Vigtig viden om

Din cyklus

Hormonerne i cyklus

Den månedlige cyklus består af et samspil mellem to hormoner: østradiol og progesteron. I første del af cyklus stiger østradiol, i anden del af cyklus stiger progesteron – hvis der har været en ægløsning.

Det er vigtigt, at der er balance mellem de to hormoner. Hvis din krop producerer for lidt progesteron i forhold til østradiol, vil det give problemer – kraftige blødninger, svære menstruationssmerter, cyklisk hovedpine, brystspændinger og/eller væskeophobning.

Den mest udbredte ubalance er for meget østradiol i forhold til progesteron – blandt andet fordi progesteron kun stiger, hvis der har været en ægløsning.

Om balancen i cyklus-hormonerne

Ægløsning påvirker dit helbred

Ægløsning har ikke kun betydning for, om du kan blive gravid – den har betydning for din generelle sundhed. Forskning viser f.eks., at en enkelt manglende ægløsning kan medføre et knogletab på 4%. Det skyldes, at det progesteron, der produceres ved ægløsning, udfører mange vigtige funktioner i din krop, herunder at bidrage til opbygningen af knoglemasse.

Progesteron er også med til at vedligeholde hjerte/kar-systemet og nervesystemet og modvirke depression. Progesteron modvirker også risikoen for øget celledeling, der kan føre til kræft, ved at lægge en dæmper på den celledeling, der fremmes af østradiol. Er der ingen ægløsning, øges risikoen for sygdom på alle disse områder.

Om betydningen af progesteron

Der er ikke progesteron i P-piller

De progestiner, der anvendes i p-piller, kaldes også progesteron. De fleste af dem er udviklet til at forhindre produktionen af progesteron, så det er på mange måder en misvisende betegnelse. Disse patenterede progestiner har helt andre virkemåder end dit eget progesteron, og de har bivirkninger, som dit eget progesteron ikke har – så det er vigtigt at kunne kende forskel på dem.

Om forskellen på progestiner og dit eget progesteron

Bliv klogere på din cyklus

KVINDE KEND DINE HORMONER

– en bog om balance i alle aldre

NATURLIG HORMONTERAPI

– opgør med østrogenmyten

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.