fbpx

Bioidentisk progesteron godkendt til hormonbehandling i Danmark

Nu kan også danske kvinder få lov at vælge naturligt progesteron til behandling i overgangsalderen. Er alt så godt? Nej. Der er 4 problemer med det - dem kan du læse om her.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Så blev det omsider muligt for kvinder at fravælge de patenterede progestiner med dokumenterede alvorlige bivirkninger – og i stedet vælge naturligt progesteron til beskyttelse af livmoderen ved hormonbehandling i overgangsalderen. Det skete, da produktet Utrogestan blev godkendt af Lægemiddelstyrelsen i august 2020 til behandling af kvinder i overgangsalderen som supplement til østradiol. Er alt så godt? Nej. Det er et skridt på vejen, men der er stadig langt igen, før kvinder kan få den hormonterapi, de har brug for, i det danske sundhedsvæsen.

1. Progesteron betragtes stadig som blot et supplement til østradiol-behandling. Lægerne vil blive ved med at give østradiol uden at tjekke, om kvinden rent faktisk mangler det – ud fra myten om, at ”det eneste hormon, der har betydning for kvinder, er østradiol”. Det er den myte, vi gør op med i bogen ”Naturlig hormonterapi”, for det er og bliver en myte, der ikke har nogen bund i forskningen, og det fører uundgåeligt til overdosering af østradiol, ikke mindst i perioden op til menstruationernes ophør, hvor forskningen viser, at kvinder generelt har for høje niveauer af østradiol. Det er en stor mængde kvinder, der reelt mangler progesteron, men som med den foreskrevne ”østrogenbehandling” får øget deres ubalance yderligere ved at få for meget østradiol med dertil hørende øget risiko for kræft. Center for Naturlig Hormonterapi vil blive ved med at gøre opmærksom på, hvad forskningen rent faktisk viser om hormonmangel i overgangsalderen – og vores NHT-vejledere vil fortsætte med at vejlede i den rette hormonterapi i overgangsalderen – en terapi, som baseres på en test af hormonniveauerne, så man ved, hvad der reelt mangler, og hvad der er for meget af.

2. Det naturlige progesteron, Utrogestan, er kapsler på 100 mg til oral indtagelse. At tage hormoner gennem munden og dermed fordøjelsessystemet er ikke en naturlig vej for vores krop, og det har flere ulemper. Det betyder for det første, at leveren sættes på overarbejde, når den skal omdanne hormonet – og det betyder også et stort spild. Man regner med, at op til 90% af det hormon, der tages som kapsel, bliver gjort inaktivt i tarmen. Det vil sige, at en dosis på 100 mg progesteron taget oralt bliver til 10 mg progesteron, der er tilgængeligt for kroppens celler.
Det er medicinalfirmaet Besins Healthcare, der producerer Utrogestan, og de producerer også en gel med bioidentisk progesteron til transdermal brug, dvs. til indtagelse gennem huden. Gelen sælges i mange andre europæiske lande, blandt andet Tyskland og Frankrig, og vi må håbe, at den også snart kommer til Danmark. Progesteron bør tages transdermalt, dvs. gennem huden, som man f.eks. også gør med de såkaldte østrogen-plastre. Det er et af de syv principper, der udgør en naturlig hormonterapi, og som vi gennemgår i bogen ”Naturlig hormonterapi”. I andre lande end Danmark står der faktisk på indlægssedlen, at kapslerne også kan tages vaginalt, og det ville give en langt bedre optagelse. Men i så fald er 100 mg for meget!

3. Det er det tredje problem: doseringen. Den anbefalede dosis af Utrogestan er ifølge pro.medicin.dk 200 eller 300 mg dagligt, og ved oral indtagelse vil det så reelt give 20 eller 30 mg. For nogle kvinder vil dette være nok – forudsat, at de ikke samtidig får mere østradiol, end de har brug for – mens det for andre vil være for lidt til at modvirke østrogendominans – og i så fald vil man kunne opleve, at symptomerne på østrogendominans forværres i stedet for at forbedres, fordi progesteron åbner østrogenreceptorerne – en mekanisme, du kan læse mere om i ”Naturlig hormonterapi.” Hormoner bør doseres individuelt, fordi ubalancerne er forskellige fra kvinde til kvinde. Men det er vores sundhedsvæsen ikke gearet til – her gælder princippet om ”samme dosis til alle”.

4. På indlægssedlen står angivet en række bivirkninger, som naturligt progesteron ikke har, men som er hentet fra de patenterede progestiner. Det er en systematisk vildledning, som vi beskriver nærmere i ”Naturlig hormonterapi” i afsnittet om de falske bivirkninger. Det ville være ønskeligt, at angivelse af bivirkninger afspejlede forskningen. Så ville kvinder kunne se, hvad den reelle virkning af naturligt progesteron er. I modsætning til de patenterede progestiner vil naturligt progesteron forbedre hjerte/kar-systemet, styrke nervesystemet og sænke risikoen for brystkræft. Dokumentationen henviser vi til i vores bog ”Naturlig hormonterapi”. Læs den, før du vælger din hormonbehandling!

Kilder:
Utrogestan på pro.medicin.dk: https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/9479
Indlægssedlen: https://www.indlaegssedler.dk/indlaegssedler/indlaegsseddel/30195

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mere om emnet

Symptomer på hormonelle ubalancer

Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom.

Naturstoffer kan noget, som patenteret medicin ikke kan

Agnus Castus kan få hormonet LH til at stige – og så skal man vel ikke give det til kvinder, der har et for højt LH-niveau, for så vil det stige endnu mere? Men nej. Denne plante har en forbløffende egenskab, som den deler med mange andre naturlige stoffer…

Fra Anette's blog

Rødkløver – et usikkert alternativ?

Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver. Det lyder jo fantastisk, men der er flere problemer, som bliver overset i begejstringen.

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Det er først nu, jeg har turdet sige det – at det går fremad..

Jeanet Lemche er sygeplejerske, cand.scient. og sundhedsfaglig konsulent, og hun oplevede, at motorikken begyndte at svigte. Det blev værre og værre, men hun sagde nej til medicin på grund af bivirkningerne. Med NHT® genvandt hun langsomt kontrollen over sine ben og hænder. Se videoen og læs hendes historie.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.