fbpx

Gynækologer bliver systematisk misinformeret om hormoner

En fejlagtig oversættelse betyder, at danske kvinder får forkerte oplysninger om bioidentiske hormoner hos deres gynækolog
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Det er ellers meget enkelt: Bioidentiske hormoner er hormoner, som er magen til kroppens egne hormoner. En præcis definition uden nogen form for mysticisme. Alligevel går det gang på gang galt, når danske læger skal håndtere denne betegnelse, og nu har det resulteret i en fejloversættelse af de internationale retningslinjer for gynækologer. Det er retningslinjer, som bl.a. instruerer gynækologerne i, hvordan de skal informere kvinder omkring overgangsalderen:

21. Forklar kvinderne at effekten og sikkerheden ved brug af bioidentiske hormoner, eksempelvis planteøstrogener er ukendt.

“Postmenopausal hormonterapi med udgangspunkt i NICE guideline.”
punkt 21, side 53.

Det er lykkedes at lave 2 alvorlige fejl i denne ene sætning.

1) Planteøstrogener er ikke bioidentiske hormoner. De har en anden molekylær sammensætning end de hormoner, som menneskekroppen producerer.

2) Bioidentiske hormoner er f.eks. det østradiol, som læger ordinerer til en konventionel hormonbehandling. Det kan f.eks. hedde Vagifem, Vivelle Dot eller Østradiol “DLF”. Naturligt, humant østrogen, som det kaldes på pro.medicin.dk. Mener man virkelig, at effekten og sikkerheden ved brug af disse bioidentiske hormoner er ukendt?

Nej, det mener man nok ikke. Man har tydeligvis bare ikke fattet, hvad ordet “bioidentisk” betyder.

Det er en opsummering af engelske guidelines, som er lavet af National Institute for Health and Care Excellence (deraf det poetiske navn NICE). Langt hen ad vejen har man lavet en trofast oversættelse af de engelske retningslinjer, men da man nåede til afsnittet om bioidentiske hormoner, har man åbenbart ikke anet, hvad der blev ment med den engelske tekst.

Det har man dog i den engelske NICE-gruppe. Det afsnit, som den danske retningslinje er oversat fra, handler nemlig om noget helt andet. Det lyder sådan her:

1.4.15 Explain to women that the efficacy and safety of unregulated compounded bioidentical hormones are unknown.

Nøgleordene er “unregulated compounded”. Det betyder ikke-regulerede, magistrelt fremstillede. Retningslinjen handler om en bestemt type af bioidentiske hormoner, nemlig dem, som ikke er fremstillet af industrien, men som fremstilles på selvstændige apoteker – et fænomen, som spiller en helt ubetydelig rolle i Danmark. Effekten af disse vurderes til at være ukendt, fordi fremstillingen ikke er underlagt den sædvanlige kontrol.

Men i den danske udgave er dette altså blevet til en advarsel mod bioidentiske hormoner i det hele taget. Selv om bioidentiske hormoner udskrives i stor stil af både læger og gynækologer i form af østradiol.

Det er trist at opleve, at elementære begreber ikke bliver forstået af de ledende overlæger, som har godkendt disse retningslinjer, Lisbeth Nilas og Pernille Ravn. Men hvis du læser dette som patient, så er du i hvert fald nu forberedt. Hvis din gynækolog følger retningslinjerne, vil hun forveksle planteøstrogener med bioidentiske hormoner, så rådgivningen ikke kan bruges til noget.

I de samme retningslinjer optræder også den forveksling, som er blevet rutine i lægeverdenen, hvor de patenterede progestiner kaldes “progesteron”, så det fremstår, som om de er det samme som kvindens eget progesteron.

Der er tale om resultater, som angiveligt skulle handle om “kombineret østrogen og progesteron”. Men ser man på kilderne, er der kun tale om forskning i patenterede progestiner. Forskningen i naturligt, bioidentisk progesteron er slet ikke medtaget. Så hvis du spørger din gynækolog, hvad hun mener om progesteron, så vil hun fortælle dig om de patenterede progestiner – medroxyprogesteronacetat, levonorgestrel osv. – fordi hun har fået at vide, at disse patenterede stoffer er det samme som dit eget, naturlige progesteron.

Det er det ikke. Det kan du læse mere om i artiklen: Sådan stjæler man et navn og skaber falske bivirkninger

————–
Hvad er bioidentiske hormoner? Se definitionen her.

De danske retningslinjer for gynækologer er udgivet af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi på
www.dsog.dk

Her er direkte link til den danske guideline:
Postmenopausal hormonterapi med udgangspunkt i NICE guideline

Link til den originale engelske guideline:
https://www.nice.org.uk/guidance/ng23/chapter/recommendations

– hvor afsnittet har nr. 1.4.15 og er placeret under overskriften
Complementary therapies and unregulated preparations

– fordi det er dét, det handler om: unregulated preparations
– hvorimod afsnittet af uransagelige årsager i den danske udgave er placeret under

“Ændret seksualfunktion” (!)

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Mere om emnet

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Det er hjerteskærende

Man har valgt at give de patenterede progestiner det samme navn som kvindens eget hormon, progesteron. Det betyder, at vigtig forskning går tabt.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

C-vitamin kan hjælpe diabetes-patienter

Et randomiseret, placebo-kontrolleret studie har vist, at 2×500 mg C-vitamin kan sænke blodsukker-stigningen med 36% hos diabetes2-patienter. Men hvis du vil vente, indtil din læge anbefaler det, får du næppe gavn af det i dette liv…

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.