fbpx

Ægget og hønen – og det lave stofskifte

Er dit kolesteroltal for højt? I så fald kan det være et budskab om, at du har for lavt stofskifte. Hvis du allerede er i behandling for lavt stofskifte, kan det være et budskab om, at behandlingen ikke virker, som den skal. Men ofte vil danske læger blot udskrive nogle statiner, som kan sænke kolesteroltallet – uden at lytte til budskabet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

”Når jeg ser folk med for højt kolesterolniveau, er min første tanke, at de nok har for lavt stofskifte. Faktisk blev kolesterol i gamle dage kaldt ’den fattige mands stofskifte-test.’”
Ordene kommer fra dr. Michael Platt (ja, vi beklager, men det hedder han altså), som i dag er højt oppe i årene, men som stadig kan huske, hvordan måling af kolesteroltallet blev brugt som en – nemmere og billigere – måde at vurdere stofskiftet på end måling af stofskifte-hormonerne. Men denne sammenhæng ser ud til at være gået tabt hos danske læger.
Det er ikke fordi, den er forældet. Der findes masser af forskning, også spritnye forsøg, som viser denne sammenhæng. Og sammenslutningen af amerikanske endokrinologer, AACE, anbefaler da også, at man ved for højt kolesterolniveau som det første bør tjekke, om patienten lider af for lavt stofskifte.
Men som sagt: danske læger ser ud til at have glemt denne sammenhæng. Det er meget kedeligt, for giver man statiner til en person med lavt stofskifte, så vil det kun gøre ondt værre.
Statiner hæmmer produktionen af Q10 – et stof, der er vigtigt for omdannelsen af stofskiftehormoner, og dermed sænker de stofskiftet yderligere.

Den viden, der er gået tabt, er en viden om sammenhænge. Det er jo ikke nok at konstatere, at kolesteroltallet er for højt. Man må også spørge sig selv: Hvorfor er kolesteroltallet for højt? For vist er det sandt, at det kan skyldes for meget fedt i kosten og for lidt fysisk aktivitet. Men det kan også skyldes mangel på stofskiftehormoner – og mangel på hormoner i det hele taget. Og i så fald nytter det ingenting at spise en fedtfattig kost og dyrke motion, ligesom medicin i form af statiner vil være helt malplaceret.
Forskningen viser os, hvorfor tingene hænger sammen, som de gør. Hvorfor vil lavt stofskifte føre til et for højt kolesteroltal? Det vil det først og fremmest, fordi lavt stofskifte nedsætter produktionen af alle hormoner i kroppen – ikke kun af stofskiftehormoner.  Det betyder, at de hormoner, som skulle dannes ud fra kolesterol, – hormoner som testosteron, progesteron, DHEA og østrogenerne –  ikke bliver dannet i tilstrækkelig grad.
Forsøg viser, at det er en proces, som de fleste oplever med alderen. Med alderen falder nemlig den generelle produktion af hormoner, og det er påvist, at dette i sig selv fører til for højt kolesterolniveau. Det gør det, fordi kolesterol ikke længere bliver omdannet til steroidhormoner.

Alle steroidhormoner bliver dannet ud fra kolesterol, men når der dannes færre steroidhormoner, betyder det bogstaveligt talt, at kolesterol suser hjemløst rundt i kroppen. Der er ikke længere brug for det.
Og det er præcis den situation, der også opstår ved lavt stofskifte. Lavt stofskifte betyder, at omdannelsen af kolesterol til steroidhormoner mere eller mindre går i stå, og eftersom hormoner udfører utallige vigtige funktioner i vores krop, så opstår der med tiden ikke alene for meget hjemløs kolesterol, men også en lang række andre problemer. Problemer med immunforsvaret, en lav stresstærskel, problemer med at komme i form – som ikke kun skyldes, at man mangler stofskiftehormoner, men også at man bl.a. mangler DHEA, som skal bruges til at opbygge og bevare stærke muskler. Man får væskeophobninger, depression, søvnproblemer og meget andet. Man kommer ind i en nedadgående spiral, fordi nogle af disse steroidhormoner, som nu mangler, i sig selv er vigtige for stofskiftet. Progesteron, f.eks., er nødvendigt for det enzym, der kaldes deiodinase type 2, som skal sørge for omdannelsen af stofskiftehormoner, og når man mangler progesteron, vil det hæmme omdannelsen – og dermed forværre stofskifteproblemerne.

Så hvad skal man gøre? Man skal først og fremmest huske, at alt dette hænger sammen. Derfor nytter det ikke noget at fokusere på et enkelt hormon eller et enkelt medikament, som med ét slag skal løse alle problemer. Faktisk nytter det heller ikke meget at spørge til, hvad der er den egentlige årsag, for det vil ofte være det samme som at spørge, hvad der kom først – hønen eller ægget? Forsøg viser, at mangel på progesteron i sig selv kan føre til for lavt stofskifte, men for lavt stofskifte vil også føre til mangel på progesteron. Det vigtige er, at man med sin viden om sammenhænge kan sætte ind på flere fronter.

Ud over de nødvendige stofskiftehormoner skal man sørge for at udbedre den generelle hormonmangel – bl.a. for at sikre, at omdannelsen af stofskiftehormoner bliver optimal, og for at undgå de problemer, som det har skabt, at man mangler essentielle hormoner. Niveauerne af progesteron og DHEA er det særlig vigtigt at få normaliseret. Man skal sørge for de næringsstoffer, som sikrer hormonkirtlernes produktion – selen til skjoldbruskkirtlen, C-vitamin til binyrerne.

At det hele hænger sammen betyder, at mange problemer opstår i forlængelse af hinanden, men det betyder også, at man kan skabe forbedringer på mange måder, og at dét, man gør det ene sted, vil smitte positivt af andre steder i kroppen, så man kan vende processen til en opadgående spiral i stedet for en nedadgående.

I vores bog, ”Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten”, kan du læse mere om, hvordan du genopretter balancen i forbindelse med stofskiftesygdom. Og på kurset “Kend dine hormoner” får du praktisk hjælp til at forbedre stofskiftet og hormonproduktionen. For godt nok kan det være svært at svare på, om det er hønen eller ægget, der kommer først. Men danske læger ser ud til helt at have glemt, at høne og æg har noget som helst med hinanden at gøre. Og det er nu engang det vigtigste: at komme i tanker om, at der er en sammenhæng. Husk det, hvis din læge vil udskrive statiner mod et for højt kolesteroltal. Har vi nu helt præcist undersøgt, hvorfor kolesteroltallet er for højt? Der er nemlig mange muligheder for at få det bedre, når man ved, at uden æg er der ingen høne, og uden høne er der ingen æg!

Kilder

1) Knudsen N.: “Hvad er en normal TSH-værdi?”, Thyroidea Landsforeningen. http://www.thyreoidea.dk/artikler/medicin/hvad-er-en-normal-tsh-vaerdi.html

2) Karthick N. et al.: “Dyslipidaemic Changes in Women with Subclinical Hypothyroidism.” Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2013 Oct, Vol-7(10): 2122-2125.
 

3) Deichmann et al.: “Coenzyme Q10 and Statin-Induced Mitochondrial Dysfunction.” The Ochsner Journal 10:16–21, 2010, Academic Division of Ochsner Clinic Foundation.
 

4) Awad HA et al.: ”An evidence for the transcriptional regulation of iodothyronine deiodinase 2 by progesterone in ovarectomized rats.” J Physiol Biochem. 2013 Dec 23.

5) Janssen E et al.: ”High prevalence of autoimmune thyroiditis in patients with polycystic ovary syndrome.” European Journal of Endocrinology, 2004:150.


6) Obertas R et al.: “Effects of Thyroxine as Compared with Thyroxine Plus Triiodothyronine in Patients with Hypothyroidism.” New England Journal of Medicine, feb. 1999. Hent som pdf.

 

7) Gärtner R et al.: ”Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid peroxidase antibodies concentrations.” J Clin Endocrinol Metab. 2002 Apr;87(4):1687-91.

8) Zhu L et al.: ”Effects of selenium supplementation on antibodies of autoimmune thyroiditis.” Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2012 Aug 28;92(32):2256-60


9) Drutel A et al.: ”Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians.” Clinical endocrinology. 2013 Feb;78(2):155-64.


10) Turker O et al.: ”Selenium treatment in autoimmune thyroiditis: 9-month follow-up with variable doses.” Journal of Endocrinology, 2006, 190, 151-156


11) Toulis KA et al.: ”Selenium supplementation in the treatment of Hashimoto’s thyroiditis: a systematic review and a meta-analysis.” Thyroid. 2010 Oct;20(10):1163-73.

 

12) Derwahl KM, Symposium Wiesbaden. Ärtzte Zeitung online. Se artiklen i dansk oversættelse.
 

13) Weiss EP et al.: ”Dehydroepiandrosterone (DHEA) replacement decreases insulin resistance and lowers inflammatory cytokines in aging humans.” AGING, May 2011, Vol. 3 No. 5
 

14) Sathi P et al.: “Progesterone therapy increases free thyroxine levels – data from a randomized placebo-controlled 12-week hot flush trial.” Clinical Endocrinology (Oxf). 2013 Aug;79(2):282-7.
 

15) Fraser WD et al.: “Are biochemical tests of thyroid function of any value in monitoring patients receiving thyroxine replacement?” Br Med (Clin Red Ed), sep 1986.
 

16) Skinner GRB et al.: “Clinical Response to Thyroxine Sodium in Clinically Hypothyroid but Biochemically Euthyroid Patients.” J Nutr Environ Med, juni 2000.

Undersøgelserne kan findes på PubMed.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mere om emnet

Det er hjerteskærende

Man har valgt at give de patenterede progestiner det samme navn som kvindens eget hormon, progesteron. Det betyder, at vigtig forskning går tabt.

Symptomer på hormonelle ubalancer

Symptomerne kan give et fingerpeg om, hvilke ubalancer du eventuelt har, og om der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon. Gør du noget ved det i tide, kan du undgå, at det udvikler sig til egentlig sygdom.

Fra Anette's blog

Rødkløver – et usikkert alternativ?

Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver. Det lyder jo fantastisk, men der er flere problemer, som bliver overset i begejstringen.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Det er aldrig for sent

I en alder af 77 kæmpede Lone Christensen stadig med flere af de symptomer, som overgangsalderen satte i gang. Og så havde hun bogstaveligt talt haft kolde fødder det meste af sit liv. Hun frøs, så hun dårligt kunne komme igennem vinteren…

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.