Et australsk forsøg med C-vitamin blev i de nationale medier kaldt ”et gennembrud i diabetes-forskningen”. Indtagelse af 500 mg C-vitamin to gange dagligt dæmper den blodsukker-stigning, der er så afgørende at få styr på for diabetes-patienter, og det betyder, at de med et billigt og ufarligt stof vil blive i stand til at kontrollere deres blodsukker i løbet af dagen. Samtidig viser studiet, at denne dosis C-vitamin også gavner hjerte/kar-systemet – godt nyt for netop diabetes2-patienter, som er i øget risiko for hjerte/kar-sygdomme.
Den dosis, der har en virkning – 2×500 mg dagligt – er cirka 10 gange så meget som det anbefalede daglige indtag, påpeger forskerne, og det er, hvad der skal til, for at få de gavnlige virkninger. Tidligere studier med indtag af 500 mg C-vitamin havde ikke nogen effekt. Så man skal op på minimum ét gram om dagen for at få den virkning, der er fundet i studiet.
Australien oplever, ligesom resten af den vestlige verden, en eksplosion i diabetes-sygdomme. Herhjemme fik 25.557 danskere konstateret type 2-diabetes i 2023, ifølge Diabetesforeningen – det højeste antal registrerede på et år nogen sinde. ”Vi er nødt til at finde nye veje til at hjælpe disse patienter,” siger forskerne bag studiet. ”C-vitamin kan blive et billigt og effektivt supplement til den nuværende behandling.”
Studiet med C-vitamin er en påmindelse om, at kost og næringsstoffer spiller en væsentlig rolle ved diabetes-2. Også påvirkningen fra hormonforstyrrende stoffer ser ud til at bidrage til udvikling af sygdommen, konkluderer et omfattende metastudie fra 2023 i International Journal of Molecular Science.
En NHT-vejleder kan hjælpe dig med at sammensætte en individuelt tilpasset protokol, der tager højde for alle disse områder, hvis du vil forebygge diabetes-2 eller få et bedre liv med sygdommen.
I den konventionelle behandling skal vi nok ikke forvente at se resultater af den australske forskning. Og dette “gennembrud i diabetesforskningen” er sandsynligvis heller ikke noget, du har hørt om, før du læser det her på nht.dk. Hvorfor er det sådan? Fordi C-vitamin har det problem, at det ikke kan patenteres, så der vil ikke blive fulgt op på det. Det er der ikke penge til.
Pengene ligger hos medicinalindustrien, og generelt investerer medicinalindustrien ikke i stoffer, der ikke kan patenteres, uanset hvor lovende de er, for de giver ikke tilstrækkelig indtjening. Så enkelt er det.
Melatonin er billig at købe, og udsigten til fortjeneste for industrien er lille. Derfor er det svært at finde pengene.
Professor Mogens Claësson om forskningen i hormonet melatonin,
som har vist forbløffende gode resultater i kampen mod kræft – men som ikke kan patenteres.
videnskab.dk
“Diabetes breakthrough” – Deakin University
Omtalen af det australske studie
Selve C-vitamin-studiet:
Ascorbic acid supplementation improves postprandial glycaemic control and blood pressure
Metastudie om de hormonforstyrrende stoffer og diabetes:
Critical Overview on Endocrine Disruptors in Diabetes Mellitus
Find en NHT-vejleder her.