Udtalelsen kommer fra Adrian Gombart fra Oregon State University, der sammen med forskere fra en række universiteter netop har publiceret en afhandling om betydningen af kosttilskud til beskyttelse mod virusinfektioner.
Link til afhandlingen her.
“Tilskud, der indeholder vitaminerne C og D og andre mikronæringsstoffer, undertiden i mængder, der overstiger myndighedernes anbefalede niveauer, er et sikkert, effektivt og billigt middel til at hjælpe immunforsvaret med at bekæmpe COVID-19 og andre akutte sygdomme i luftvejene,” lyder det fra forskerne.
Det er ernæringsforskere fra USA, England, Holland og New Zealand, der står bag afhandlingen med titlen “Optimalt niveau af næringsstoffer er en vigtig faktor i beskyttelsen mod virusinfektioner.” Forskerne understreger, at de nuværende anbefalinger hjælper med at reducere smittespredningen, men betoner også, at der bør gøres mere.
“Den rolle, ernæring spiller i at støtte immunforsvaret, er veldokumenteret. Et væld af kliniske data viser, at vitaminer, herunder vitamin A, B6, B12, C, D, E og folat; sporstoffer, herunder zink, jern, selen, magnesium og kobber; og omega-3-fedtsyrerne eicosapentaensyre og docosahexaensyre spiller vigtige og komplementære roller i understøttelse af immunsystemet. Utilstrækkelig indtagelse og status af disse næringsstoffer er udbredt, hvilket fører til et fald i resistens over for infektioner og som konsekvens en stigning i sygdomsbyrden.”
Forskerne anbefaler især tilskud med C- og D-vitamin i større doser end den anbefalede daglige dosis og opfordrer sundhedsmyndighederne til at inkludere ernæring i deres anbefalinger til befolkningen.
Link til udtalelser fra Adrian Gombart her.
Læs også artiklen Forskning: Covid-19 rammer hårdere, hvis man mangler D-vitamin eller selen
Denne artikel beskriver enkeltstående forskningsresultater og skal ikke ses som en generel anbefaling af de omtalte stoffer. Konklusioner om gavnlighed og virkning er forskernes egne.