Selen-studiet er udført i Kina af et internationalt forskerhold, ledet af det britiske Surrey-universitet. Kina er særlig velegnet til studiet af selen, fordi landet både har områder med meget lavt indhold af selen i jorden – og andre områder med meget højt indhold. Der er derfor meget stor forskel på, hvor meget selen kinesere indtager med kosten, og studiet viser, at kinesere med højt indhold af selen i blodet kom sig meget hurtigere over coronavirusen end kinesere med lave niveauer af selen i kroppen. I Heilongjiang-provinsen, hvor jorden er blandt de mest selenfattige i verden og selen-indtaget derfor er meget lavt, var dødsraten af COVID-19 næsten 5 gange højere end gennemsnittet.
Forskerne understreger, at de ikke har haft mulighed for at studere andre individuelle faktorer, såsom bagvedliggende sygdom eller alder, men resultaterne er alligevel så markante, at de konkluderer: ”Den sammenhæng, vi har identificeret, er overbevisende, især i betragtning af tidligere forskning i selen og infektionssygdomme. Derfor er en omhyggelig og grundig vurdering af den rolle, selen kan spille ved COVID-19, helt sikkert berettiget og kan hjælpe med at vejlede igangværende beslutninger om folkesundhed .”
Danmark er, sammen med resten af Skandinavien, et af de områder i verden, hvor jorden er fattig på selen.
Det andet studie har undersøgt flere faktorer hos mennesker med corona-virus i Indonesien, herunder D-vitaminstatus.
Resultatet viste, at størstedelen af dødsfaldene var mænd og ældre, som havde allerede eksisterende sygdom, og som alle havde lave niveauer af D-vitamin. Derudover viste studiet, at jo lavere niveau af D-vitamin, jo større dødelighed:
Mennesker med utilstrækkelige vitamin D-niveauer (serum 25 (OH) D på 21 – 29 ng / ml) var ca. 12,55 gange mere tilbøjelige til at dø af sygdommen.
Tilfælde med regulær D-vitaminmangel (serum 25 (OH) D på <20 ng / ml) var ca. 19,12 gange mere tilbøjelige til at dø af sygdommen.
Forskerne opfordrer til, at der bliver iværksat kliniske forsøg med D-vitamin for at forbedre udfaldet for mennesker, der er smittet med COVID-19.
Ifølge sundhed.dk er der generelt mangel på D-vitamin i den danske befolkning.
Læs også artiklen Forskere: Kosttilskud bør indgå i myndighedernes strategi
Opdatering: Et internationalt studie omfattende 10 lande, herunder Frankrig, Tyskland, Italien og Storbritannien, bekræfter, at der er en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og øget dødelighed hos Covid-19-patienterne. Læs om studiet på sciencedaily.com
Kilder:
Link identified between dietary selenium and outcome of COVID-19 disease
https://www.surrey.ac.uk/news/link-identified-between-dietary-selenium-and-outcome-covid-19-disease
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429105907.htm
Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3585561
Skandinavien er fattig på selen:
Encyclopedia of Soil Science, Gunnar Gissel-Nielsen, Risø
D-vitamin-mangel er udbredt i Danmark:
sundhed.dk
Denne artikel beskriver enkeltstående forskningsresultater og skal ikke ses som en generel anbefaling af de omtalte stoffer. Konklusioner om gavnlighed og virkning er forskernes egne.