Myter om hormoner: “Hormoner kan ikke måles i en spytprøve!”

Spytprøver er flittigt brugt af forskerne til måling af hormoner - det er bare ikke særlig kendt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

 

De videnskabelige fakta om spytprøver

De såkaldte steroidhormoner – herunder progesteron, østradiol, østriol, cortisol, DHEA og testosteron – er fedtopløselige hormoner, og til måling af disse er spytprøver blevet mere og mere udbredt blandt forskerne. Ikke alene er de præcise, men de er også ikke-invasive, dvs. man slipper for nålestik. Og i forsøg, hvor deltagernes hormonniveauer f.eks. skal måles flere gange om dagen, ville de hurtigt komme til at ligne nålepuder, hvis man anvendte blodprøver. Som endokrinologen professor Lucilla Poston, King’s College London siger:

“Spytprøver er nemme at indsamle, der er ikke brug for en nål eller en blodprøve.”

Lucilla Poston er leder af den endokrinologiske afdeling på King’s College. Hun er også en del af forskerholdet bag et forsøg – baseret på spytprøver – som viste, at måling af progesteron-niveauet hos gravide kan hjælpe til at opdage øget risiko for en for tidlig fødsel. Du kan læse mere om forsøget her i den engelske avis Daily Mail (artiklen er på engelsk)

– og selve studiet finder du her:

Måling af fedtopløselige hormoner (steroid-hormoner) i spyt er bredt accepteret i forskningsverdenen. Det bliver fastslået i dette studie:

 
“In particular, psychiatric and neuro-endocrinologic experiments are frequently designed with saliva as the medium of choice for steroid analysis”

– og det skyldes selvfølgelig, at præcisionen af spytprøver er blevet grundigt undersøgt i en lang række studier. Her et studie, der har undersøgt måling af progesteron og østradiol i spyt og konkluderer, at spytprøver er velegnede og vil give et præcist billede af æggestokkenes produktion af disse hormoner:

Herhjemme brugte Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø spytprøver til måling af cortisol-niveauet i deres undersøgelse af natarbejde blandt politifolk – du kan se deres beskrivelse af metode og design her:

 

…men spytprøver bruges ikke i det danske sundhedsvæsen 

– og det kan jo være en af grundene til, at en hel del læger går rundt med den falske overbevisning, at man ikke kan bruge spytprøver til måling af hormoner. Som det fremgår af ovenstående, er det et udtryk for, at den pågældende læge ikke har sat sig ind i forskningen på området. Det kan du stole på, at en NHT®-vejleder har.

Du kan finde en NHT®-vejleder her

Guide til blodprøve, spytprøve og DUTCH-test – hvad skal jeg vælge?

 

Flere kilder til hormoner målt i spyt:

En række undersøgelser konkluderer, at spytprøver er mere præcise end blodprøver:

Dollbaum CM et al.: ”Direct Comparison of Plasma and Saliva Levels After Topical Progesterone Application.” Presented at the 7th Annual Meeting of the American Menopause Society, 1997.

Hofman LF: ” Human Saliva as a Diagnostic Specimen.” The American Society for Nutritional Sciences, 2001.

O’Leary et al.: “Salivary, but not serum or urinary levels of progesterone are elevated after topical application of progesterone cream to pre- and postmenopausal women.” Clinical Endocrinology, vol. 53 nov. 2000.

 

 

 

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Kan anti-oxidanter virkelig give kræft?

Det er lykkedes forskere at give kræft til mus ved at bruge absurd høje doser og syntetiske “vitamin-analoger.” Det skal nu åbenbart bruges til at give alle anti-oxidanter et dårligt ry…

Hvad har C-vitamin at gøre med hormoner?

En glad ged! Den producerer 13.000 mg C-vitamin i døgnet, så den behøver ikke tage tilskud. Men hvad med os andre? Får vi C-vitamin nok til at producere de hormoner, vi har brug for?

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Får du for meget østrogen?

Hvor meget østrogen skal du egentlig have i en hormonbehandling for at erstatte det, du producerede i den fertile alder? Forskningen tyder på, at mange får alt for meget…

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.