Hvad er det egentlig, der øger risikoen for hjernesvulst?

Man har valgt at give de patenterede progestiner det samme navn som kvindens eget hormon, progesteron. Det betyder, at der skabes unødig frygt - og at vigtig forskning går tabt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kan de kvindelige kønshormoner øge risikoen for hjernesvulst? I 2015 blev der udsendt en pressemeddelelse med overskriften: ”P-piller øger risikoen for hjernesvulster.” Det handlede om det såkaldte neuroblastom – kræft i hjernen – og meddelelsen blev bragt ordret i alle landsdækkende aviser. I teksten kunne man læse, at især hormonet ”progesteron” øgede risikoen, og at dette studie ville gøre os klogere på ”de kvindelige kønshormoner.” 1)

Vi vil gerne have lov at komme med en afsløring her: Der findes ikke progesteron i p-piller.

Progesteron er navnet på det hormon, som kvinder producerer i anden del af cyklus efter ægløsningen. Det er et af de hormoner, som stiger voldsomt under en graviditet, fordi det hjælper med til at gennemføre graviditeten og sørge for et sundt foster.
I p-piller, derimod, er der patenterede stoffer med navne som levonorgestrel, norethisteron, desogestrel. Det er dem, der øger risikoen for hjernesvulster. De to sidstnævnte bliver f.eks. brugt i minipiller til at skabe en abort, og de har bl.a. den virkning, at de hæmmer progesteron-produktionen omkring ægløsningen. De er således i deres virkemåde en form for anti-progesteron.

Alligevel bliver de kaldt ”progesteron” og omtalt som ”kvindelige kønshormoner.” Hvad de jo helt indlysende ikke er, når man ser på deres virkemåde. I visse tilfælde er de rent faktisk det modsatte: Progesteron-antagonister.

Men det er helt almindelig praksis i lægeverdenen. Man har placeret disse syntetiske progestiner – patenterede stoffer med vidt forskellig virkemåde – i den samme gruppe som kvindens eget progesteron, og så har man frit spil til at kalde alle disse patenterede stoffer for ”progesteron” og automatisk overføre bivirkningerne fra disse stoffer til det kvindelige kønshormon progesteron.

I en pressemeddelelse.
På en indlægsseddel.
I officiel information på websider.
Hvorsomhelst.

Netop denne pressemeddelelse var for os ekstra hjerteskærende, fordi vi kender forskningen i progesteron, og vi ved, at naturligt progesteron – kvindens eget progesteron – det, de selv producerer – som det eneste stof indtil nu har været i stand til at bekæmpe netop hjernesvulster. 2)

Neuroblastomer udgør et særligt problem, fordi de også rammer nyfødte og børn, der er under 1 år gamle. For børn under 1 år er det den mest udbredte kræftsygdom overhovedet. De børn er sårbare, og de bukker under for den gængse medicin, fordi der er alt for mange bivirkninger. I laboratorieforsøg har naturligt progesteron vist sig at kunne bekæmpe disse hjernesvulster – uden bivirkninger.
Det er et vidnesbyrd om det potentiale, der findes i det kvindelige kønshormon progesteron.

Men i stedet for at se på dette potentiale vælger man at kalde de patenterede progestiner for ”progesteron,” og når de viser sig at øge risikoen for hjernesvulst, siger man, at det er progesteron, der øger risikoen. Dermed har man endnu engang gjort kvinder bange for deres egne hormoner – og endnu engang har man undertrykt forskningen i det naturlige progesteron – forskning, som har vist en enestående mulighed for rent faktisk at kunne gøre noget for de børn, der bliver ramt af en hjernesvulst, og hvor intet andet har virket.

Der er ingen regulering på det her område, og det har meget store omkostninger.


Artiklen er baseret på et uddrag fra bogen Naturlig hormonterapi.

Når det gælder fødevarer, har vi i EU en navnebeskyttelse, som betyder, at man ikke kan kalde hvadsomhelst for hvadsomhelst. Man må f.eks. ikke kalde en ost for “feta”, hvis den ikke er baseret på græske geder og får. Men en tilsvarende beskyttelse findes ikke på medicin-området. Derfor kan medicinalindustrien frit tage navnet på et kvindeligt kønshormon og bruge det til deres egne produkter. Det skaber et vildnis af falske bivirkninger, som tilskrives de kvindelige kønshormoner.

Bogen Kvinde kend dine hormoner leder dig igennem vildnisset og lærer dig at kende forskel på de patenterede stoffer og dine egne hormoner.

Du kan også læse mere om, hvad det betyder for den rådgivning, du får, i artiklerne her på NHTnu:


  1. Pressemeddelelsen var udsendt af Kræftens Bekæmpelse og blev bragt ordret og enslydende i en række aviser, bl.a. Information: https://www.information.dk/telegram/2015/01/p-piller-oeger-risikoen-hjernesvulst – her kan man også se vores kommentar til artiklen.
  2. Atif F et al.: ”Progesterone Inhibits the Growth of Human Neuroblastoma: In Vitro and In Vivo Evidence.” Molecular Medicine, sep.-okt. 2011.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Har du fravalgt anti-hormonbehandling efter brystkræft?

Forskning viser, at over halvdelen af de kvinder, der får anti-østrogenbehandling efter brystkræft, må fravælge den igen på grund af bivirkningerne. I NHT® har vi udviklet en protokol til forebyggelse, beregnet til dem, der ikke kan bruge den konventionelle behandling.

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Det har været en fantastisk rejse…

VIDEO: Bolette led af flere sygdomme, bl.a. Lichen Sclerosus, som hun havde fået at vide, at hun bare skulle lære at leve med, og at det kun ville blive værre. Her fortæller hun om sin oplevelse undervejs i NHT-uddannelsen.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.