PFAS i drikkevandet: Sådan begrænser du det

Går ferien til Fanø - eller bor du selv i et område, hvor drikkevandet er forurenet med evighedskemikalier som PFAS? Så er der faktisk noget, du kan gøre her og nu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Flere og flere områder kæmper med det giftige PFAS i drikkevandet, efter at EU har sænket grænseværdien. Skal du på ferie på Fanø, så er grænseværdien overskredet med næsten det dobbelte, ifølge TV2.

Det har lange udsigter med at finde en permanent løsning på problemet, så i mellemtiden skal du måske overveje dit eget lille vandrensningsanlæg? Et, som du også kan tage med på farten, hvis du besøger et område med PFAS-forurening. Ifølge forskerne er det faktisk muligt at udrense i gennemsnit 73% af evighedskemikalierne ved hjælp af drikkedunke med aktivt kulfilter – og selv om sådan et filter altså ikke kan fjerne det hele, så vil det dog kunne fjerne noget.

Evighedskemikalier er det nye ord for perfluorerede stoffer, PFAS. Det dækker over mange forskellige stoffer, som er forbindelser mellem kul og fluor. De bruges også i brandslukningsmateriale, hvorfor der mange steder nu er set forurening af grundvandet i nærheden af øvelselspladser. Der er dog ingen øvelsespladser på Fanø, så man har ingen anelse om, hvor forureningen er kommet fra. Forureningen på Fanø blev opdaget allerede sidste år, så nyheden har været lang tid undervejs til TV2’s forside. Fanø har faktisk arbejdet på at finde rensningsløsninger siden sommeren 2021, og her har man erfaret, at en kombination af aktivt kul og ion-bytning kan bringe PFAS-værdien helt i bund, så den slet ikke kan måles. Men der er stadig langt til en løsning i stor skala. Så her og nu kan man vælge selv at rense vandet med aktivt kul. Der er flere muligheder: Fra en enkelt kulstav, som man kommer i vandet i en glaskande til flasker og kander med indbygget kulfilter – spørg i din lokale helsekost.

Du kan også købe et lille kulfilter til vandhanen – det er nemt at skrue af og tage med på ferie. Der er flere udbydere, så søg det på nettet.

Fordelen ved et kulfilter er, at det også fjerner andre kemikalier som sprøjtegifte, insektgifte og klor.

Der er også kemi i købevandet
Køber man vand på flaske, har det sine egne problemer, især når det er varmt i vejret. Plasticflasken afgiver ftalater og andre fremmed-østrogener til vandet – jo varmere, det bliver, des flere stoffer vil blive frigjort fra det bløde plastic og gå over i vandet. Du kan hælde vandet over på en glasflaske eller bruge en drikkedunk, der er garanteret fri for Bisphenol A og ftalater. Men en del kemikalier vil være afgivet til vandet, inden du købte det – så købevand skal rent faktisk også renses gennem et aktivt kulfilter, hvis du vil slippe for kemi og hormonforstyrrende stoffer.

Studie fra Københavns Universitet: Sportsdrikkedunke afgiver hundredvis af kemikalier

Det er især de lang-kædede typer, der vil blive stoppet af et kulfilter. Så et aktivt kulfilter vil fjerne nogle af evighedskemikalierne, men ikke alle. Det eneste store studie, der er lavet, viste store forskelle mellem forskellige produkter, men mottoet må være: Bedre med end uden.

Link til studiet og anden viden om rensning med aktivt kul:
Assessing the Effectiveness of Point-of-Use Residential Drinking Water Filters for Perfluoroalkyl Substances (PFASs)

Om forsøg med aktivt kul, bl.a. på Fanø: PFAS er en udfordring for drikkevandet flere steder i Danmark

Reducing PFAS in Drinking Water with Treatment Technologies

How to Reduce PFAS Chemicals in Drinking Water

Forskere opfordrede allerede i 2014 Miljøstyrelsen til at teste drikkevandet for fluor-stoffer:
Opråb fra forskere: Test drikkevandet for giftige fluorstoffer nu
Billedet er fra illustrationen i artiklen fra Ing.dk. (PFOS/PFOA er en undergruppe af PFAS-stoffer.)

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Klar til en challenge?

jumpingcut
FÅ DET BEDRE PÅ 2 UGER!
Mere om emnet

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Solcreme uden kemi

Solen skal omgås med varsomhed, får vi at vide. Men det skal solcreme også! Solfiltre er nemlig fyldt med skadelig kemi. Her er en guide til at undgå de værste syndere.

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Læs mere »

Nu kan jeg arbejde igen

Da benene begyndte at ryste ukontrolleret, gik det op for Pernille Søe, at det ikke bare handlede om overgangsalderen. Hun gik til lægen og fik konstateret for højt stofskifte. Men efter et år på stofskiftemedicin havde hun det stadig så dårligt, at hun ikke var i stand til at arbejde.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.