Er det sandt, at danske kvinder “stort set” kun får bioidentiske hormoner?

Spørgsmålet opstår, fordi nogle sundhedseksperter og gynækologer ind imellem fremfører den påstand, både i aviser og på nettet. Gynækolog Christine Felding siger f.eks. til Jyllands-Posten 9.2.2014, at ”de hormoner, vi bruger herhjemme er bioidentiske – og det er uanset, om det er plaster, piller eller gele,” og endvidere, at der ”i Danmark kun bliver brugt et eneste præparat med syntetisk hormon til kvinder i overgangsalderen, og det er Livial.” Ja, gid det var rigtigt, men det er desværre forkert.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
 

Sandheden er, at alle kombinationspræparater, der bruges til kvinder i overgangsalderen, indeholder syntetiske hormoner. Activelle, Cliovelle, Kliogest, Novofem, Mirena – listen er meget lang, og samtlige præparater benytter syntetiske progestiner som nor-ethisteron-acetat, MPA eller levonorgestrel. Livial skiller sig kun ud på den måde, at det indeholder et særligt syntetisk hormon, der kaldes tibolon, som er fabrikeret til at have både østrogen, gestagen og androgen virkning, og som har vist sig at have specielt mange bivirkninger.
Der findes på det danske marked slet ikke præparater til brug i overgangsalderen, som anvender naturligt, bioidentisk progesteron. Sagen er altså den omvendte: at det eneste bioidentiske hormon, der gives til danske kvinder i og omkring overgangsalderen, er østradiol. Alle andre hormoner er syntetiske. Og de deles ud i meget store mængder.
Du kan se hele den lange liste over præparater til behandling af menopause på medicin.dk. Samtlige kombinationspræparater indeholder syntetiske, patenterede progestiner:
http://pro.medicin.dk/Search/Search/Search/menopause?

P-piller
P-piller udgør den anden, store gruppe af hormoner til danske kvinder. En anerkendt, dansk sundhedsekspert skrev fornylig på sin blog, at ”p-piller består af bioidentiske hormoner.” Ja, også her kunne det jo være dejligt, hvis det var sandt, men det er desværre helt igennem forkert. Det kan siges ganske enkelt: bioidentiske p-piller eksisterer ikke og har aldrig eksisteret, hverken i Danmark eller i udlandet.
P-piller består som hovedregel udelukkende af syntetiske hormoner. Der er tale om det syntetiske østrogen ethinyl-estradiol, som bruges i kombination med et syntetisk progestin, som oftest levonorgestrel. Denne kombination bruges f.eks. i mærkerne Microgyn, Anastrella, Femicept og Malonetta. P-pillen Zoely indeholder, i modsætning til de andre, bioidentisk østradiol, men stadig kombineret med et syntetisk progestin – nomegestrol-acetat.
I de såkaldte 3. og 4. generations p-piller bruges nye syntetiske progestiner, der bl.a. er kendetegnet ved at have endnu flere bivirkninger end de gamle, som f.eks. drospirenol, desogestrel, gestoden og etonogestrel. Disse anvendes bl.a. i p-ringen.
Du kan se hele listen her på medicin.dk:
http://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/149000

Dertil kommer, at sygdomme, som har at gøre med hormonel ubalance, som f.eks. PCOS og endometriose, ofte i det danske sundhedssystem behandles med p-piller – altså syntetiske hormoner, ikke bioidentiske.

Kun når det gælder fertilitetsbehandling kan man komme ud for at få tilbudt naturligt, bioidentisk progesteron. I alle andre tilfælde bruges syntetiske progestiner, ikke progesteron.

Man må konkludere, at udsagn fra eksperter om, at danske kvinder hovedsageligt får bioidentiske hormoner, giver et falsk billede af tingenes tilstand. Virkeligheden er den modsatte: Danske kvinder bliver i sammenhænge, der har med hormoner at gøre, fyldt med syntetiske progestiner, som har alvorlige, dokumenterede bivirkninger. I langt de fleste tilfælde kunne man i stedet have brugt bioidentisk progesteron, som ikke har disse bivirkninger. Du kan se den omfattende dokumentation i vores bog ”Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten.”
Tag bogen med til din gynækolog – det lader til, at en del gynækologer har hårdt brug for den!
***

Dyk ned i flere Myter om hormoner

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Endelig tror jeg på mig selv

Norske Thea Sørsvann Lerke, 24 år, gik i puberteten allerede som 11-årig. Hun har levet med stærke smerter, feber, kvalme og PMS ved hver menstruation. I teenageårene fik hun også svær akne. Hun fik at vide, at det ville gå væk med årene – men det gjorde det ikke.

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Det har været en fantastisk rejse…

VIDEO: Bolette led af flere sygdomme, bl.a. Lichen Sclerosus, som hun havde fået at vide, at hun bare skulle lære at leve med, og at det kun ville blive værre. Her fortæller hun om sin oplevelse undervejs i NHT-uddannelsen.

Læs mere »

Så skete det igen…

Så får kvinder endnu engang at vide, at p-piller og hormonspiral indeholder “det kvindelige kønshormon progesteron”. Denne gang i en artikel på TV2.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.