Hormoner: Der skal to til en tango

I mange år har vi fokuseret på østrogen som det eneste hormon, kvinder kan mangle. Men østrogen har en partner, som ikke kan undværes...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

De fleste forestiller sig nok, at produktionen af kønshormoner falder jævnt og stabilt frem til overgangsalderen. Men så enkelt er det ikke. Nyere forskning har vist, at det hormon, som kvinder producerer i 2. del af cyklus, typisk begynder at falde allerede fra midten af 30’erne. Og det er ikke ”østrogen”, som alle ellers snakker om. Det er hormonet progesteron. Det produceres efter ægløsningen, og netop ægløsningerne bliver mindre hyppige med alderen – og uden ægløsning er der ingen progesteron.

Østradiol, derimod, produceres i første del af cyklus, helt uafhængigt af ægløsningen. Så det falder ikke. Og det giver for meget østradiol i forhold til progesteron.

Progesteron begynder typisk at falde længe før østradiol, og det fører til ubalance. Grafik fra bogen “Naturlig hormonterapi“.

Det er denne tilstand af for meget østradiol og for lidt progesteron, som er årsagen til mange af de symptomer, der opstår i årene op til menopausen, og som hos mange kvinder resulterer i ændringer i helbredet – f.eks. vægtstigning, tendens til migræne, øget stressniveau, cyster og fibromer – lidelser, som ikke sættes i forbindelse med hormonerne, fordi de ofte dukker op mange år inden overgangsalderen.

Progesteron udfører mange opgaver, som er vigtige for vores sundhed. Hormonet er med til at vedligeholde hjerte/kar-systemet, motorikken og tænkeevnen – og det sørger for at bremse den celledeling, som østradiol sætter turbo på i 1. del af cyklus.

I mange år har der været fokus på udelukkende ”østrogen” til behandling i overgangsalderen, men det er forskningen i gang med at lave om på, takket være bl.a. Jerilynn Prior, der har studeret kvinders progesteron-produktion i mere end 30 år. Hun er professor i endokrinologi og i dag leder af CemCor-instituttet. Hvis du kun tænker ”østrogen” i overgangsalderen, lyder budskabet, så går du glip af det hormon, som i hele den fertile alder har fungeret som med- og modspiller til østrogenet.

Så husk progesteron. Der skal to til en tango.


Mere om progesteron under temaet Kend dit hormon

Bliv klogere på symptomerne:

Læs mere om Jerilynn Prior’s forskning her:

CemCor’s hjemmeside (engelsk)
https://www.cemcor.ubc.ca/

En version af denne artikel blev første gang bragt i magasinetmidti.dk

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Så skete det igen…

Så får kvinder endnu engang at vide, at p-piller og hormonspiral indeholder “det kvindelige kønshormon progesteron”. Denne gang i en artikel på TV2.

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Læs mere »

Der er forskel på østrogener

I NHT® anbefaler vi østriol som førstevalg i stedet for østradiol, hvis man har brug for østrogen, da østriol har en bedre sikkerhedsprofil. Men østriol har også sine helt egne positive virkninger, som østradiol ikke har. Se forskningen her.

Læs mere »

Hormonpanelet

Der er spørgsmål, som er umulige at besvare. Dem tager vi op i Hormonpanelet! Vær med og få et indblik i, hvordan vi arbejder som NHT®-vejledere.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.