Gynækologer bliver systematisk misinformeret om hormoner

En fejlagtig oversættelse lægger sig til rækken af misforståelser, som betyder, at danske kvinder får forkerte oplysninger om bioidentiske hormoner hos deres gynækolog
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

En ABC i misinformation præsenteres i de gældende retningslinjer til gynækologer. Vi gennemgår dem her.

A. Planteøstrogener er ikke bioidentiske hormoner
Det er meget enkelt: Bioidentiske hormoner er hormoner, som er magen til kroppens egne hormoner. Det er en præcis definition uden nogen form for mysticisme. Alligevel går det galt gang på gang , når danske læger skal håndtere denne betegnelse, og nu har det resulteret i en fejloversættelse af de internationale retningslinjer for gynækologer. Det er retningslinjer, udgivet af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, som instruerer gynækologer i, hvordan de skal informere kvinder omkring overgangsalderen:

21. Forklar kvinderne at effekten og sikkerheden ved brug af bioidentiske hormoner, eksempelvis planteøstrogener er ukendt.

“Postmenopausal hormonterapi med udgangspunkt i NICE guideline.”
punkt 21, side 53.

Det er lykkedes at lave 2 alvorlige fejl i denne ene sætning.

1) Planteøstrogener er ikke bioidentiske hormoner. De har en anden molekylær sammensætning end de hormoner, som menneskekroppen producerer.

2) Bioidentiske hormoner er f.eks. det østradiol, som læger ordinerer til en konventionel hormonbehandling. Det kan f.eks. hedde Vagifem, Vivelle Dot eller Østradiol “DLF”. Naturligt, humant østrogen, som det kaldes på pro.medicin.dk. Mener man virkelig, at effekten og sikkerheden ved brug af disse bioidentiske hormoner er ukendt?

Nej, det mener man nok ikke. Man har tydeligvis bare ikke fattet, hvad ordet “bioidentisk” betyder.

Det er en opsummering af engelske guidelines, som er lavet af National Institute for Health and Care Excellence (deraf det poetiske navn NICE). Langt hen ad vejen har man lavet en trofast oversættelse af de engelske retningslinjer, men da man nåede til afsnittet om bioidentiske hormoner, har man åbenbart ikke anet, hvad der blev ment med den engelske tekst.

Det har man dog i den engelske NICE-gruppe. Det afsnit, som den danske retningslinje er oversat fra, handler nemlig om noget helt andet. Det lyder sådan her:

1.4.15 Explain to women that the efficacy and safety of unregulated compounded bioidentical hormones are unknown.

Nøgleordene er “unregulated compounded”. Det betyder ikke-regulerede, magistrelt fremstillede. Retningslinjen handler om en bestemt type af bioidentiske hormoner, nemlig dem, som ikke er fremstillet af industrien, men som fremstilles på selvstændige apoteker – et fænomen, som spiller en helt ubetydelig rolle i Danmark. Effekten af disse vurderes til at være ukendt, fordi fremstillingen ikke er underlagt den sædvanlige kontrol.

Men i den danske udgave er dette altså blevet til en advarsel mod bioidentiske hormoner i det hele taget. Selv om bioidentiske hormoner udskrives i stor stil af både læger og gynækologer i form af østradiol.

Det er trist at opleve, at elementære begreber ikke bliver forstået af de ledende overlæger, som har godkendt disse retningslinjer, Lisbeth Nilas og Pernille Ravn. Men hvis du læser dette som patient, så er du i hvert fald nu forberedt. Hvis din gynækolog følger retningslinjerne, vil hun forveksle planteøstrogener med bioidentiske hormoner, så rådgivningen ikke kan bruges til noget.

B. Nej, patenterede progestiner er ikke progesteron
I de samme retningslinjer optræder også den forveksling, som er blevet rutine i lægeverdenen, hvor de patenterede progestiner kaldes “progesteron”, så det fremstår, som om de er det samme som kvindens eget progesteron.

Der er tale om resultater, som angiveligt skulle handle om “kombineret østrogen og progesteron”. Men ser man på kilderne, er der kun tale om forskning i patenterede progestiner. Forskningen i naturligt, bioidentisk progesteron er slet ikke medtaget. Så hvis du spørger din gynækolog, hvad hun mener om progesteron, så vil hun fortælle dig om de patenterede progestiner – medroxyprogesteronacetat, levonorgestrel osv. – fordi hun har fået at vide, at disse patenterede stoffer er det samme som dit eget, naturlige progesteron.

Det er det ikke. Det kan du læse mere om i artiklen: Note til læger: Kvinder producerer ikke patenterede stoffer i 2. del af cyklus

C. Nej, der er ikke noget hormon, der hedder østrogen
Og endelig kan man se, hvad der også er sædvane i lægeverdenen: At der ikke skelnes mellem østradiol og østriol, selv om forskningen viser, at de har vidt forskellig virkning. Gynækologerne præsenteres for “østrogen”:

“Østrogen” er en gruppebetegnelse – der er ikke et enkelt hormon, der hedder østrogen. Hvis man ser på kilderne, handler det da også udelukkende om forskningen i østradiol. Forskningen i østriol bliver gynækologerne slet ikke præsenteret for. Så når de vejleder dig om østriol, så er det ud fra den opfattelse, at det er det samme som østradiol og derfor også har den samme risiko. Det er ikke, hvad forskningen viser – det kan du læse mere om her:

De tre østrogener: Den dovne, den farlige og den flittige

Disse retningslinjer er et eksempel på, hvorfor vi skrev bogen Naturlig hormonterapi og skabte NHT-uddannelsen, som uddanner certificerede NHT-vejledere, der har forstand på naturlige, bioidentiske hormoner. Der er læger, der har taget vores uddannelse, fordi de gerne ville have forstand på dem. Der findes også læger og gynækologer, som er “åbne” over for naturlig hormonterapi. Men der findes ingen læger eller gynækologer, som i kraft af deres uddannelse har forstand på naturlige, bioidentiske hormoner. Det er ganske enkelt ikke noget, der indgår i deres uddannelse. Og det er ovenstående retningslinjer til gynækologer et udmærket eksempel på.

Du kan læse mere om NHT her på siden: Hvorfor NHT?

————–
Hvad er bioidentiske hormoner? Se definitionen her.

De danske retningslinjer for gynækologer er udgivet af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi på
www.dsog.dk

Her er direkte link til den danske guideline:
Postmenopausal hormonterapi med udgangspunkt i NICE guideline

Link til den originale engelske guideline:
https://www.nice.org.uk/guidance/ng23/chapter/recommendations

– hvor afsnittet har nr. 1.4.15 og er placeret under overskriften
Complementary therapies and unregulated preparations

– fordi det er dét, det handler om: unregulated preparations
– hvorimod afsnittet af uransagelige årsager i den danske udgave er placeret under

“Ændret seksualfunktion” (!)

Du kan også komme ud for, at din gynækolog siger, at spytprøver ikke kan bruges til at måle kønshormoner – det kan du læse mere om her:
Myter om hormoner: “Hormoner kan ikke måles i en spytprøve!”

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.