Myter om hormoner: “Du kan roligt tage Vagifem – det virker kun lokalt!”

Systemiske virkninger kan ikke forventes, siger vejledningen på pro.medicin.dk. Men forskningen viser noget ganske andet
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
.

Rigtig mange kvinder går til lægen med tørre slimhinder (vaginal atrofi) eller blæreproblemer, og så udskriver lægen stikpiller med østradiol: Vagifem. Vagifem bliver også udskrevet til kvinder, der har haft brystkræft – fordi lægerne mener, at indholdet af østradiol holder sig i “lokal-området” og derfor ikke kan øge risikoen for brystkræft.
Men den nyeste forskning viser noget andet.
Forestillingen om, at østradiol som stikpiller kun virker lokalt, stammer fra forældede målemetoder.
Det er almindelige blodprøver, der – som vi forklarer i bogen Naturlig hormonterapi – ikke egner sig til at måle steroid-hormoner. Spytprøver er mere præcise – og det samme er de nyligt udviklede målemetoder, der også måler i blod, men med en ny teknik, der indtil videre kun anvendes til forskning, fordi den er meget dyr. Og de nye, mere præcise målemetoder, viser noget ganske andet:

Østradiol fra Vagifem når frem til blodbanerne og kommer derfra videre ud i hele kroppen, også til brystvævet.

Men indtil videre har lægerne ignoreret forskningsresultaterne. Hvad de burde gøre, er oplagt: I stedet for at give østradiol i form af Vagifem, der øger risikoen for brystkræft, skulle de helt droppe østradiol til behandling af vaginal atrofi – og i stedet give østriol i form af Ovestin. Det er, som vi dokumenterer i Naturlig hormonterapi, helt uden risiko – og mindst lige så effektivt, som det også er blevet fastslået af Sundhedsstyrelsens Institut for Rationel Farmakologi:
“Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier … er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris.”
Ovestin bør til enhver tid være førstevalg til behandling af vaginal atrofi og blæreproblemer. Så hvis du er i en situation, hvor du har fået udskrevet Vagifem til behandling af tørre slimhinder i skeden eller mod blæreproblemer – og det er noget, som rigtig mange kvinder døjer med i menopausen og efter brystkræft-behandling – så er det nu, du skal bede din læge om at få Ovestin i stedet. Det kan kun gå for langsomt 🙂
– og husk så: Aldrig østrogen (det gælder også Ovestin) uden samtidig progesteron. Se mere i bogen!

———

Studier, der påviser, at østradiol som stikpiller kan findes overalt i kroppen:
Effects of vaginal estrogens on serum estradiol levels in postmenopausal breast cancer survivors and women at risk of breast cancer taking an aromatase inhibitor or a selective estrogen receptor modulator
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22942807
Caution: Vaginal estradiol appears to be contraindicated in postmenopausal women on adjuvant aromatase inhibitors
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443612
Vaginalt østriol virker lige så godt som østradiol:
Lose G et al.: ”Oestradiol-releasing vaginal ring versus oestriol vaginal pessaries in the treatment of bothersome lower urinary tract symptoms
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2000.tb10408.x/full
Vurdering hos Institut for Rationel Farmakologi:
“Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier … er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris.”
https://www.sst.dk/da/Viden/Laegemidler/Anbefalinger/Anmeldelser-af-nye-laegemidler/Praeparatanmeldelser/Vagifem-10-mikrogram-estradiol

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Mere om emnet

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.