“Har I patienter med for lavt stofskifte, så spørg dem, om de har et højt indtag af light-produkter, og hvis de har – så anbefal dem at stoppe.”
Sådan lød ordene på den årlige konference for endokrinologer (læger med speciale i hormoner) i USA i 2013. De kom fra Issac Sachmechi. På det hospital, hvor han arbejder, har de lavet en stor undersøgelse, hvor de kiggede på indtaget af kunstige sødemidler hos 100 patienter med Hashimoto’s – autoimmun sygdom, der fører til for lavt stofskifte – og 125 patienter, der ikke havde Hashimoto’s. I gruppen med Hashimoto’s var der 53%, der havde et højt indtag af light-sodavand, mens det kun var 12% i gruppen, der ikke havde Hashimoto’s.
Har du drukket klor i dag?
Der kan være flere årsager til, at de kunstige sødemidler fører til for lavt stofskifte. Undersøgelser har vist, at aspartam, sucralose og sakkarin ændrer tarmfloraen, og man ved også, at tarmfloraen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom.
Men man må også se på hvert enkelt sødestof, fordi de – ud over at have nogle fællestræk – også er meget forskellige.
Aspartam er en forbindelse mellem to aminosyrer, phenylalanin og asparaginsyre, og de omdannes i kroppen til formaldehyd og derfra videre til myresyre, der til sidst nedbrydes til kuldioxid og vand. Formaldehyd er et allergifremkaldende stof, som kan give kontakt-allergi på huden – og i dyreforsøg har det vist sig at skade skjoldbrusk-kirtlen.
Sucralose er sukker, som bliver sat sammen med klor i en biokemisk proces. Klordelen gør, at sucralose ikke har nogen kalorier, og samtidig er det 650 gange sødere end sukker. Det betyder, at der bruges meget lidt sucralose til at søde produkter med, men sucralose har alligevel vist sig at have skadelige virkninger på skjoldbrusk-kirtlen, og her kan det være klordelen, der er synderen. For at kunne producere stofskiftehormoner skal kroppen nemlig bruge jod – og jod er i samme familie som klor – den familie, der hedder halogener. Her er det så, at kroppen kan forveksle jod med klor, fordi de hører til samme familie og altså minder meget om hinanden. Og sucralose vil så gå ind og erstatte jod.
Men man får ikke stofskiftehormoner ud af at bruge klor i stedet for jod. Så får man tværtimod stoffer, der er skadelige for både skjoldbrusk-kirtlen og kroppen som helhed.
Øget risiko for overvægt og diabetes
Mange mennesker vælger light-produkter, fordi de gerne vil tabe sig eller holde vægten – men det har vist sig, at light-produkterne i virkeligheden oftere får folk til at tage på. Det sker, fordi disse produkter ofte giver nedsat glukose-tolerance og for højt blodsukker – et forstadie til diabetes – og skader tarmfloraen. Meget tyder nu på, at vægtstigning også kan ske, fordi sødemidlerne sænker stofskiftet og i værste fald fører til autoimmun stofskiftesygdom.
Kunstige sødemidler – også i kosttilskud
Har man autoimmun Hashimoto’s – eller ønsker at undgå det – så kan man med god grund prøve at følge Sachmechi’s råd og så vidt muligt undgå kunstige sødemidler. Men i så fald skal man være vågen, for de findes ikke kun i light-sodavand og andet, der kaldes light. Vi får dem også serveret i produkter, hvor vi måske ikke lige forventer at finde dem. De bruges f.eks. i proteinpulver og i visse kosttilskud, som jo ellers er beregnet til at skulle gøre os sundere. På apoteket kan man f.eks. få en tyggetablet med c-vitamin og zink, som er tilsat sucralose.
Der er altså grund til at se nøje på ingredienslisten, når man køber ind – også i helsekosten og på apoteket. Men det kan være indsatsen værd.
Naturlige sødemidler
Det er en god ting at undgå sukker, og det kan gøres uden kemiske, patenterede stoffer som aspartam og sucralose. Den søde tand kan blive fuldt ud tilfredsstillet med et naturligt sødemiddel som Stevia. Stevia er et plante-ekstrakt, der søder 200 gange mere end sukker og indeholder 0 kalorier. Det påvirker heller ikke blodsukkeret. Men også her skal man have øjnene med sig. Du kan få billig Stevia i supermarkeder, hvor der på ingrediens-listen står: maltodextrin.
Maltodextrin er et fyldstof, som ikke tjener noget formål for smag eller næring – det kan efter nogens mening faktisk give en kedelig fad bismag – og det er kun tilsat for at sænke prisen. Undgå det. Køb ren Stevia. Selv om det måske ser dyrere ud, så er ren Stevia så koncentreret, at du kun skal bruge en ganske lille mængde til at søde din drik, din kage og din dessert. Det holder længe og er prisen værd.
Også Birkesød, udvundet af saften fra birketræer, er et naturligt sødemiddel, men dog ikke helt uden kalorier som Stevia.
Bemærk: Både amerikanske og europæiske myndigheder har konkluderet, at de omtalte kunstige sødemidler ikke er skadelige – en konklusion, der er baseret på den store mængde forskning, som er betalt af producenterne af kunstige sødemidler. Artiklen her beskriver forskning, som er lavet af uafhængige forskere, der ikke er finansieret af producenterne.
Hvad der skal til for at normalisere stofskiftet – hvad enten det er for højt eller for lavt – kan du læse meget mere om i Kvinde kend dine hormoner og Naturlig hormonterapi.
Se også vores TEMA om stofskiftet
Andre artikler om stofskiftet her på NHTnu:
Ægget og hønen – og det lave stofskifte
Om frysepunktet og for lavt stofskifte
Kan selen forbedre stofskiftet?
Stofskiftet: Lene’s historie
Kilder
Kunstige sødemidler giver forstadier til diabetes og fedme
https://ing.dk/artikel/kunstige-soedemidler-giver-forstadier-til-diabetes-og-fedme-170906
Forskere uenige i myndighedernes vurdering af aspartam
https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-uenige-i-myndighedernes-vurdering-af-aspartam
Skelsættende nyt om sødestoffer: Kan øge risiko for fedme
https://videnskab.dk/krop-sundhed/skelsaettende-nyt-om-sodestoffer-kan-oge-risiko-fedme
Hashimoto’s Hypothyroidism Induced by Artificial Sweeteners
22nd Annual Scientific & Clinical Congress of the American Association of Clinical Endocrinologists
Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes
Issac Sachmechi et al, Cureus 2018
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221534
AACE: Artificial sweeteners tentatively linked to Hashimoto’s thyroiditis