Har mænd brug for hormoner?

Også mænd producerer de såkaldt "kvindelige" kønshormoner. Hvad betyder det for helbredet, når man kommer op i årene?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Både mænd og kvinder producerer de samme hormoner, blot i forskellige mængder. Selv hormonet prolaktin, der så vidt vides indtil nu kun har betydning for mælkeproduktionen i brysterne efter en fødsel, bliver produceret hos mænd, såvel som hos kvinder. Hvorfor mon? Måske har det virkninger, som vi endnu ikke kender til.
Kvinder producerer mindre mængder af testosteron end mænd, og mænd producerer mindre mængder østradiol end kvinder – når alt er optimalt. Men også mænd kan komme ud af balance med alderen.
Især har de risiko for at få for meget østradiol, og det øger risikoen for bl.a. prostatakræft. Med tilskud af progesteron kan man mindske denne risiko.

Hos mænd sker produktionen af progesteron i binyrerne, testiklerne, i nervesystemet og hjernen. Mænds produktion af progesteron er stabil, den svinger ikke i en månedlig cyklus som kvinders, men produktionen falder med årene. Men det samme gælder ikke for produktionen af østradiol –  den stiger tværtimod. Det skyldes, at der kommer en stigning i den proces, der hedder aromatase – det er omdannelsen af androgener (bl.a. testosteron og DHEA) til østradiol i hud, muskler og fedtvæv. Da mange tager lidt på med alderen, forøges omdannelsen af androgener til østradiol, og da østradiol gør, at man lettere tager på, så kommer der nemt en negativ cirkel, hvor mere fedtvæv omdanner flere androgener til mere østradiol. Samtidig falder niveauerne af androgener og progesteron, som skal modvirke og afbalancere østradiol.

Ligesom for kvinders vedkommende har østradiol i for store mængder også negative virkninger på mænds helbred. Det øger bl.a. risikoen for kræft, autoimmune sygdomme og for højt blodtryk. Mænd har brug for progesteron for at modvirke denne risiko. Især lader det til, at progesteron har en beskyttende virkning på prostata. Ligesom progesteron beskytter livmoderen mod den øgede celledeling, som østradiol fremkalder, sådan beskytter progesteron også mod øget celledeling i prostata.

Progesteron beskytter også mod den meget almindelige godartede forstørrelse af prostata.
De fleste mænd over 50 begynder at opleve problemer med forstørret prostata, som viser sig ved vandladningsbesvær på mange måder. Progesteron kan både forebygge og afhjælpe forstørret prostata – samtidig med, at man forebygger eller afhjælper en lang række andre helbredsproblemer som autoimmune sygdomme, for højt blodtryk og knogleskørhed.

Dr. John Lee anbefalede 8-12 mg progesteron til mænd. Han var en af de første, der indså betydningen af at forebygge med progesteron. Han indså, at der var en klar sammenhæng mellem den aldersrelaterede stigning i østradiol og stigningen i hyppigheden af prostatakræft. Den nyeste molekylærbiologiske forskning støtter denne antagelse: progesteron hæmmer celledelingen i prostata. Se kilderne efter artiklen.

Mænd med symptomer på for meget østrogen kan også med fordel satse på udrensning af de hormonforstyrrende stoffer, som stort set alle har østrogen-virkning.

Seminar om mænd, hormoner og prostata:

Kilder:
Progesteron hæmmer celledeling i prostata
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23666965
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963951/

Østradiol øger risikoen for prostatakræft
http://epirev.oxfordjournals.org/content/23/1/42.full.pdf

Progesteron sænker for højt blodtryk
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1415335/
http://www.johnleemd.com/store/anti-athero_eff_prog.html

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.