Naturlig hormonterapi udkom første gang i 2014 med budskabet om, at det handler om balance mellem hormonerne. Det kan lyde indlysende, måske ligefrem banalt, at det ikke er et enkelt hormon, men balancen imellem dem, der er afgørende for vores sundhed. Men i det konventionelle system og blandt diverse hormonfortalere på de sociale medier er det stadig svært at fatte. Senest er testosteron blevet udnævnt til at være et mirakelmiddel mod manglende sexlyst.
Vi må bare blive ved med at sige det: De problemer, du oplever, skyldes ubalance mellem hormonerne, og du vil kun øge ubalancen, hvis du satser ensidigt på et enkelt hormon. At udskrive testosteron til kvinder, der oplever manglende sexlyst, er blevet mere og mere almindeligt – og det er en form for doping, som vil give bagslag.
Her vil vi se på de hormonelle sammenhænge omkring manglende sexlyst – det handler om cortisol, testosteron, progesteron og østrogener.
Cortisol og stress
Har du en stresset hverdag? Stress er en dræber – også når det gælder sex, og det handler i høj grad om hormonerne. Stress hæver niveauet af cortisol, og et konstant højt niveau af cortisol vil give kronisk lav sexlyst – fordi kroppen hele tiden nedprioriterer sex. Det er en ”flygt-eller-kæmp”-situation, hvor sex bliver uvigtigt, og derfor skruer kroppen ned for denne funktion (ligesom den i øvrigt skruer ned for fordøjelsen, så man også får forstoppelse). Stress tærer generelt på kroppens reserver, også af vitaminer og mineraler, og her må man først og fremmest sætte ind med stress-håndtering – med afslapning og hvile og næringsstoffer som bl.a. C-vitamin, så man får rettet op på den næringsmangel, som ikke mindst skyldes cortisol, der beordrer kroppen til at opbruge alle reserver.
Er cortisol så ”den store synder”, når det gælder sexproblemer? Nej, for uden cortisol er der ingen energi til at folde sig ud på lagnerne. Det ser man ikke mindst ved binyretræthed. Cortisol produceres i binyrerne, og ved langvarig stress vil binyrerne efterhånden blive så overbelastede, at de ikke kan følge med mere. Det betyder, at cortisol-niveauet bliver alt for lavt, og så er det også galt. Resultatet er kronisk træthed og udmattelse – ikke ligefrem en tilstand, der fremmer den erotiske stemning.
Et boost med testosteron
Både for lidt og for meget er skidt for sexlivet – og det gælder samtlige hormoner, også testosteron. Der har været en del omtale i medierne af testosteron som det nye mirakelmiddel mod sexproblemer, og det betyder, at kvinder uden videre får udskrevet testosteron mod ”lav libido”, som det hedder i fagsproget, hos visse læger og gynækologer.
Mange kan opleve et kortvarigt boost med testosteron – man må huske, at testosteron bruges til doping og er forbudt i forbindelse med konkurrencer. Men denne ”doping-effekt” vil hurtigt slå over i det modsatte, hvis man ikke rent faktisk mangler testosteron.
Kvinder, der lider af PCOS, har generelt et højt niveau af testosteron, men det får de ikke mere lyst til sex af. Tværtimod. For meget testosteron vil give symptomer som bumser og uren hud, fedtet hår, øget kropsbehåring kombineret med hårtab fra issen, og man kan gradvist blive mere aggressiv, mere irritabel og urolig – det fremmer heller ikke sexlysten på den lange bane.
Mangler du testosteron?
Hvis man får for meget testosteron i forhold til, hvad man har brug for, vil kroppen begynde at omdanne det overskydende testosteron til østradiol. Det betyder, at der opbygges for meget østradiol i kroppen og skabes en tilstand af såkaldt østrogen-dominans. Denne tilstand byder på symptomer som væskeophobninger, nervøsitet, overvægt og depression – heller ikke den lige vej til et godt sexliv.
Man bør derfor aldrig udskrive testosteron mod lav libido uden først at tjekke, om klienten rent faktisk mangler testosteron. For vist kan testosteron styrke lysten til sex – men kun hvis man mangler det. Ellers vil det i høj grad give bagslag.
Er sexlysten druknet i østrogener?
For meget østradiol kan altså være synderen, når det gælder manglende sexlyst. Men også her gælder det, at både for lidt og for meget giver problemer. Det kan mange kvinder i overgangsalderen nikke genkendende til. Her stopper produktionen af alle østrogener – både østradiol og østriol – fra æggestokkene, og det fører ofte til mangel på østrogener generelt. Resultatet er tørre slimhinder i skeden, som gør sex smertefuldt og ubehageligt. Ofte vil østriol (ikke østradiol) være en hjælp her, fordi det først og fremmest er østriol, der sørger for vedligeholdelse af slimhinderne overalt i kroppen, også i skeden, eventuelt sammen med omega3-fedtsyrer, zink og andre næringsstoffer, som også styrker slimhinderne.
Progesteron kan ofte bringe sexlysten tilbage – hvis man mangler det. Det er der mange, der gør, fordi østrogen-dominans er blevet en udbredt lidelse i vores moderne verden, både på grund af p-piller og anden hormonel prævention, der blokerer for kroppens progesteron-produktion, og på grund af fremmed-østrogener som dioxin, ftalater og Bisphenol-A. De medvirker alle til at skabe en tilstand af østrogen-dominans – en tilstand, som skal afbalanceres med progesteron. Er sexlysten så at sige ”druknet” i østrogener, kan progesteron være med til at rette op på problemet. Men får man for meget progesteron kan det omvendt virke sløvende og søvndyssende, og så udebliver de gode resultater på lagnerne også.
Ubalance ødelægger lysten
Så når man spørger, om der er et bestemt hormon, der fremmer sexlysten, er svaret et klart nej. Det er selve ubalancen i hormonerne, der ødelægger appetitten. “Alt i de rette mængder” var en leveregel, der blev formuleret af de gamle, græske filosoffer – og det er stadig mottoet, når det gælder sex og hormoner. Et godt sexliv kræver en god hormonbalance, og derfor er det vigtigt, at man går efter at genoprette balancen og sætter fokus på, hvilke hormoner man evt. mangler eller har for meget af, når man skal have sexlysten tilbage – i stedet for at fokusere på ét enkelt hormon.
Læs også “Hormonernes harmoni – hvem vil du vælge til dit orkester?”
som er hentet fra bogen: Naturlig Hormonterapi – opgør med østrogenmyten
Find en NHT-vejleder her