Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her - og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Autoimmune sygdomme er en række sygdomme, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens eget væv. Det resulterer i en betændelsestilstand, inflammation, og betyder, at det angrebne væv bliver nedbrudt.

Ofte kan man læse, at årsagerne til autoimmune sygdomme er “uklare” og “ikke afdækket”, men det er ikke helt rigtigt. Forskningen har klarlagt flere sammenhænge, som kan medvirke til autoimmun sygdom. Infektioner eller miljøgifte, herunder fremmedøstrogener, kan øge risikoen. Det samme kan næringsmangler og inflammatorisk kost. Stress kan være en udløsende faktor for udbrud eller forværring af autoimmune sygdomme. Forskningen har også vist, at balancen mellem hormonerne er vigtig. I NHT® kortlægger vi alle disse områder for at kunne give en individuel vurdering af, hvor du med fordel kan sætte ind.

Især kvinder bliver ramt

Autoimmune sygdomme rammer først og fremmest kvinder. Og i den forbindelse ser man, at en lang række af de autoimmune sygdomme bliver væsentligt forbedret eller helt forsvinder under en graviditet. Det gælder f.eks. Hashimotos, leddegigt og multipel sklerose. Det er disse sammenhænge, som har bragt forskerne på sporet af hormonernes betydning ved autoimmun sygdom.

Ubalance i hormonerne

Man ved, at hormonerne spiller en afgørende rolle i reguleringen af immunforsvaret – generelt virker østradiol stimulerende, mens progesteron og androgenerne virker dæmpende og regulerende. Ubalancer mellem disse hormoner kan derfor medvirke til, at immunforsvaret kommer ud af kontrol og begynder at angribe kroppens eget væv.

I princippet kan ethvert væv eller organ i kroppen blive angrebet, men nogle væv angribes oftere end andre, f.eks. leddene ved leddegigt, myelin i centralnervesystemet ved multipel sklerose og slimhinde- og kirtelvæv ved Sjögrens syndrom. Vi har lavet en liste over de autoimmune sygdomme, vi indtil nu har erfaring med i NHT® – ordnet efter de områder af kroppen, der bliver angrebet.

Håret

 • Alopecia / Pletskaldethed

Hud og slimhinder

 • Psoriasis
 • Rosacea
 • Lupus (hud og bindevæv)
 • Lichen Sclerosus (hud og slimhinder)
 • Lichen Planus / Lichen Ruber (hud og slimhinder)
 • Vitiligo (manglende pigment / hvide pletter)
 • Dermatitis
 • Sjøgrens syndrom

Led og muskler

Luftvejene

 • Astma
 • Cystisk lungefibrose

Skjoldbrusk-kirtlen

Nervesystemet

Underlivet

Tarmen

 • Colitis ulcerosa
 • Crohns sygdom / Morbus Crohn
 • Lymfocytær colitis

Du kan læse meget mere om hormonernes betydning for autoimmun sygdom i bogen Naturlig hormonterapi.

Hormonet progesteron spiller en afgørende rolle for reguleringen af immunsystemet hos både mænd og kvinder. Se forskningskilder her:

Forskning: Hormonernes betydning for autoimmun sygdom

Valentino R et al.: ”Hormonal pattern in women affected by rheumatoid arthritis.” J Endocrinol Invest. 1993. Se på pubmed
McMurray RW et al.: ”Sex Hormones and Systemic Lupus Erythematosus.” Arthritis & Rheumatism, Vol. 48. Download pdf
Angstwurm MW et al.: ”Cyclic plasma IL-6 levels during normal menstrual cycle.” Cytokine 1997;9. Se på pubmed
Cutolo M et al.: ”Estrogens and autoimmune diseases.” Ann N Y Acad Sci. 2006. Se på pubmed
Arnalich F et al.: ”Inadequate production of progesterone in women with systemic lupus erythematosus.” Se på pubmed
Medeiros PB et al.: ”Menstrual and hormonal alterations in juvenile systemic lupus erythematosus.” Lupus. 2009. Se på pubmed
Shabanova SS et al.: ”Ovarian function and disease activity in patients with systemic lupus erythematosus.” Clin Exp Rheumatol. 2008. Se på pubmed
Cutolo M et al.: ”Oestrogens in rheumatic diseases: friend or foe?” Rheumatology 2008. Se på Oxford Academic

Mere om emnet:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormon-venlig rawbar

De fleste Raw-Bars i supermarkedet er lavet på tørrede dadler, som sender blodsukkeret på himmelfart, og det går ud over hormonbalancen. Men du kan lave din egen Rawbar, som er både sundere og billigere. Få opskriften her.

Mere om emnet

P-piller og hormonspiral

Bivirkningerne ved hormonel prævention fortæller om skadevirkningerne af de patenterede progestiner. Se forskningen her.

Har du fravalgt anti-hormonbehandling efter brystkræft?

Forskning viser, at over halvdelen af de kvinder, der får anti-østrogenbehandling efter brystkræft, må fravælge den igen på grund af bivirkningerne. I NHT® har vi udviklet en protokol til forebyggelse, beregnet til dem, der ikke kan bruge den konventionelle behandling.

Er din sygdom autoimmun?

Forskningen viser, at hormonbalancen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom, men det bliver ofte overset. I NHT® er vi opmærksomme på det. Bliv klogere på autoimmun sygdom her – og se oversigten over sygdomme med autoimmun karakter.

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Det har været en fantastisk rejse…

VIDEO: Bolette led af flere sygdomme, bl.a. Lichen Sclerosus, som hun havde fået at vide, at hun bare skulle lære at leve med, og at det kun ville blive værre. Her fortæller hun om sin oplevelse undervejs i NHT-uddannelsen.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.