Som sand i Sahara: Tørre slimhinder

Tørre slimhinder bliver et problem for mange omkring overgangsalderen. Hvordan får man ørkenen til at blomstre igen? Find råd her.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slimhinder har vi overalt i kroppen, så det kan give irritationer mange steder, når de tørrer ud. I munden, øjnene og næsen – og ikke mindst i skeden.

Mange kvinder oplever, at de bliver “som sand i Sahara” mellem benene. En fornemmelse af, at området er tørt, brændende, kløende eller sviende. Man kan også opleve, at slimhinderne får revner og sår. Tørre slimhinder kan gøre motion ubehagelig – det kan være svært at gå, løbe og især cykle, og ikke mindst kan det give smerter ved samleje og øget risiko for infektioner og svamp.

Der er råd at hente, både blandt naturlige hormoner og vigtige næringsstoffer, som er i stand til at “gøde jorden” og genskabe slimhindernes fugtighed.

Østriol er slimhinde-hormonet – det østrogen, som har hovedansvaret for vedligeholdelsen, så hvis du går til lægen, så sørg for, at du får udskrevet østriol (i form af Ovestin) i stedet for østradiol (i form af Vagifem). Østriol har nemlig ikke den risiko, som det “klassiske” østrogen, østradiol, har, og det er mindst lige så effektivt. Ovestin er bioidentisk østriol, og det fås i håndkøb på apoteket. Det er en creme, der kan smøres direkte på de tørre slimhinder, men det kan også bruges andre steder, for hormonet finder selv vej til de slimhinder, der har brug for genopretning. Så kloge er kroppens egne hormoner!

Men det er også vigtigt at sørge for, at der er de næringsstoffer, som slimhinderne har brug for. Ellers har hormonerne ikke de nødvendige byggesten til genopretningen. Det er især A, C, E og B-vitaminer, kisel og zink samt de gode fedtstoffer som Omega3-fedtsyre og GLA (gammalinolensyre).

Havtornebær indeholder gavnlige olier, og de har vist en meget positiv virkning ved tørre slimhinder. Bærrene kan bl.a. fås i kosttilskuddet Membrasin.

Hvis du stadig har menstruation, så undgå tamponer – også de økologiske. De suger og udtørrer og kan derfor være med til at forværre problemet. Vælg i stedet svanemærkede bind eller en menstruationskop.

Drik også rigeligt med vand – tørre slimhinder kan være et tegn på dehydrering, og mange glemmer at få vand nok i det daglige. Vi skal helst have 2-2,5 liter om dagen, og mere når det er varmt, og hvis vi sveder meget.

Som altid med NHT handler det om at se på mange områder samtidig – fordi tingene hænger sammen, og fordi det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvad der skal til for at rette op på balancen. Så find ud af, hvad der virker bedst for dig – det er næsten altid muligt at få ørkenen til at blomstre igen!

I bogen Naturlig Hormonterapi finder du mere om brugen af østriol mod tørre slimhinder.

Du kan læse mere om forskellen på Ovestin og Vagifem her på nht.nu:

Dele af denne artikel har tidligere været bragt i magasinet Midt i.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.