Er bioidentiske hormoner farlige?

Hvis man giver, hvad der mangler, kan bioidentiske hormoner ikke blot stoppe hedeture og andre lidelser i overgangsalderen - de sænker også din risiko for at få alvorlige sygdomme senere i livet, viser forskningen. Den generelle frygt for hormoner er det virkelige problem...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

 

Et nyfødt barn er fyldt med hormoner.

Vi er blevet vant til, at hormoner er noget, man så vidt muligt skal undgå. Vi skelner ikke imellem dem – vi tænker bare på hormoner som “noget der har bivirkninger.” Derfor er det også nemt at tro på, når man får at vide at “bioidentiske hormoner er farlige.” Det vidste vi jo et eller andet sted godt i forvejen. Eller hvad? Hvordan er det egentlig med de hormoner?

At et hormon er “bioidentisk” betyder, at det er magen til kroppens eget hormon – et hormon, som kroppen selv producerer. Og de hormoner, kroppen selv producerer, er livsnødvendige for os. Et nyfødt barn er propfyldt med hormoner, ellers kunne det slet ikke overleve. Vores egne hormoner er en lige så nødvendig del af vores krop som blodet i vores årer. De sender konstant budskaber til kroppens celler og fortæller dem, hvad de skal gøre, og de sørger for at koordinere alle kroppens funktioner.

Har disse hormoner bivirkninger? Kun på samme måde som blodet i vores årer. Et voksent menneske indeholder i gennemsnit 5 liter blod. Hvis man tilførte en liter mere, ville det være sundhedsskadeligt, for det har kroppen ikke brug for. Men betyder det, at blod har bivirkninger?

Alt kan være farligt i for store mængder. Man kan dø, hvis man drikker for meget vand, men vand er dog også livsnødvendigt – i de rette mængder. Betyder det, at vand har bivirkninger? Advarer du dine planter, hver gang du vander dem, om de bivirkninger, der følger med? Nej, for du ved udmærket, at det handler om at give vand i de rette mængder – ikke om, at der er noget i vejen med vand, eller at “vand er farligt”.

Bioidentiske hormoner betegner ganske enkelt hormoner, der er magen til kroppens egne hormoner – og de har altid været livsnødvendige for os. 70 års forskning har da også vist, at bioidentiske hormoner ikke alene er uskadelige, men at de også kan afhjælpe og forebygge sygdomme.
Det kan de, når man følger nogle basale principper, hvoraf det vigtigste er: at give det, der mangler. Hverken mere eller mindre. Ubalancer i hormonerne opstår nemt, og for kvinder, der er på vej mod overgangsalderen, falder produktionen af hormoner, især progesteron – ofte allerede fra man er i midten af 30’erne. Progesteron udfører mange livsvigtige funktioner i vores krop, og et fald i produktionen kan derfor give sig udslag i mange symptomer. Depression, vægtstigning, øget PMS, øget risiko for knogleskørhed er blot nogle af de konsekvenser, som forskerne har afdækket. Det er symptomer, der kan rettes op på, ved at give det, der mangler.

Derfor er det også vigtigt at vide, hvad der rent faktisk mangler. Hvis du får problemer i overgangsalderen, vil du automatisk blive ordineret østradiol. Men du vil ikke få målt, om du mangler det. Giver man østradiol til en, der ikke mangler det, vil det være sundhedsskadeligt. Ligesom man ikke skal give blod til nogen, medmindre de har haft et blodtab.

Giv, hvad der mangler. Hverken mere eller mindre. Når man bruger bioidentiske hormoner på den måde, så forebygger man alvorlige lidelser som hjerte/kar-sygdomme, kræft, osteoporose og leddegigt. Det er bl.a. blevet dokumenteret i et omfattende forsøg med bioidentiske hormoner til kvinder i overgangsalderen – et forsøg, som vi gennemgår i bogen “Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten.” Klik for at se en nærmere beskrivelse af forsøget:

I BHRT-forsøget blev der brugt naturlig progesteron samt de to østrogener østriol og østradiol i forholdet 80:20. Undervejs blev der suppleret med DHEA og/eller testosteron (androgener), hvis målingerne viste behov for det. Hver person fik målt sine niveauer før behandlingens begyndelse og fik afpasset doserne individuelt undervejs i forløbet – i overensstemmelse med principperne for BHRT. Alle hormoner blev givet transdermalt, dvs. gennem huden som creme.

I undersøgelsen deltog 75 kvinder. De 27% af dem var i overgangsalderen (fase 3), 38% havde nået menopausen og 35% var i ”kirurgisk menopause”, dvs. de havde fået fjernet livmoderen. Ingen af dem vidste, hvilke hormoner de fik, eller i hvor store doser.

I en kontrolgruppe, der modtog konventionel behandling, var der 5 hjertetilfælde i løbet af de 3 år. Hos dem, der fik BHRT, var der ingen.
Sådan et resultat er jo til at forstå, men i forsøgssammenhænge er det selvfølgelig ikke nok – for det kunne jo skyldes tilfældigheder eller ukendte faktorer. Når man skal vise, om en risiko for en bestemt sygdom – som f.eks. hjerte/kar-sygdomme – er blevet større eller mindre, måler man derfor på nogle
såkaldte bio-markører.
Bio-markører, eller bare ”markører”, er stoffer, som man ved øger risikoen for bestemte sygdomme – enten ved at niveauet falder eller stiger. Hvis f.eks. niveauet af de tre stoffer IL-6, TNF-alfa og CRP stiger, så stiger også risikoen for kræft, osteoporose, hjerte/kar-sygdomme og autoimmune sygdomme.

I konventionel hormonbehandling er et af problemerne, at niveauet af disse tre stoffer stiger. Målinger af disse niveauer hos patienter, der fik BHRT, viste omvendt, at niveauerne faldt.
Dermed har man en objektiv indikation af, at BHRT ikke øger risikoen for at få disse sygdomme – tværtimod. Når niveauet ligefrem falder, betyder det, at den bioidentiske hormonterapi virker forebyggende – risikoen for at få disse sygdomme bliver lavere, end hvis du slet ikke tager hormoner af nogen art.
I forsøget fra 2013 har man målt på både disse stoffer og en lang række andre markører for at kunne sammenligne så præcist som muligt med de risici, man i forvejen kender ved konventionel hormonbehandling. Målingerne over de 3 år viste, at risikoen ikke steg, men tværtimod faldt, for hjerte/kar-sygdomme, kræft, osteoporose, leddegigt, sklerose og andre autoimmune sygdomme. I konventionel hormonbehandling viser de samme markører en øget risiko for disse sygdomme.

Jævnlige scanninger af livmoderslimhinden viste desuden, at den ikke blev påvirket af den østrogen, som patienterne fik. 20 mg naturligt progesteron var nok til at beskytte mod den fortykkelse, der kan føre til livmoderkræft.

Dette forsøg viser som et af mange, at bioidentiske hormoner ikke er farlige, men tværtimod beskytter kvinder mod en lang række sygdomme: hjerte/kar-sygdomme, kræft, osteoporose og autoimmune sygdomme. Frygten for “hormoner” i det hele taget og advarsler, der ikke skelner mellem de forskellige typer af hormoner og blot forstærker frygten uden at have nogen opbakning i videnskab, er med til at forhindre kvinder i at få denne beskyttelse.

 

Er du interesseret i information om bioidentiske hormoner på et videnskabeligt grundlag, så læs bogen “Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten.” Du kan læse mere om bogen her.

Hvis du ønsker at få undersøgt, om du har hormonelle mangler, og vide præcis, hvilke hormoner du i så fald mangler, så kontakt en NHT® -vejleder for en hormontest. Du finder en oversigt over certificerede NHT®-vejledere her.

Du kan læse mere om forskellen på bioidentiske og patenterede hormoner her.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Har du fravalgt anti-hormonbehandling efter brystkræft?

Forskning viser, at over halvdelen af de kvinder, der får anti-østrogenbehandling efter brystkræft, må fravælge den igen på grund af bivirkningerne. I NHT® har vi udviklet en protokol til forebyggelse, beregnet til dem, der ikke kan bruge den konventionelle behandling.

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Så skete det igen…

Så får kvinder endnu engang at vide, at p-piller og hormonspiral indeholder “det kvindelige kønshormon progesteron”. Denne gang i en artikel på TV2.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.