fbpx

Naturstoffer kan noget, som patenteret medicin ikke kan

Agnus Castus kan få hormonet LH til at stige - og så skal man vel ikke give det til kvinder, der har et for højt LH-niveau, for så vil det stige endnu mere? Men nej. Denne plante har en forbløffende egenskab, som den deler med mange andre naturlige stoffer...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vi er vant til patenteret medicin, som er designet til en ganske bestemt virkning. Gigtmedicinen tocilizumab vil f.eks. sænke IL-6-niveauet, og det vil det altid gøre, uanset om der er for meget eller for lidt IL-6 i kroppen. Tager man derfor medicinen, hvis man har et normalt IL-6-niveau, vil man blive syg, for kroppen har brug for et vist niveau af IL-6.

Men hvis man uden videre overfører det princip til naturlige stoffer, der ikke er designet, går det galt, for her virker mange stoffer på en ganske anden måde: De kan rette op eller ned på et niveau, alt efter hvad kroppen har brug for. Og det forvirrer både læger og alternative behandlere. Vi giver nogle eksempler på den forbløffende egenskab i denne artikel.

DHEA

I bogen “Naturlig hormonterapi” beskriver vi et forsøg med DHEA, der viste sig at forbedre insulinfølsomheden – men kun hos de deltagere, der havde behov for det. Hos de deltagere, som ikke havde insulinresistens, skete der ingen forandringer. DHEA regulerer, hvis der er brug for det – men er der ikke et behov for at regulere, så er der ingen påvirkning af området.

Weiss EP et al.: ”Dehydroepiandrosterone (DHEA) replacement decreases insulin resistance and lowers inflammatory cytokines in aging humans.” AGING, May 2011

Læs mere om forskningen i DHEA i bogen Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten.

Progesteron

Forsøg viser, at progesteron sænker et for højt niveau af cortisol, især for højt cortisol om aftenen, som er det mest skadelige. Men progesteron sænker ikke cortisol, hvis det ikke er for højt. Hos de, der havde normale niveauer af cortisol, skete der ingen ændringer. Også progesteron kan altså regulere i retning af det optimale, hvad vi giver flere eksempler på i bogen “Naturlig hormonterapi.”

Stephenson et al.: Transdermal progesterone: effects on menopausal symptoms and on thrombotic, anticoagulant, and inflammatory factors in postmenopausal women.

Se hele artiklen om forsøget her på nht.nu.

Ashwagandha

er en kendt adaptogen urt – adaptogener gør os bedre til at håndtere stress, og planten har været brugt i den ayyurvediske medicin i over 3000 år til at styrke kroppen og især binyrerne. Flere forsøg har vist, at tilskud af ashwagandha kan sænke et for højt cortisolniveau og mindske symptomer som nervøsitet og søvnløshed. Men skal man så afholde sig fra at tage ashwagandha, hvis cortisolniveauet er for lavt? Nej, for forskningen har også vist, at ashwagandha kan have den modsatte virkning. Hvis cortisolniveaet er for lavt, fordi lang tids stress har udmattet binyrerne og man er kommet til at lide af binyretræthed, så styrker ashwagandha binyrerne, så de kan øge produktionen – og det betyder, at cortisolniveauet stiger.

Som med de fleste hormoner har cortisol et optimalt område, og både hvis cortisol er for lavt og hvis det er for højt, er det skadeligt for kroppen. Så det er vigtigt at holde cortisolniveauet indenfor det optimale område, og det kan ashwagandha altså hjælpe med til – uanset om man har for højt eller for lavt cortisolniveau.

A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798

Adaptogenic activity of a novel withanolide-free aqueous fraction from the roots of Withania somnifera Dun. (Part I+II).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12748992/

Agnus Castus

Kyskhedstræet med det videnskabelige navn Vitex Agnus Castus er en anden urt, der har været brugt i tusinder af år, især til kvinder, fordi den virker forbedrende på hormonbalancen. Vitex AC fremmer produktionen af progesteron i 2. del af cyklus og sørger dermed for, at der er mere progesteron til at afbalancere østradiolstigningen i 1. del af cyklus. Hos mange kvinder, der har haft meget uregelmæssige menstruationer eller manglende menstruationer har Vitex AC vist sig at normalisere cyklus og bidrage til regelmæssige ægløsninger.

Vitex AC påvirker hormonerne fra hypofysen, styrehormonerne, og man har set, at Vitex AC har givet en stigning i hormonet LH, som er med til starte ægløsningen, hos kvinder, hvor LH var for lavt. Det har fået nogle behandlere til at advare mod tilskud med Vitex AC til kvinder med PCOS, som ofte har forhøjede niveauer af LH i forvejen. De overfører princippet fra den patenterede medicin, som vi jo kender så godt, og går ud fra, at Vitex AC altid vil få LH til at stige. 

Men forsøg viser også, at Vitex AC kan sænke et for højt niveau af LH – og dermed også kan være meget gavnligt for kvinder med et for højt niveau af LH. Vitex AC regulerer LH hen imod det optimale niveau, uanset om det er for højt eller for lavt.

Det forklarer så også den kliniske forskning, som viser, at kvinder med PCOS får en række forbedringer af deres symptomer ved brug af Vitex AC. For eksempel har Vitex AC også vist gavnlig effekt ved hormonelt betinget acne, som er et stort problem ved PCOS.

Så det er ikke nok at kende et enkelt forskningsresultat for at give pålidelig rådgivning om Agnus Castus og PCOS. Det kræver en bred indsigt i forskningen, så man kender det særlige ved de naturlige midler: de er i stand til at regulere op eller ned, alt efter hvad kroppen har brug for. En enestående egenskab, som gælder for mange urter og naturlige hormoner, og som vi alle sammen kan nyde godt af – også kvinder med PCOS.

Effects of vitex agnes castus on hormonal imbalances in Polycystic
Ovary Syndrome
International Journal of Basic & Clinical Pharmacology, 2017
https://www.ijbcp.com/index.php/ijbcp/article/view/1857

Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt.
Nat Prod Res. 2008
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18415863

The Effects of Combined Low-Dose Oral Contraceptives and Vitex Agnus on the Improvement of Clinical and Paraclinical Parameters of Polycystic Ovarian Syndrome: A Triple-Blind, Randomized, Controlled Clinical Trial
Iran Red Crescent Med J. 2016
http://ircmj.com/en/articles/55242.html

Effect of Vitex agnus-castus plant extract on polycystic ovary syndrome complications in experimental rat model.
Asian Pac J Reprod 2019
http://www.apjr.net/article.asp?issn=2305-0500;year=2019;volume=8;issue=2;spage=63;epage=69;aulast=Hamza

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mere om emnet

Symptomer på hormonelle ubalancer

Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom.

Naturstoffer kan noget, som patenteret medicin ikke kan

Agnus Castus kan få hormonet LH til at stige – og så skal man vel ikke give det til kvinder, der har et for højt LH-niveau, for så vil det stige endnu mere? Men nej. Denne plante har en forbløffende egenskab, som den deler med mange andre naturlige stoffer…

Fra Anette's blog

Rødkløver – et usikkert alternativ?

Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver. Det lyder jo fantastisk, men der er flere problemer, som bliver overset i begejstringen.

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Det er først nu, jeg har turdet sige det – at det går fremad..

Jeanet Lemche er sygeplejerske, cand.scient. og sundhedsfaglig konsulent, og hun oplevede, at motorikken begyndte at svigte. Det blev værre og værre, men hun sagde nej til medicin på grund af bivirkningerne. Med NHT® genvandt hun langsomt kontrollen over sine ben og hænder. Se videoen og læs hendes historie.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.