fbpx

Kan light-produkter give for lavt stofskifte?

Der er mange veje til lavt stofskifte, og noget tyder på, at kunstige sødemidler er en af dem...
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

På den årlige konference for endokrinologer (læger med speciale i hormoner) i USA i 2013 fremlagde lægen Issac Sachmechi en case-historie: En af hans patienter, en kvinde på 52, som havde et højt indtag af drikkevarer med kunstige sødemidler og havde haft det igennem 14 år. Kvinden havde symptomer på for lavt stofskifte, og hendes blodprøver bekræftede det: For højt TSH, for lidt frit T4, og alt for mange antistoffer. Diagnosen var Hashimotos – en autoimmun sygdom, der ofte medfører for lavt stofskifte. Patienten blev sat på den normale behandling med stofskiftehormonet T4.

Nogle år efter holdt hun op med at drikke light-sodavand – og i løbet af kort tid steg hendes stofskifte igen. Hun trappede ned og stoppede til sidst helt med at tage stofskiftehormon. En opfølgende test viste, at stofskiftet var vendt tilbage til det normale. TSH var blevet normalt, og der var ikke længere nogen autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

På konferencen opfordrede Sachmechi alle læger til at spørge deres patienter med Hashimotos, om de har et højt indtag af light-produkter og at anbefale dem at stoppe med dem, hvis de har. Han gør det selv, og indtil nu har 3 patienter fulgt hans råd. 2 af dem kom af med både for lavt stofskifte og autoimmun sygdom, så de ikke længere har brug for tilførsel af stofskiftehormon. Hos den tredje skete der dog ingen forbedring – en påmindelse om, at kunstige sødestoffer ikke er den eneste kilde til stofskifteproblemer.

Men at der kan være en sammenhæng, er Issaac Sachmechi ikke i tvivl om. På det hospital, hvor han arbejder, har de lavet en stor undersøgelse, hvor de kiggede på indtaget af kunstige sødemidler hos 100 patienter med Hashimoto’s og 125 patienter, der ikke havde Hashimoto’s. I gruppen med Hashimoto’s var der 53%, der havde et højt indtag af light-sodavand, mens det kun var 12% i gruppen, der ikke havde Hashimoto’s.

Har du drukket klor i dag?

Man ved ikke helt, hvorfor syntetiske sukkerstoffer er skadelige for stofskiftet, men der er flere mulige forklaringer. Undersøgelser har vist, at indtag af syntetiske sødemidler som aspartam, sucralose og sakkarin ændrer tarmfloraen, og man ved også, at tarmfloraen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom.

Men man må også se på hvert enkelt sødestof, fordi de – ud over at have nogle fællestræk – også er meget forskellige.

Aspartam er en forbindelse mellem to aminosyrer, phenylalanin og asparaginsyre, og de omdannes i kroppen til formaldehyd og derfra videre til myresyre, der til sidst nedbrydes til kuldioxid og vand. Formaldehyd er et allergifremkaldende stof, som kan give kontakt-allergi på huden – og måske kan det også trigge immunforsvaret i tarmen. Formaldehyd har også i dyreforsøg vist sig at skade skjoldbrusk-kirtlen.

Sucralose er sukker, som bliver sat sammen med klor i en biokemisk proces. Klordelen gør, at sucralose ikke har nogen kalorier, og samtidig er det 650 gange sødere end sukker. Det betyder, at der bruges meget lidt sucralose til at søde produkter med, men sucralose har alligevel vist sig at have skadelige virkninger på skjoldbrusk-kirtlen, og her kan det være klordelen, der er synderen. For at kunne producere stofskiftehormoner skal kroppen nemlig bruge jod – og jod er i samme familie som klor – den familie, der hedder halogener. Her er det så, at kroppen kan forveksle jod med klor, fordi de hører til samme familie og altså minder meget om hinanden. Men man får ikke stofskiftehormoner ud af at bruge klor i stedet for jod. Så får man stoffer, der er skadelige for både skjoldbrusk-kirtlen og kroppen som helhed.

Kunstige sødemidler – også i kosttilskud

Mange mennesker vælger bevidst light-produkter, fordi de gerne vil tabe sig eller holde vægten – men det har vist sig, at light-produkterne i virkeligheden oftere får folk til at tage på. Det sker, fordi disse produkter ofte giver nedsat glukose-tolerance og for højt blodsukker – et forstadie til diabetes – og skader tarmfloraen. Meget tyder nu på, at vægtstigning også kan ske, fordi sødemidlerne sænker stofskiftet og i værste fald fører til autoimmun stofskiftesygdom.

Har man autoimmun Hashimoto’s kan man med god grund prøve at følge Sachmechi’s råd og så vidt muligt undgå kunstige sødemidler. Men i så fald skal man være vågen, for de findes ikke kun i light-sodavand og andet, der kaldes light. Vi får dem også serveret i produkter, hvor vi måske ikke lige forventer at finde dem. De bruges f.eks. i proteinpulver og i visse kosttilskud, som jo ellers er beregnet til at skulle gøre os sundere. På apoteket kan man f.eks. få en tyggetablet med c-vitamin og zink, som er tilsat sucralose.

Der er altså grund til at se nøje på ingredienslisten, når man køber ind – også i helsekosten og på apoteket. Men det kan være indsatsen værd. Måske kan man komme helt af med sygdommen, som kvinderne i de to patientberetninger, eller måske forbedre situationen så meget, at det kan give en væsentligt højere livskvalitet.

Bemærk: Både amerikanske og europæiske myndigheder har konkluderet, at de omtalte kunstige sødemidler ikke er skadelige – en konklusion, der er baseret på den store mængde forskning, som er betalt af producenterne af kunstige sødemidler. Artiklen her beskriver forskning, som er lavet af uafhængige forskere, der ikke er finansieret af producenterne.

Hvad der skal til for at normalisere stofskiftet – hvad enten det er for højt eller for lavt – kan du læse meget mere om i bogen Naturlig hormonterapi.

Se vores TEMA om stofskiftet

Andre artikler om stofskiftet her på NHTnu:

Ægget og hønen – og det lave stofskifte
Om frysepunktet og for lavt stofskifte
Kan selen forbedre stofskiftet?
Stofskiftet: Lene’s historie

Kilder

Hashimoto’s Hypothyroidism Induced by Artificial Sweeteners
22nd Annual Scientific & Clinical Congress of the American Association of Clinical Endocrinologists

https://www.endocrineweb.com/professional/meetings/hashimotos-hypothyroidism-induced-artificial-sweeteners

Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes
Issac Sachmechi et al, Cureus 2018

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221534

AACE: Artificial sweeteners tentatively linked to Hashimoto’s thyroiditis

https://www.mdedge.com/endocrinology/article/99841/pituitary-thyroid-adrenal-disorders/aace-artificial-sweeteners?sso=true

Kunstige sødemidler giver forstadier til diabetes og fedme

https://ing.dk/artikel/kunstige-soedemidler-giver-forstadier-til-diabetes-og-fedme-170906

Forskere uenige i myndighedernes vurdering af aspartam

https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-uenige-i-myndighedernes-vurdering-af-aspartam

Skelsættende nyt om sødestoffer: Kan øge risiko for fedme

https://videnskab.dk/krop-sundhed/skelsaettende-nyt-om-sodestoffer-kan-oge-risiko-fedme

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere om emnet:

Bli'r du fed af din make-up?

Har du svært ved at tabe dig? Så er der grund til at tage et ekstra kig på din make-up. Kosmetik og plejeprodukter indeholder nemlig ofte hormonforstyrrende stoffer i form af fremmed-østrogener, som får kroppen til at holde på fedtvævet. Anette guider dig gennem kosmetik-junglen i denne video.

Og så er der kaffe …

”I tiden før revolutionen i Frankrig var det kutyme at tage et dagligt lavement efter middagen.”
Ralph Moss, medicinsk forfatter og forsker


Lavt stofskifte og “mirakel-effekten”

Der er meget fokus på, hvilken type stofskiftehormoner, der skal tilføres, når man har lavt stofskifte. Men hvorfor er det lave stofskifte overhovedet opstået? I NHT Naturlig Hormonterapi® ser vi på årsagerne.

Jeg blev fyret, og det viste sig at være en stor gave

Lene Crispin led af hjernetåge og smerter i alle led og muskler og fik diagnosen lavt stofskifte. Trods behandling fortsatte problemerne, og hun blev fyret fra sit job som ergoterapeut. Det gav hende tid til at finde andre muligheder. Læs hendes historie her.

Mere fra Anette's blog

Motion er godt – men ikke for meget!

Moderat motion er godt for hormonbalancen. Det kan sænke et for højt cortisolniveau, og det fremmer produktionen af progesteron og testosteron. Men hvad er moderat motion?

C-vitamin kan hjælpe på fertiliteten

For lav produktion af progesteron efter ægløsningen kan bidrage til PMS og også gøre det svært at blive gravid og gennemføre en graviditet. C-vitamin kan være en hjælp.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.