Får du for meget østrogen?

Hvor meget østrogen skal du egentlig have i en hormonbehandling for at erstatte det, du producerede i den fertile alder? Forskningen tyder på, at mange får alt for meget...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ordet “naturlig” er jo flittigt brugt i reklamebranchen som et intetsigende buzzword – “naturlig hårpleje” – hvad i alverden mener man med dét? Er der nogen, der sælger unaturlig hårpleje?
Men i NHT Naturlig Hormonterapi har vi nogle ret præcise definitioner på, hvad en naturlig hormonterapi vil sige. En af dem lyder:

Man tager udgangspunkt i kroppens egen hormonproduktion og giver kun det, der mangler.

Det lyder jo meget enkelt. Og den gældende hormonbehandling i overgangsalderen er jo netop også designet til at erstatte kvindens egen hormonproduktion, får vi at vide. Altså: at give det, der mangler. Så hvad er problemet?

Det vil man opdage, hvis man begynder at tage princippet alvorligt – at det pludselig bliver et landskab, der er meget svært at finde rundt i. For nu er vi på vej ind i et andet paradigme, hvor de ting, der ellers ikke havde nogen særlig betydning, pludselig har stor betydning.

Første princip: Kvindens egen produktion af hormoner. Man giver kun det, der mangler – det, der kaldes fysiologisk dosis. Men hvad producerer en kvinde egentlig af hormoner? Lad os se på østradiol.

Kvinder producerer flere forskellige østrogener. Det østrogen, der bliver givet i en hormonbehandling, er østradiol. På pro.medicin.dk kan man finde en lang række forskellige østradiolprodukter til overgangsalderen, og her står der som regel også angivet den fysiologiske dosis – dvs. den dosis, som kvinden selv producerer før overgangsalderen, og som nu skal erstattes med et tilskud.

Et af produkterne, der gives som depotplaster, indeholder relativt lidt østradiol pr. dosis – op til 100 mikrogram. Her står der, at den fysiologiske dosis “hos en normalvægtig kvinde typisk svarer til 100 mikrogram pr. 24 timer.”

Produkt 1
Anbefalet dosis: Op til 100 mikrogram
Fysiologisk dosis angivet som: 100 mikrogram.

Det lyder jo vældig tjekket, og så er dét vel på plads. Kvindens egen produktion er ca. 100 mikrogram, og dosis er også 100 mikrogram, så det svarer jo meget præcist til, hvad kvinden selv har produceret.

Men vent…

Går vi ind på et andet produkt – her er det et, der bliver givet som spray, og som rummer ca. 1,5 milligram pr. dosis, så står der, at den fysiologiske dosis “hos en normalvægtig kvinde typisk svarer til 1,5-3 milligram.”

Produkt 2
Anbefalet dosering: 1,5-3 milligram.
Fysiologisk dosis angivet som: 1,5-3 milligram.

Det er milligram. Det andet var mikrogram. Så det er 15-30 gange så meget. Hvordan kan der være så stor forskel?

Vi prøver et tredje produkt – et, der bliver givet som tabletter á 2 milligram. Her står der, at den fysiologiske dosis “hos en normalvægtig kvinde typisk svarer til 2-4 milligram dagligt.”

Produkt 3
Anbefalet dosering: 2 milligram.
Fysiologisk dosis angivet som: 2-4 milligram.

4 milligram er det samme som 4000 mikrogram. Nu er vi oppe i en mængde, der er 40 gange mere end den mængde, vi først fik angivet.

Hvor meget østradiol producerer kvinder i døgnet? Er det 100 mikrogram eller 4000 mikrogram? Begge dele kan ikke være rigtigt. Faktisk ser det ud, som om man bare har taget den mængde, som produktet er designet til at give, og kaldt det “fysiologisk dosis”, fordi det lyder godt. Ligesom “naturlig hårpleje”.

Hvad ER den fysiologiske dosis? Det må forskerne vel kunne svare på. Hvor svært kan det være?

Ja, det viser sig faktisk at være ret svært at finde det tal, for det er der ikke blevet forsket meget i. Men det optræder f.eks. i Clinical Endocrinology, udgivet i 2012. Og hvis man nærlæser skemaet, så kan man se, at det er en gengivelse af et studie fra 1974.

Vivelle Dot
Divigel
Estradiol Sandoz
Lenzetto
Estrofem
Estrogel
Østradiol "DLF"

Det er altså et studie, der nu er 50 år gammelt. Men det er det studie, som man åbenbart stadig i 2012 mente var det mest solide, man kunne referere til. I dette studie har forskerne fundet, at kvindens egen produktion af østradiol svinger mellem 36 mikrogram og 380 mikrogram i løbet af cyklus.

Hvis det holder stik, så er de 100 mikrogram, som blev angivet ved det første produkt, et plausibelt gennemsnit. Men de 1,5 til 4 milligram, som angives ved de to andre produkter – ja, det tyder på, at der er tale om en betydelig overdosering. Ifølge disse forskere, der rent faktisk har målt kvindens egen produktion, kommer østradiol ikke op på mere end 380 mikrogram, når det går højest.

Millioner af kvinder over hele verden får østradioltilskud omkring overgangsalderen. Man skulle tro, at forskerne stod på nakken af hinanden for at sikre, at de fik den helt korrekte dosis – en dosis, der så vidt muligt svarede til det, som kroppen producerede før menopausen. Men det har ikke den store interesse. I lærebøgerne må man ty til studier, der er 50 år gamle. Og på pro-medicin er der angivet vidt forskellige tal for, hvad der er fysiologisk dosis, uden at nogen egentlig tager sig af det. Her befinder vi os i et paradigme, hvor kvindens egenproduktion reelt ikke tillægges nogen særlig betydning.
Et paradigme, hvor det er svært at få nogen til overhovedet at interessere sig for, hvad kvinder producerer af hormoner, og hvad de rent faktisk kan mangle.

Tag udgangspunkt i kroppens egen hormonproduktion og giv kun det, der mangler. I NHT tager vi princippet alvorligt. Her får du målt dine niveauer, så du ved, hvad du producerer, og så du kan indrette dosis meget præcist efter det. Vi ser også på den forskning, der viser, at progesteron-produktionen hos mange kvinder begynder at falde allerede fra midten af 30’erne, mens østradiol er uforandret – det giver for meget østradiol i forhold til progesteron, og så skal du selvfølgelig ikke have østradiol. Og vi ser på den forskning, som viser, at østradiol også produceres i fedtvævet og i binyrerne, også når du er gået i menopause, så det slet ikke er sikkert, at du overhovedet mangler østradiol.

Vægtstigning, væskeophobning, kvalme, hovedpine, brystspændinger, ledsmerter. Det er nogle af de symptomer, du kan opleve, hvis du får for meget østradiol. På indlægssedlen kaldes de “bivirkninger”. Men det er rent faktisk symptomer på overdosering. Hvis du oplever dét, skal du ned i dosis – og måske overveje at gå til en NHT-vejleder, der tager princippet alvorligt: Giv kun det, der mangler.

Vi nævner ikke produktnavne i denne artikel, for det er ikke det enkelte mærke, det handler om, men de vidt forskellige mængder, der bliver udnævnt til at være den naturlige, fysiologiske dosis.
Men tjek selv efter på pro.medicin.dk – søg på “Estradiol” (ikke Østradiol) og gå ind på nogle af de produkter, der dukker op. Du kan også søge på det mærke, du tager, og se, hvad dosis er. Hvis produktet har et bud på, hvad der er fysiologisk dosis, vil det stå under “Doseringsforslag”.

Læs mere om NHT’s tilgang til hormonterapi:

En række speciallæger er ude med et budskab om, at den gældende hormonbehandling ikke er så risikabel, som vi tidligere har troet. Men er det korrekt? Hvad viser nyere forskning egentlig om den gældende hormonbehandling? Det kan du blive klogere på her:

Lyt til Anette Paulins podcast om overgangsalderen:

Dyk ned i vores tema om overgangsalderen her.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog
Mere om emnet

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Østriol, forskningskilder

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.