Nej, der er ikke ‘kvindelige kønshormoner’ i p-piller

Man har valgt at give de patenterede progestiner det samme navn som kvindens eget hormon, progesteron. Det betyder, at der skabes unødig frygt - og at vigtig forskning går tabt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kan de kvindelige kønshormoner øge risikoen for hjernesvulst? I 2015 blev der udsendt en pressemeddelelse med overskriften: ”P-piller øger risikoen for hjernesvulster.” Det handlede om det såkaldte neuroblastom – kræft i hjernen – og meddelelsen blev bragt ordret i alle landsdækkende aviser. I teksten kunne man læse, at især hormonet ”progesteron” øgede risikoen, og at dette studie ville gøre os klogere på ”de kvindelige kønshormoner.” 1)

Vi vil gerne have lov at komme med en afsløring her: Der findes ikke progesteron i p-piller.

Progesteron er navnet på det hormon, som kvinder producerer i anden del af cyklus efter ægløsningen. Det er et af de hormoner, som stiger voldsomt under en graviditet, fordi det hjælper med til at gennemføre graviditeten og sørge for et sundt foster.
I p-piller, derimod, er der patenterede stoffer med navne som levonorgestrel, norethisteron, desogestrel. Det er dem, der øger risikoen for hjernesvulster. De to sidstnævnte bliver f.eks. brugt i minipiller til at skabe en abort, og de har bl.a. den virkning, at de hæmmer progesteron-produktionen omkring ægløsningen. De er således i deres virkemåde en form for anti-progesteron.

Alligevel bliver de kaldt ”progesteron” og omtalt som ”kvindelige kønshormoner.” Hvad de jo helt indlysende ikke er, når man ser på deres virkemåde. I visse tilfælde er de rent faktisk det modsatte: Progesteron-antagonister.

Men det er helt almindelig praksis i lægeverdenen. Man har placeret disse syntetiske progestiner – patenterede stoffer med vidt forskellig virkemåde – i den samme gruppe som kvindens eget progesteron, og så har man frit spil til at kalde alle disse patenterede stoffer for ”progesteron” og automatisk overføre bivirkningerne fra disse stoffer til det kvindelige kønshormon progesteron.

I en pressemeddelelse.
På en indlægsseddel.
I officiel information på websider.
Hvorsomhelst.

Netop denne pressemeddelelse var for os ekstra hjerteskærende, fordi vi kender forskningen i progesteron, og vi ved, at naturligt progesteron – kvindens eget progesteron – det, de selv producerer – som det eneste stof indtil nu har været i stand til at bekæmpe netop hjernesvulster. 2)

Neuroblastomer udgør et særligt problem, fordi de også rammer nyfødte og børn, der er under 1 år gamle. For børn under 1 år er det den mest udbredte kræftsygdom overhovedet. De børn er sårbare, og de bukker under for den gængse medicin, fordi der er alt for mange bivirkninger. I laboratorieforsøg har naturligt progesteron vist sig at kunne bekæmpe disse hjernesvulster – uden bivirkninger.
Det er et vidnesbyrd om det potentiale, der findes i det kvindelige kønshormon progesteron.

Men i stedet for at se på dette potentiale vælger man at kalde de patenterede progestiner for ”progesteron,” og når de viser sig at øge risikoen for hjernesvulst, siger man, at det er progesteron, der øger risikoen. Dermed har man endnu engang gjort kvinder bange for deres egne hormoner – og endnu engang har man undertrykt forskningen i det naturlige progesteron – forskning, som har vist en enestående mulighed for rent faktisk at kunne gøre noget for de børn, der bliver ramt af en hjernesvulst, og hvor intet andet har virket.

Der er ingen regulering på det her område, og det har meget store omkostninger.


Artiklen er baseret på et uddrag fra bogen Naturlig hormonterapi.

Når det gælder fødevarer, har vi i EU en navnebeskyttelse, som betyder, at man ikke kan kalde hvadsomhelst for hvadsomhelst. Man må f.eks. ikke kalde en ost for “feta”, hvis den ikke er baseret på græske geder og får. Men en tilsvarende beskyttelse findes ikke på medicin-området. Derfor kan medicinalindustrien frit tage navnet på et kvindeligt kønshormon og bruge det til deres egne produkter. Du kan læse mere om, hvad det betyder for den rådgivning, du får, i artiklerne her på NHTnu:
Note til læger: Kvinder producerer ikke patenterede stoffer i 2. del af cyklus
Gynækologer bliver misinformeret om hormoner

Læs også: Kræftens Bekæmpelse ved for lidt om hormoner

  1. Pressemeddelelsen var udsendt af Kræftens Bekæmpelse og blev bragt ordret og enslydende i en række aviser, bl.a. Information: https://www.information.dk/telegram/2015/01/p-piller-oeger-risikoen-hjernesvulst – her kan man også se vores kommentar til artiklen.
  2. Atif F et al.: ”Progesterone Inhibits the Growth of Human Neuroblastoma: In Vitro and In Vivo Evidence.” Molecular Medicine, sep.-okt. 2011.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Mere om emnet

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Læs mere »

Nu kan jeg arbejde igen

Da benene begyndte at ryste ukontrolleret, gik det op for Pernille Søe, at det ikke bare handlede om overgangsalderen. Hun gik til lægen og fik konstateret for højt stofskifte. Men efter et år på stofskiftemedicin havde hun det stadig så dårligt, at hun ikke var i stand til at arbejde.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.