Progesteron-resistens – hvad er fakta?

Ind imellem bliver der skrevet om det, der kaldes progesteron-resistens: At mange kvinder lider af det – og også, at ”man ikke ved, hvad det kommer af”...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ind imellem bliver der skrevet om det, der kaldes progesteron-resistens: At mange kvinder lider af det – og også, at ”man ikke ved, hvad det kommer af” – som f.eks. Sara Gottfried skriver i sin bog The Hormone Cure (Hormonkuren). Det sidste er nu ikke rigtigt. Hvis man sætter sig ind i forskningen på området, vil man se, at forskerne ved ganske meget om, hvad der skaber progesteronresistens! Så lad os se på, hvad forskningen rent faktisk siger.

Det er rigtigt, at der er noget, der hedder progesteronresistens, og det betegner, at progesteronreceptorerne ikke tager godt nok imod de budskaber, som progesteron kommer med. Forskerne opdagede progesteronresistens i forbindelse med endometriose, men det har også vist sig at andre sygdomme er forbundet med progesteronresistens, bl.a. PCOS.
Det er også rigtigt, at mange kvinder lider af en eller anden grad af progesteronresistens, hvilket giver problemer og symptomer, der tyder på progesteronmangel, selvom der måske er progesteron nok – eller det forværrer en eksisterende progesteronmangel, fordi receptorerne ikke tager godt nok imod det progesteron, som trods alt er tilstede.

Men det er ikke rigtigt, at vi ikke ved, hvad det kommer af. Forskningen har tydeligt vist, at det er en række af de hormonforstyrrende stoffer, der er synderen.

Hormonforstyrrende stoffer som bl.a. dioxin går ind og blokerer receptorerne. Det er fremmedøstrogener, som er “dobbelt onde”: De virker som østrogen, men i modsætning til kroppens eget østrogen, som aktiverer progesteronreceptorerne, så blokerer fremmedøstrogenerne for dem, så progesteron ikke kan få lov at virke. I en eller anden grad vil et højt niveau af fremmedøstrogener derfor gøre, at kroppen ikke kan udnytte progesteron så godt, som den burde – og det gælder både kroppens eget progesteron og det bioidentiske, der tages som tilskud.
Men i mange tilfælde er der derfor også noget, man kan gøre ved progesteronresistens: Man kan sænke niveauet af fremmedøstrogener ved at udrense dem, man har i sig – og så vidt muligt undgå at få flere ind i kroppen.
Det er ikke muligt i vores samfund i dag helt at undgå fremmedøstrogenerne, men man kan komme langt ved at gøre en bevidst indsats, og det kan være nok til at få receptorerne til at fungere bedre.
Næringsstoffer er også med til at fremme receptorernes modtagelighed, og i nogle tilfælde kan der være brug for en større mængde progesteron til at vække receptorerne igen.
Progesteronresistens kan også skyldes udsættelse for hormonforstyrrende stoffer under fostertilstanden, og det er ikke sikkert, at det kan gøres helt om, når det først er sket. Derfor er det også så vigtigt, at unge kvinder lærer at undgå de hormonforstyrrende stoffer før og under en graviditet.

Udrensning og progesteronresistens finder du meget mere om i bogen Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten.

Der er også hjælp til udrensning af fremmedøstrogener i e-bogen:
Detox – kom i gang på den gode måde.

Mere om progesteron-resistens:
Boganmeldelse: The Hormone Cure (Hormonkuren)

Kilder:
Reduced progesterone action during endometrial maturation: A potential risk factor for the development of endometriosis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028204031875

Estrogen Receptor-β, Estrogen Receptor-α, and Progesterone Resistance in Endometriosis
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0029-1242991

Progesterone Resistance in PCOS Endometrium
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100753/

Dioxin and Endometrial Progesterone Resistance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2875884/

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.