Hvorfor ”Opgør med østrogenmyten”?

Læger bliver uddannet med en fortælling om, at østradiol er det eneste hormon, der har betydning for kvinder. Det har ingen bund i videnskaben, og det går ud over behandlingen af kvinder i alle livsfaser. Denne "østrogenmyte" blev skabt i 1930'erne, og det er på høje tid at få gjort op med den.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Da vi første gang udgav bogen ”Naturlig hormonterapi”, lavede vi en side, hvor man kunne finde forskning i progesteron og østriol. Men vi fik igen og igen den samme tilbagemelding fra kvinder, der havde printet artiklerne ud og taget dem med til deres læge: ”han ville slet ikke se på dem”, ”hun smed dem direkte i papirkurven” – og vi undrede os meget over den lukkethed. Der var også enkelte læger, som tog det til sig, nogen sagde ligefrem ”endelig kommer den viden også til Danmark”, og enkelte meldte sig også til NHT-uddannelsen i erkendelse af, at her var noget, de ikke havde fået lært på medicinstudiet. Men de fleste steder var der helt lukket. Og langsomt gik det op for os, at det skyldtes, at lægerne befandt sig i et helt andet paradigme.

Lægerne er opdraget til et bestemt paradigme – en myte, en fortælling – som vi har valgt at kalde østrogenmyten. De lærer den på studiet, og den farver deres syn på verden og bestemmer, hvilken forskning der har betydning, og hvilken forskning, der skal ignoreres. Østrogenmyten lyder i sin korteste form:

“Østradiol er det eneste kvindelige hormon, der har nogen betydning.”

Og når det er sådan, at det kun er østradiol, der har betydning, så er der jo ingen grund til at interessere sig for andre hormoner. Der er ingen grund til at interessere sig for, hvordan f.eks. progesteron og østriol i det naturlige samspil i kroppen begrænser og hæmmer de virkninger af østradiol, som kan blive skadelige, hvis de tager overhånd. Der er ingen grund til at interessere sig for balancerne imellem hormonerne – for det er jo kun østradiol, der har betydning.

Det er velkendt, at østradioltilskud i overgangsalderen øger risikoen for livmoderkræft. Men det får ikke lægerne til at se på andre hormoner, som kunne være mindre risikable ifølge forskerne. I stedet opfinder man nogle syntetiske progestiner, som har til formål at beskytte livmoderen, mens man får østradiol. Disse progestiner øger til gengæld risikoen for brystkræft – men det må kvinder så bare lære at leve med.

Hvorfor måler man ikke østradiol-niveauet, før man giver tilskud? Der er ingen forskning, som kan bekræfte, at alle kvinder skulle mangle østradiol i overgangsalderen eller have brug for det. Og hvis man giver det til kvinder, der ikke mangler det, så er der tale om overdosering, som giver øget kræftrisiko.

Og hvorfor ser man ikke på, hvad der rent faktisk sker i den månedlige cyklus i den fertile alder, hvor østradiol i 1. del af cyklus bliver balanceret af progesteron i 2. del af cyklus? Hvorfor giver man kun østradiol, evt. suppleret med et syntetisk progestin, i stedet for at erstatte det, der mangler?

Hvorfor interesserer man sig slet ikke for mulighederne for at afhjælpe generne i overgangsalderen med progesteron og østriol – de sikre alternativer som er afdækket af forskningen? Fordi “Østradiol er det eneste kvindelige hormon, der har nogen betydning.”

Det er velkendt, at kvinder med kraftige blødninger, cyster og fibromer har et for højt niveau af østradiol – noget, der ofte forekommer i årene op til menopausen. Hvorfor interesserer man sig ikke for at afbalancere det med progesteron – et hormon, som man objektivt ved, at de mangler, fordi ægløsningerne ofte udbliver i de år – og i stedet giver man mere østradiol eller syntetiske progestiner i form af p-piller og hormonspiral? Fordi “Østradiol er det eneste kvindelige hormon, der har nogen betydning.”

Det er velkendt, at kvinder med endometriose har et højt niveau af østradiol. Der produceres østradiol i endometriosevævet, og det er med til at fremme udviklingen af mere endometriosevæv, en negativ spiral – især fordi ægløsningerne tit udebliver, så der mangler progesteron. Hvorfor bruger man ikke progesteron til at afbalancere med – i stedet for p-piller og undertrykkelse af hormonproduktionen i det hele taget?

Fordi “Østradiol er det eneste kvindelige hormon, der har nogen betydning.” Det er sådan, det er. Fordi sådan er det. Det er det videnskabelige argument.

Der er brug for et opgør med østrogenmyten, og det opgør lægger vi an til i den nye udgave af bogen, som også har fået undertitlen ”En bog om, hvad kvinder i virkeligheden mangler – og den forskning, som viser det”. Det er på tide, at vi alle, også lægerne, holder op med at tro på myten om østradiol som det eneste rigtige og i stedet fokuserer på, hvad kvinder reelt mangler. Ofte er det progesteron, og det er der en indlysende grund til: Progesteron produceres kun, når der har været ægløsning, mens østradiol produceres under alle omstændigheder.

Og lad det blive begyndelsen til, at også læger erkender, at intet hormon fungerer alene i kroppen. Samspillet imellem dem er kompliceret og konstant, og også androgener har betydning. Ingen af dem bør betragtes isoleret. Og når man giver, hvad der rent faktisk mangler, så kan hele hormon-orkestret spille sammen i den harmoni, det oprindeligt er skabt til. Men det eneste sted, du indtil videre kan få en vejledning, der er baseret på dette samspil, er i NHT® Naturlig Hormonterapi. Vi har gjort op med myterne.

“Dit paradigme er så grundlæggende for din tænkemåde, at du knap nok er klar over dets eksistens – lige indtil du prøver at kommunikere med en, der har et andet paradigme.”

Donella Meadows, biofysiker og systemforsker, forfatter til “Grænser for vækst”, 1972
Citat fra den nye udgave af Naturlig hormonterapi

Se også

Kampen om overgangsalderen – er den gældende hormonbehandling baseret på evidens?

Velkommen til østrogenmyten på DR

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Anette’s historie 2 – Blæreproblemer

Jeg har altid haft problemer med blæren – ”sart blære” ”nervøs blære” – eller som jeg plejede at sige: ”jeg har ikke selskabsblære”. Jeg kunne ikke holde mig så længe som andre kunne, og jeg fik meget let blærebetændelse. Lidt kulde, stress eller en forkølelse kunne resultere i blærebetændelse.

Hvad har C-vitamin at gøre med hormoner?

En glad ged! Den producerer 13.000 mg C-vitamin i døgnet, så den behøver ikke tage tilskud. Men hvad med os andre? Får vi C-vitamin nok til at producere de hormoner, vi har brug for?

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Lyt til Naturlig Hormonterapi

“Naturlig hormonterapi” udkom første gang den 12. marts 2014 og er solgt i over 10.000 eksemplarer. Vi markerer de 10 år med klip fra lydbogen.

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.