter forværrer brystkræft – eller gør de?

Antioxidanter er under konstant beskydning. Fejt nok
prøver de nu også at skjule sig i sunde fødevarer 🙂

AF ANETTE PAULIN

En negativ historie er desværre altid bedre end en positiv historie, og det så vi udfoldet i stor stil, da flere medier bragte historien om, at antioxidanter forværrer brystkræft hos kvinder. I omtalen af studiet bliver der refereret en del udtalelser fra Kræftens Bekæmpelse, som muligvis i det hele taget står bag omtalen af studiet, da det ikke virker som om journalisterne selv har læst hverken hele studiet eller bare konklusionen på studiet. Hvad der står i artiklerne, passer nemlig ikke med konklusionen.

“Det har i årevis været diskuteret om kosttilskud med antioxidanter er godt for helbredet eller ej. Særligt for patienter med kræft. Og nu slår et nyt tysk studie fast, at det er decideret farligt for kvinder med brystkræft.” Således skriver TV2 om studiet. Men det er slet ikke det, studiet viser. 
I studiet så de både på brug af antioxidanter før kræftdiagnosen og efter kræftdiagnosen, og i begge tilfælde var der ingen sammenhæng mellem brug af antioxidanter og brystkræftforløb – det som forskerne fandt, var en lille bitte statistisk signifikant sandsynlighed for tilbagefald hos kvinder, der tog antioxidanter samtidig med kemoterapi og stråling. Det handler altså udelukkende om tilskud af antioxidanter i forbindelse med kemo og stråling – det handler ikke om, hvorvidt antioxidanter er godt for helbredet eller ej. Tilskud af antioxidanter før diagnosen og efter diagnosen hos kvinder med brystkræft havde ikke nogen skadelig virkning, og brug af antioxidanter generelt bliver overhovedet ikke undersøgt.

Metastudie viser, at antioxidanter bekæmper kræft
Når man nærstuderer studiet, får man hurtigt en fornemmelse af, at forskerne ikke var objektive men havde til hensigt at vise, at antioxidanter er skadelige, for i deres gennemgang af litteraturen på området udelader de alle forsøg, som har vist en gavnlig virkning – og der er ellers ganske mange, også når det gælder antioxidanter i kombination med den gængse kræftbehandling. F.eks. udkom der et stort meta-studie i 2018 som gennemgik al eksisterende forskning i antioxidanter sammen med kemo, det omfattede 93 kliniske forsøg med i alt 18208 patienter, 56 dyreforsøg og 35 reagensglasforsøg. Konklusionen på dette metastudie er, at tilskud med antioxidanter sammen med kemo øger effekten af behandlingen og også øger overlevelsestiden for patienterne. Hvorfor blev det ikke til de store overskrifter i medierne?
Der er en anden stor mangel ved forsøget, nemlig at der ikke er nogen detaljer om, hvilke antioxidanter, der er tale om, ej heller hvilke mængder eller hvilke former, der blev givet.
Antioxidanter er en meget stor gruppe af stoffer som omfatter vitaminer, mineraler, plantestoffer som Quercetin og hormoner som melatonin. De findes i mange forskellige udgaver, nogle er naturlige og andre er syntetiske. Når der ikke differentieres overhovedet i beskrivelsen af forsøget, så tyder det igen på et ønske om at sværte antioxidanter til, ikke et ønske om at skabe ny, brugbar viden.
Danske studier: Anti-oxidanter øger overlevelsen
Antioxidanter har vist gavnlig virkning på kræft – det er der en stor mængde forskning, der viser. Her blot et par eksempler.
Et interessant dansk studie fra 1994 viste antioxidanters potentiale i forhold til netop brystkræft. 32 kvinder med “høj-risiko”-brystkræft og spredning til lymfeknuderne fik tilskud af forskellige antioxidanter, C-og E-vitamin, selen, fedtsyrer og CoQ10 sammen med eller efter den almindelige standardbehandling. De blev i første omgang fulgt i 18 måneder. I løbet af den tid døde ingen af deltagerne – der var forventet 4 døde. Deltagerne oplevede forbedringer af deres livskvalitet, og hos flere af deltagerne skrumpede tumorerne, hos flere kvinder forsvandt tumorerne faktisk fuldstændig, især da den daglige dosis af CoQ10 blev øget fra 90 mg til 390 mg om dagen. (I beskrivelsen af forsøget fremgår tydeligt, hvilke doser og hvilken kvalitet af antioxidanter der blev brugt – se i kilderne nedenfor).

Et andet eksempel er den megen forskning, der er i melatonin – vores søvnhormon som samtidig er en kraftig antioxidant. Forskning, der har vist, at melatonin kan reducere bivirkninger ved kemoterapi og øge behandlingens ødelæggende virkning på kræftceller. Professor Mogens Claesson, Københavns Universitet, står bag et forsøg, som viser, at en behandling med melatonin oven i den almindelige kemoterapi kan øge nogle typer kræftpatienters chance for at overleve fra 28,4 procent til 52,2 procent målt over et 1 år. Hvorfor bruges melatonin ikke rutinemæssigt sammen med kemoterapi? Fordi det er et naturligt stof, som ikke kan patenteres – og dermed kan medicinalindustrien ikke tjene milliarder på det. Så ja, anti-oxidanter er farlige – for medicinalindustrien. 
Kilder: 
Omtale af det tyske studie hos TV2
Selve det tyske studie:
Antioxidant supplementation and breast cancer prognosis in postmenopausal women undergoing chemotherapy and radiation therapy
Metastudiet om antioxidanter:
Antioxidants as precision weapons in war against cancer chemotherapy induced toxicity – Exploring the armoury of obscurity
Det danske studie fra 1994:
Apparent Partial Remission of Breast Cancer in ‘High Risk’ Patients Supplemented with Nutritional Antioxidants, Essential Fatty Acids and Coenzyme Qlo
Melatonins gavnlige effekt sammen med kemo:
Melatonins effekt på kræft »næsten for god til at være sand«
Læge Claus Hancke har også lavet en kritisk gennemgang af det nye tyske studie: 
Stor ståhej for ingenting

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere fra Anette's blog
Mere om emnet:

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.