Hedeture – hvad sker der lige?

En hedetur er faktisk et forsøg på at køle dig ned - og den sender kroppen på overarbejde med stresshormoner...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fra “Kvinde kend dine hormoner”

En hedetur begynder i hjernen. Mange kvinder kan mærke det, fordi de får en let hovedpine, ofte flere minutter før hedeturen kommer. Scanninger viser, at der er øget aktivitet i bestemte områder af hjernestammen, få sekunder før hedeturen star­ter – formentlig områder, der har med temperaturreguleringen at gøre. Derefter breder aktiviteten sig til andre områder i hjernen.

Selve hedeturen kan ses som et udtryk for, at de temperatur­regulerende centre i hjernen fejl-fortolker situationen. Hjernen registrerer, at kroppen er for varm, og den skal køles ned – derfor sender den signaler til forskellige systemer i kroppen om at øge nedkølingen.
Hjertet pumper hurtigere, og pulsen stiger med op til 9 slag i minuttet. Blodkarrene udvider sig for at øge blodomløbet, og temperaturen på huden stiger – og den bliver varm og i nogle tilfælde også rød på grund af den øgede blodtilførsel.
Svedkirtlerne bliver aktiveret, og man begynder at svede. Sved er en måde, kroppen kan køle sig selv ned på: Når sveden fordamper, bliver huden afkølet. Så det er ikke mærkeligt, at nogle kvinder begynder at fryse, når hedeturen er overstået. Efter en hedetur er kroppens kerne­temperatur nemlig faldet med mellem 0,2 og 1 grad.

Varmen begynder ofte i brystet og breder sig så til halsen og hovedet og måske også andre dele af kroppen. Nogle kvinder føler en prikken eller snurren i fingrene, og samtidig med hedeturen kan man også opleve kvalme, svimmelhed, hovedpine og at svede ekstremt meget.
Samtidig stiger hypofysens produktion af signalhormoner: LH, ACTH og væksthormon. Derefter stiger produktionen af hormoner fra binyrerne: Cortisol, DHEA og androstenedion, og der sker også en lille stigning i progesteron. Niveauerne af østron og østradiol stiger ikke.

Varigheden af en hedetur kan være fra et par sekunder til nogle minutter og i sjældne tilfælde kan en hedetur vare i op til en time. Der er ikke noget at sige til, at man kan blive træt af hedeture, bogstavelig talt, med al den aktivitet, der foregår i kroppen.

Hedeture om natten, som også kaldes nattesved, kan give alvorlig søvnmangel. Hvis man vågner flere gange om natten med nattesved, så forstyrres ens søvn betydeligt, og mange har svært ved at falde i søvn igen og ender med at føle sig helt udmattede om morgenen.
Problemerne med at falde i søvn igen kan have at gøre med den øgede produktion af stress-hormonet cortisol. Nogle studier har vist, at kvinder, der har mange hedeture og andre generende overgangsalder-symptomer, også har generelt højere niveauer af cortisol og altså et højt niveau af stress i kroppen. Hedeture forværres af stress, men de forværrer også selv stressniveauet ved den øgede produktion af cortisol, og det kan blive en negativ spiral, der kan være med til at forværre søvnproblemerne.

Stress-håndtering vil være en naturlig del af indsatsen mod hedeture, men som regel skal der sættes ind på flere områder samtidig, hvis man skal bryde den negative spiral. Det er f.eks. svært at få stress-niveauet ned, hvis man samtidig mangler den “buffer” mod stress, som skabes af progesteron. Ofte er hedeture netop sammenfaldende med en lav produktion af progesteron, og i så fald kan et tilskud af naturligt progesteron være en god hjælp til at få bugt med hedeturene.

Uddrag fra Kvinde kend dine hormoner

Mere om progesteron mod stress:

Hedeture – er soya og rødkløver løsningen? Se Anettes webinar her:

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Operationen væltede mig af pinden

En stor muskelknude betød, at Astrid Riese fik fjernet livmoderen. Stik imod, hvad der var aftalt, fik hun også fjernet æggestokkene. Det betød, at hun gik i overgangsalder fra den ene dag til den anden. Da lægen tilbød østrogen, tog hun kontakt til en NHT-vejleder…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

Er testosteron det nye sexhormon?

Dalende sexlyst plager mange kvinder, og det er blevet mere og mere almindeligt at anbefale testosteron som løsningen. Men det er en løsning, der kan give bagslag, hvis man ikke tager højde for de andre hormoner.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.