De tre østrogener: den dovne, den farlige og den flittige

Østrogen står som det hormon, der er selve symbolet på kvindelighed. Derfor kommer det da også bag på mange, at der slet ikke findes et hormon, der hedder østrogen...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
“Østrogen” er en fællesbetegnelse for en hel gruppe af hormoner, der har vidt forskellig virkning. De tre vigtigste hormoner i denne gruppe er:
 
Østron – den dovne
Østradiol – den farlige
Østriol – den flittige
 
Østron er en form for lagerhormon – det ligger i fedtcellerne og er der mest for at kunne blive lavet om til østradiol, når der er brug for det. Derfor giver vi den tilnavnet ”den dovne”.
 
Når vi taler om ”østrogen” som et kvindeligt hormon, er det i virkeligheden østradiol, vi mener. For det er østradiol, der giver kroppen de kvindelige egenskaber. Når piger kommer i puberteten, stiger  østradiol-produktionen.
Det er østradiol, der giver kvindelige former og bryster, det er østradiol, der hver måned får æg til at modnes i æggestokkene og gør det muligt at blive gravid. Østradiol har den stærkeste østrogen-virkning, og mange af dets virkninger på kroppen er gavnlige og nødvendige – for en graviditet. Det er østradiolens lyse side – at være med til at skabe liv. Men østradiol har også en mørk side. Det er derfor, vi giver det tilnavnet ”den farlige”.
Østradiol får f.eks. kroppen til at lagre fedt – for at kroppen kan have noget at tære på, hvis der er for lidt føde i løbet af graviditeten. Men den lagrer også fedt, når du ikke er gravid. For meget østradiol fører altså til overvægt. Østradiol fremmer også celledeling. Det er bl.a. den egenskab, der gør, at for meget østradiol kan føre til kræft – især brystkræft og livmoderkræft.  Østradiol skal afbalanceres af på den ene side progesteron og på den anden side østriol.
 
Østriol er det tredje af østrogenerne. Det bliver betragtet som et ”svagt” østrogen – østradiol har f.eks. en 1000 gange stærkere virkning på brystvæv end østriol. Men østriol har mange gavnlige virkninger i kroppen: det holder alle slimhinder i kroppen sunde og fugtige – f.eks. slimhinder i øjne, næse, hals, skede og i de indre organer, i tarmene, lungerne osv. Østriol holder også blæren sund og sørger for en normal blærefunktion. Derfor kalder vi østriolet for ”den flittige”. Men måske vigtigst af alt er, at østriol modvirker østradiols virkning på cellerne. Så hvor østradiol kan have en kræftfremkaldende virkning på cellerne, så blokerer østriol for denne virkning og beskytter på den måde mod kræft, især brystkræft.
 
Der har været forsket en del i forholdet mellem østriol, østradiol og østron, hvor det bl.a. har vist sig, at jo højere niveauet af østriol er i forhold til østradiol og østron, jo større beskyttelse har man mod kræft.
 
Når æggestokkenes produktion ophører i overgangsalderen, produceres der stadig østradiol og østron i fedtcellerne. Niveauerne falder, og det er naturligt, fordi der ikke længere er æg, der skal modnes og befrugtes. I virkeligheden er det nok også godt, fordi for meget østradiol jo altså er skadeligt. Det, der betyder noget, er til gengæld, at østriolniveauet er højt nok, for det er østriol, der beskytter og opretholder slimhinderne og blæren.
 
De fleste læger er desværre ikke klar over dette. Hvis man overhovedet får testet sine hormonniveauer hos lægen, så er det østradiolniveauet, der bliver undersøgt. Og hvis det er lavt, så får man tilbudt østradiol, også selvom ens primære problem f.eks. er tørre slimhinder – som er et klart symptom på østriol-mangel. Ikke østradiol-mangel. Men de fleste læger kender ikke forskellen. Hvis din læge siger, du mangler østrogen, så spørg: Hvilket østrogen? For det er altså ikke lige meget, om du får den farlige eller den flittige!

Forskningen viser, at østriol er lige så effektivt som østradiol mod overgangsalderens symptomer – men uden de farlige bivirkninger, som østradiol har. Du kan læse meget mere om det – og den korrekte brug af østrogener i overgangsalderen – i vores bog “Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten” 

Mere om emnet:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

Hvad har C-vitamin at gøre med hormoner?

En glad ged! Den producerer 13.000 mg C-vitamin i døgnet, så den behøver ikke tage tilskud. Men hvad med os andre? Får vi C-vitamin nok til at producere de hormoner, vi har brug for?

Klar til en challenge?

jumpingcut
FÅ DET BEDRE PÅ 2 UGER!
Mere om emnet

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Seminar: Støt brysterne – her og nu

Du behøver ikke vente på, at “kræftens gåde” skal blive løst engang i en fjern fremtid. Forskerne har afdækket mange faktorer, som skaber kræft, og som man kan sætte ind overfor her og nu.

Seminar: Mænd og prostata – er testosteron synderen?

Normalt anser man testosteron for at være roden til alt ondt, når det gælder prostata-kræft. Men netop når testosteron er højest i de unge år, er der mindst risiko for prostata-kræft. Så hvordan hænger det sammen? Har man udpeget den forkerte skurk?

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.