Myter om hormoner: “Du kan roligt tage Vagifem – det virker kun lokalt!”

Systemiske virkninger kan ikke forventes, siger vejledningen på pro.medicin.dk. Men forskningen viser noget ganske andet
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
.

Rigtig mange kvinder går til lægen med tørre slimhinder (vaginal atrofi) eller blæreproblemer, og så udskriver lægen stikpiller med østradiol: Vagifem. Vagifem bliver også udskrevet til kvinder, der har haft brystkræft – fordi lægerne mener, at indholdet af østradiol holder sig i “lokal-området” og derfor ikke kan øge risikoen for brystkræft.
Men den nyeste forskning viser noget andet.
Forestillingen om, at østradiol som stikpiller kun virker lokalt, stammer fra forældede målemetoder.
Det er almindelige blodprøver, der – som vi forklarer i bogen Naturlig hormonterapi – ikke egner sig til at måle steroid-hormoner. Spytprøver er mere præcise – og det samme er de nyligt udviklede målemetoder, der også måler i blod, men med en ny teknik, der indtil videre kun anvendes til forskning, fordi den er meget dyr. Og de nye, mere præcise målemetoder, viser noget ganske andet:

Østradiol fra Vagifem når frem til blodbanerne og kommer derfra videre ud i hele kroppen, også til brystvævet.

Men indtil videre har lægerne ignoreret forskningsresultaterne. Hvad de burde gøre, er oplagt: I stedet for at give østradiol i form af Vagifem, der øger risikoen for brystkræft, skulle de helt droppe østradiol til behandling af vaginal atrofi – og i stedet give østriol i form af Ovestin. Det er, som vi dokumenterer i Naturlig hormonterapi, helt uden risiko – og mindst lige så effektivt, som det også er blevet fastslået af Sundhedsstyrelsens Institut for Rationel Farmakologi:
“Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier … er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris.”
Ovestin bør til enhver tid være førstevalg til behandling af vaginal atrofi og blæreproblemer. Så hvis du er i en situation, hvor du har fået udskrevet Vagifem til behandling af tørre slimhinder i skeden eller mod blæreproblemer – og det er noget, som rigtig mange kvinder døjer med i menopausen og efter brystkræft-behandling – så er det nu, du skal bede din læge om at få Ovestin i stedet. Det kan kun gå for langsomt 🙂
– og husk så: Aldrig østrogen (det gælder også Ovestin) uden samtidig progesteron. Se mere i bogen!

———

Studier, der påviser, at østradiol som stikpiller kan findes overalt i kroppen:
Effects of vaginal estrogens on serum estradiol levels in postmenopausal breast cancer survivors and women at risk of breast cancer taking an aromatase inhibitor or a selective estrogen receptor modulator
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22942807
Caution: Vaginal estradiol appears to be contraindicated in postmenopausal women on adjuvant aromatase inhibitors
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443612
Vaginalt østriol virker lige så godt som østradiol:
Lose G et al.: ”Oestradiol-releasing vaginal ring versus oestriol vaginal pessaries in the treatment of bothersome lower urinary tract symptoms
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2000.tb10408.x/full
Vurdering hos Institut for Rationel Farmakologi:
“Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier … er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris.”
https://www.sst.dk/da/Viden/Laegemidler/Anbefalinger/Anmeldelser-af-nye-laegemidler/Praeparatanmeldelser/Vagifem-10-mikrogram-estradiol

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Har du fravalgt anti-hormonbehandling efter brystkræft?

Forskning viser, at over halvdelen af de kvinder, der får anti-østrogenbehandling efter brystkræft, må fravælge den igen på grund af bivirkningerne. I NHT® har vi udviklet en protokol til forebyggelse, beregnet til dem, der ikke kan bruge den konventionelle behandling.

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Så skete det igen…

Så får kvinder endnu engang at vide, at p-piller og hormonspiral indeholder “det kvindelige kønshormon progesteron”. Denne gang i en artikel på TV2.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.