Bioidentisk progesteron godkendt til hormonbehandling i Danmark

Nu kan også danske kvinder få lov at vælge naturligt progesteron til behandling i overgangsalderen. Er alt så godt? Nej. Der er 4 problemer med det - dem kan du læse om her.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Så blev det omsider muligt for kvinder at fravælge de patenterede progestiner med dokumenterede alvorlige bivirkninger – og i stedet vælge naturligt progesteron til beskyttelse af livmoderen ved hormonbehandling i overgangsalderen. Det skete, da produktet Utrogestan blev godkendt af Lægemiddelstyrelsen i august 2020 til behandling af kvinder i overgangsalderen som supplement til østradiol. Naturligt progesteron var faktisk også inden da godkendt til hormonbehandling, men der var ingen, der spurgte efter det, og derfor ingen producenter, som tilbød det – og dermed var der ingen produkter at godkende.

Det ændrede sig, da vi udgav bogen “Naturlig hormonterapi“, som beskrev fordelene ved naturligt progesteron frem for patenterede progestiner. Med den stigende efterspørgsel, som bogen skabte, valgte medicinalfirmaet Besin at introducere naturligt progesteron på det danske marked i form af Utrogestan. Vi er glade for, at vi har været med til at skabe denne mulighed i den konventionelle hormonbehandling – ikke mindst fordi der indtil nu har floreret mange påstande om, at naturligt progesteron “ikke var godt nok” til at beskytte livmoderslimhinden ved en hormonbehandling – en påstand, som er i strid med forskningen, og som hermed er manet i jorden.

Men er alt så godt? Nej. Det er et skridt på vejen, men der er stadig langt igen, før kvinder kan få den hormonterapi, de har brug for, i det danske sundhedsvæsen.

1. Progesteron betragtes stadig som blot et supplement til østradiol-behandling. Lægerne vil blive ved med at give østradiol uden at tjekke, om kvinden rent faktisk mangler det – ud fra myten om, at ”det eneste hormon, der har betydning for kvinder, er østradiol”. Det er den myte, vi gør op med i bogen ”Naturlig hormonterapi”, for det er og bliver en myte, der ikke har nogen bund i forskningen, og det fører uundgåeligt til overdosering af østradiol, ikke mindst i perioden op til menstruationernes ophør, hvor forskningen viser, at kvinder generelt har for høje niveauer af østradiol. Det er en stor mængde kvinder, der reelt mangler progesteron, men som med den foreskrevne ”østrogenbehandling” får øget deres ubalance yderligere ved at få for meget østradiol med dertil hørende øget risiko for kræft. Center for Naturlig Hormonterapi vil blive ved med at gøre opmærksom på, hvad forskningen rent faktisk viser om hormonmangel i overgangsalderen – og vores NHT-vejledere vil fortsætte med at vejlede i den rette hormonterapi i overgangsalderen – en terapi, som baseres på en test af hormonniveauerne, så man ved, hvad der reelt mangler, og hvad der er for meget af.

2. Det naturlige progesteron, Utrogestan, er kapsler på 100 mg til oral indtagelse. At tage hormoner gennem munden og dermed fordøjelsessystemet er ikke en naturlig vej for vores krop, og det har flere ulemper. Det betyder for det første, at leveren sættes på overarbejde, når den skal omdanne hormonet – og det betyder også et stort spild. Man regner med, at op til 94% af det hormon, der tages som kapsel, bliver omdannet til andre stoffer i tarmen. Det vil sige, at en dosis på 100 mg progesteron taget oralt bliver til 6-10 mg progesteron, der er tilgængeligt for kroppens celler, jf. produktresumeet.

Det er medicinalfirmaet Besins Healthcare, der producerer Utrogestan, og de producerer også en gel med bioidentisk progesteron til transdermal brug, dvs. til indtagelse gennem huden. Gelen sælges i mange andre europæiske lande, blandt andet Tyskland og Frankrig, og vi må håbe, at den også snart kommer til Danmark. Progesteron bør tages transdermalt, dvs. gennem huden, som man f.eks. også gør med de såkaldte østrogen-plastre. Det er et af de syv principper, der udgør en naturlig hormonterapi, som vi gennemgår udførligt i bogen ”Naturlig hormonterapi”. I andre lande end Danmark står der faktisk på indlægssedlen, at kapslerne også kan tages vaginalt, og det ville give en langt bedre optagelse. Men i så fald er 100 mg for meget!

3. Det er det tredje problem: doseringen. Den anbefalede dosis af Utrogestan er ifølge pro.medicin.dk 200 eller 300 mg dagligt, og ved oral indtagelse vil det så reelt give max. 20 eller 30 mg. For nogle kvinder vil dette være nok – forudsat, at de ikke samtidig får mere østradiol, end de har brug for – mens det for andre vil være for lidt til at modvirke østrogendominans – og i så fald vil man kunne opleve, at symptomerne på østrogendominans forværres i stedet for at forbedres, fordi progesteron åbner østrogenreceptorerne – en mekanisme, du kan læse mere om i ”Naturlig hormonterapi.” Hormoner bør doseres individuelt, fordi ubalancerne er forskellige fra kvinde til kvinde. Men det er vores sundhedsvæsen ikke gearet til – her gælder princippet om ”samme dosis til alle”.

4. På indlægssedlen står angivet en række bivirkninger, som naturligt progesteron ikke har, men som er hentet fra de patenterede progestiner. Det er en systematisk vildledning, som vi beskriver nærmere i ”Naturlig hormonterapi” i afsnittet om de falske bivirkninger. Det ville være ønskeligt, at angivelse af bivirkninger afspejlede forskningen. Så ville kvinder kunne se, hvad den reelle virkning af naturligt progesteron er. I modsætning til de patenterede progestiner vil naturligt progesteron forbedre hjerte/kar-systemet, styrke nervesystemet og sænke risikoen for brystkræft. Dokumentationen henviser vi til i vores bog ”Naturlig hormonterapi”. Læs den, før du vælger din hormonbehandling!


Kilder
:

Utrogestan på pro.medicin.dk: https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/9479

Indlægsseddel: https://www.indlaegssedler.dk/indlaegssedler/indlaegsseddel/40490

Utrogestan: Produktresume

Se en liste over fordelene ved naturligt progesteron i forhold til de patenterede progestiner med link til forskningen her på nht.nu:

Forskelle på progestiner og naturligt progesteron

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Tjek din ægløsning

Døjer du med smerter, kraftige blødninger eller andre belastninger omkring menstruationen, kan det være en god idé at tjekke, om du har ægløsning. Se her hvordan.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.