fbpx

Danskere indtager langt mere dioxin end anbefalet

Vidste du, at halvdelen af den dioxin, du indtog for 11 år siden, stadig befinder sig i din krop? Så lang er halveringstiden for dette giftstof, som du har al mulig grund til at skille dig af med - ikke mindst hvis du lider af lavt stofskifte eller planlægger at blive gravid. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

EU har lavet en ny sikkerhedsvurdering af dioxin, og konklusionen er, at dioxin er mere skadeligt end hidtil antaget. Det førte i efteråret til, at grænseværdien for det anbefalede daglige indtag blev sænket betragteligt, til 2  picogram pr. kilo kropsvægt. Danmarks Tekniske Universitet, DTU, anslår, at danskerne gennemsnitligt får knap det dobbelte i sig – nemlig 3,9 picogram. Men de danske myndigheder har valgt, at der ikke skal ændres på de råd, man giver. Det gør ikke noget, hvis man får for meget dioxin i sig, lyder meldingen.
Men hvad siger forskningen? Betyder det noget, hvor meget dioxin vi får i os?

Dioxin er i virkeligheden ikke et stof, men en gruppe af stoffer, så man burde egentlig sige ”dioxiner”. 12 af dioxinerne er ekstremt giftige, og de kaldes ”the dirty dozen” – det beskidte dusin.
Det giftigste af dem hedder  2,3,7,8 tetraklordibenzo-p-dioxin – læg mærke til at der står ”klor” inde i. Alle dioxinerne indeholder klor, og alt, hvad der indeholder klor, er skadeligt for skjoldbruskkirtlen og hæmmer produktionen af stofskiftehormonerne, og når stofskiftet sænkes, så falder produktionen af alle andre hormoner i kroppen også – allerede der har vi en god grund til at mindske indtaget af dioxiner så meget som muligt.

Dioxinerne har en meget lang halveringstid i kroppen, den ligger mellem 7 og 11 år. Det betyder, at af det dioxin, vi fik i os for 11 år siden, er der nu ca. halvdelen tilbage – og alt det vi har fået i os siden, er ikke engang halvt udskilt endnu. Dioxinerne ophobes altså i kroppen, og derfor er det ikke nok at begrænse indtaget – det er også vigtigt at se på, hvordan man kan øge udskillelsen.

Den amerikanske organisation Environmental Working Group (EWG) i USA skabte overskrifter over hele verden med deres undersøgelse fra 2005, hvor de undersøgte blod fra navlestrengen fra nyfødte og fandt 287 kemiske stoffer, heriblandt mange forskellige dioxiner – og en lang række andre stoffer, bl.a. pesticider, perfluorerede stoffer, bromerede flammehæmmere og pcb’er.
Man troede tidligere, at barnet i moders skød blev beskyttet mod skadelige stoffer, men det viste sig altså at være lige omvendt: Kvindekroppen benytter en graviditet til at skaffe sig af med skadelige stoffer ved at overføre dem til barnet – både i fostertilstanden og under amningen.
Mange andre studier har siden bekræftet disse fund og vist, at nyfødte indeholder forskellige dioxiner, og at der overføres dioxin fra mor til barn. Man kan for eksempel måle et fald i dioxin i brystvæv efter amning, fordi det er blevet overført til barnet med modermælken.
Og netop fostre og nyfødte er særlig sårbare overfor disse hormonforstyrrende stoffer der virker som østrogener i kroppen, men som også forstyrrer dannelsen af hormonproducerende organer. Påvirkningen af fostre og nyfødte kan føre til dårligere sædkvalitet hos drengene og øget risiko for endometriose, PCO, fertilitetsproblemer hos pigerne, øget risiko for kræft hos begge køn og desuden kan det skade immunforsvaret og, som nævnt, skjoldbruskkirtlen.

Også hos voksne kvinder har dioxiner og andre fremmedøstrogener vist skadelige virkninger, blandt andet ved at de får kvinder til at gå tidligere i overgangsalder.
En undersøgelse viste, at de kvinder, der havde de højeste niveauer af fremmedøstrogener, som bl.a. dioxiner, pcb’er og ftalater, kom i menopausen op til 4 år tidligere end de kvinder, der havde de laveste niveauer. Man ved ikke helt hvorfor, men noget tyder på, at ophobningen af de østrogenlignende stoffer påvirker feedback-mekanismen i hjernen, så den ikke længere sender de rigtige signaler til æggestokkene. Og jo tidligere menstruationerne stopper, jo større er risikoen for hjerte-kar-sygdom og knogleskørhed, hukommelsesproblemer og forringet livskvalitet.

Der er altså al mulig grund til at tage EU’s nye grænseværdi alvorligt og forsøge at mindske sit indtag af dioxiner – og vigtigt at udskille det dioxin, man allerede har fået i sig. Er du en ung kvinde, der planlægger at blive gravid, vil en udrensning inden graviditeten være den bedste gave, du kan give dit barn – og hvis du er i 30’erne eller 40’erne kan du mindske din risiko for at gå for tidligt i overgangsalder.

Center for Naturlig Hormonterapi har taget flere initiativer til oplysning om dioxin og udrensning. Start f.eks. med at downloade e-bogen “Detox – kom i gang på den gode måde”. Ønsker du at komme hele vejen rundt med en sund og giftfri hormonbalance, så læs mere om vores kursus “Kend dine hormoner” her på nht.dk

Kilder:
Risk for animal and human health related to the presence of dioxins and dioxin‐like PCBs in feed and food
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5333
Som ved et trylleslag overskrider de fleste af os grænsen for, hvor meget dioxin vi kan tåle
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6859607/Som-ved-et-trylleslag-overskrider-de-fleste-af-os-gr%C3%A6nsen-for-hvor-meget-dioxin-vi-kan-t%C3%A5le
Early Menopause Linked to Chemical Exposure in Women
https://www.medscape.com/viewarticle/839194#vp_1
Persistent Organic Pollutants and Early Menopause in U.S. Women
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116057

Serum Dioxin Concentrations and Age at Menopause
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257646/
Dioxin-like PCBs and Endometriosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2867352/
State of the evidence 2017: an update on the connection between breast cancer and the environment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5581466/
Kemi på hjernen. Philip Grandjean og Pernille Hermann, Gyldendal.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hormoner har brug for vitaminer

Hormonerne er afhængige af en lang række vitaminer og mineraler. Uden dem kan de slet ikke dannes – og uden dem kan kroppen ikke udføre de vigtige ordrer, som hormonerne giver til cellerne.

Rødkløver – et usikkert alternativ?

Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver. Det lyder jo fantastisk, men der er flere problemer, som bliver overset i begejstringen.

Hvad har C-vitamin at gøre med hormoner?

En glad ged! Den producerer 13.000 mg C-vitamin i døgnet, så den behøver ikke tage tilskud. Men hvad med os andre? Får vi C-vitamin nok til at producere de hormoner, vi har brug for?

Mere om emnet

Jeg blev fyret, og det viste sig at være en stor gave

Lene Crispin led af hjernetåge og smerter i alle led og muskler og fik diagnosen lavt stofskifte. Trods behandling fortsatte problemerne, og hun blev fyret fra sit job som ergoterapeut. Det gav hende tid til at finde andre muligheder. Læs hendes historie her.

Solcreme uden kemi

Solen skal omgås med varsomhed, får vi at vide. Men det skal solcreme også! Solfiltre er nemlig fyldt med skadelig kemi. Her er en guide til at undgå de værste syndere.

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Nyheder en gang om måneden. Ingen spam.

Seneste artikler

Det er først nu, jeg har turdet sige det – at det går fremad..

Jeanet Lemche er sygeplejerske, ph.D., cand.scient.san. og arbejder som selvstændig, og hun oplevede, at motorikken begyndte at svigte. Det blev værre og værre, men hun sagde nej til medicin på grund af bivirkningerne. Med NHT® genvandt hun langsomt kontrollen over sine ben og hænder. Se videoen og læs hendes historie.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.