De tre østrogener: den dovne, den farlige og den flittige

Østrogen står som det hormon, der er selve symbolet på kvindelighed. Derfor bliver mange overraskede, når de får at vide, at der slet ikke findes et hormon, der hedder østrogen...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
“Østrogen” er en fællesbetegnelse for en hel gruppe af hormoner, der har vidt forskellig virkning. De tre vigtigste hormoner i denne gruppe er:
 
Østron – den dovne
Østradiol – den farlige
Østriol – den flittige
 
Østron er en form for lagerhormon – det ligger i fedtcellerne og er der mest for at kunne blive lavet om til østradiol, når der er brug for det. Derfor giver vi den tilnavnet ”den dovne”.
 
Når vi taler om ”østrogen” som et kvindeligt hormon, er det i virkeligheden østradiol, vi mener. For det er østradiol, der giver kroppen de kvindelige egenskaber. Når piger kommer i puberteten, stiger  østradiol-produktionen.
Det er østradiol, der giver kvindelige former og bryster, det er østradiol, der hver måned får æg til at modnes i æggestokkene og gør det muligt at blive gravid. Østradiol har den stærkeste østrogen-virkning, og mange af dets virkninger på kroppen er gavnlige og nødvendige – for en graviditet. Det er østradiolens lyse side – at være med til at skabe liv. Men østradiol har også en mørk side. Det er derfor, vi giver det tilnavnet ”den farlige”.
Østradiol får f.eks. kroppen til at lagre fedt – for at kroppen kan have noget at tære på, hvis der er for lidt føde i løbet af graviditeten. Men den lagrer også fedt, når du ikke er gravid. For meget østradiol fører altså til overvægt. Østradiol fremmer også celledeling. Det er bl.a. den egenskab, der gør, at for meget østradiol kan føre til kræft – især brystkræft og livmoderkræft.  Østradiol skal afbalanceres af på den ene side progesteron og på den anden side østriol.
 
Østriol er det tredje af østrogenerne. Det bliver betragtet som et ”svagt” østrogen – østradiol har f.eks. en 1000 gange stærkere virkning på brystvæv end østriol. Men østriol har mange gavnlige virkninger i kroppen: det holder alle slimhinder i kroppen sunde og fugtige – f.eks. slimhinder i øjne, næse, hals, skede og i de indre organer, i tarmene, lungerne osv. Østriol holder også blæren sund og sørger for en normal blærefunktion. Derfor kalder vi østriol for ”den flittige”. Men måske vigtigst af alt er, at østriol modvirker østradiols virkning på cellerne. Østriol blokerer for den øgede celledeling og beskytter på den måde mod kræft, især brystkræft.
 
Der har været forsket en del i forholdet mellem østriol, østradiol og østron, hvor det bl.a. har vist sig, at jo højere niveauet af østriol er i forhold til østradiol og østron, jo større beskyttelse har man mod kræft.
 
Når æggestokkenes produktion ophører i overgangsalderen, produceres der stadig østradiol og østron i fedtcellerne. Niveauerne falder, og det er naturligt, fordi der ikke længere er æg, der skal modnes og befrugtes. I virkeligheden er det nok også godt, fordi for meget østradiol jo altså er skadeligt. Det, der betyder noget, er til gengæld, at østriolniveauet er højt nok, for det er østriol, der beskytter og opretholder slimhinderne og blæren.
 
De fleste læger er desværre ikke klar over dette. Hvis man overhovedet får testet sine hormonniveauer hos lægen, så er det østradiolniveauet, der bliver undersøgt. Og hvis det er lavt, så får man tilbudt østradiol, også selvom ens primære problem f.eks. er tørre slimhinder – som er et klart symptom på østriol-mangel. Ikke østradiol-mangel. Men de fleste læger kender ikke forskellen. Hvis din læge siger, du mangler østrogen, så spørg: Hvilket østrogen? For du har ret til at vælge, om du vil have den farlige eller den flittige!

Forskningen viser, at østriol er lige så effektivt som østradiol mod overgangsalderens symptomer – men uden de farlige bivirkninger, som østradiol har. Du kan læse meget mere om det – og den korrekte brug af østrogener i overgangsalderen – i vores bog “Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten” 

 

Mere om emnet:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Så skete det igen…

Så får kvinder endnu engang at vide, at p-piller og hormonspiral indeholder “det kvindelige kønshormon progesteron”. Denne gang i en artikel på TV2.

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Det har været en fantastisk rejse…

VIDEO: Bolette led af flere sygdomme, bl.a. Lichen Sclerosus, som hun havde fået at vide, at hun bare skulle lære at leve med, og at det kun ville blive værre. Her fortæller hun om sin oplevelse undervejs i NHT-uddannelsen.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.