Myter om hormoner: “Du kan roligt tage Vagifem – det virker kun lokalt!”

Systemiske virkninger kan ikke forventes, siger vejledningen på pro.medicin.dk. Men forskningen viser noget ganske andet
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Rigtig mange kvinder går til lægen med tørre slimhinder (vaginal atrofi) eller blæreproblemer, og så udskriver lægen stikpiller med østradiol: Vagifem. Vagifem udskrives også til kvinder, der har en livmoder, selv om østradiol er kendt for at øge risikoen for livmoderkræft – det regnes for at være sikkert, fordi man mener, at indholdet af østradiol holder sig i “lokal-området”.
Men den nyeste forskning viser noget andet.
Forestillingen om, at østradiol som stikpiller kun virker lokalt, stammer fra forældede målemetoder.
Det er almindelige blodprøver, der – som vi forklarer i bogen Naturlig hormonterapi – ikke egner sig til at måle steroid-hormoner. Spytprøver er mere præcise – og det samme er de nyligt udviklede målemetoder, der også måler i blod, men med en ny teknik, der indtil videre kun anvendes til forskning, fordi den er meget dyr. Og de nye, mere præcise målemetoder, viser noget ganske andet:

Østradiol fra Vagifem når frem til blodbanerne og kommer derfra videre ud i hele kroppen.

Et mere sikkert valgt til behandling af vaginal atrofi vil være østriol i form af Ovestin. Det er, som vi dokumenterer i Naturlig hormonterapi, helt uden risiko – og mindst lige så effektivt, som det også blev fastslået af Sundhedsstyrelsens Institut for Rationel Farmakologi: “Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier … er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris.”
 
Ovestin bør til enhver tid være førstevalg til behandling af vaginal atrofi og blæreproblemer. Så hvis du er i en situation, hvor du har fået udskrevet Vagifem til behandling af tørre slimhinder i skeden eller mod blæreproblemer – og det er noget, som rigtig mange kvinder døjer med i menopausen og efter brystkræft-behandling – så er det nu, du skal bede din læge om at få Ovestin i stedet. Det fås også i håndkøb.
– og husk så: Aldrig østrogen (det gælder også Ovestin) uden samtidig progesteron. Se mere i bogen!
 
Studier, der påviser, at østradiol som stikpiller kan findes overalt i kroppen:
Effects of vaginal estrogens on serum estradiol levels in postmenopausal breast cancer survivors and women at risk of breast cancer taking an aromatase inhibitor or a selective estrogen receptor modulator
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22942807
Caution: Vaginal estradiol appears to be contraindicated in postmenopausal women on adjuvant aromatase inhibitors
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443612
Vaginalt østriol virker lige så godt som østradiol:
Lose G et al.: ”Oestradiol-releasing vaginal ring versus oestriol vaginal pessaries in the treatment of bothersome lower urinary tract symptoms
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2000.tb10408.x/full
 
Bliv klogere på forskellen mellem østriol og østradiol:

Se forskningen, som viser den solide sikkerhedsprofil for østriol:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.