Kan light-produkter give overvægt og for lavt stofskifte?

Mange mennesker vælger light-produkter, fordi de gerne vil tabe sig. Men forskning viser, at de faktisk kan øge risikoen for både fedme og lavt stofskifte. Læs her, hvad du skal holde øje med, når det gælder kunstige sødemidler.

“Har I patienter med Hashimotos, så spørg dem, om de har et højt indtag af light-produkter, og hvis de har – så anbefal dem at stoppe.”

Sådan lød ordene på den årlige konference for endokrinologer (læger med speciale i hormoner) i USA i 2013. De kom fra Issac Sachmechi, efter at han havde fremlagt denne case-historie:

En kvindelig patient på 52, som havde et højt indtag af drikkevarer med kunstige sødemidler og havde haft det i 14 år. Kvinden havde symptomer på for lavt stofskifte, og hendes blodprøver bekræftede det. Diagnosen var Hashimotos – en autoimmun sygdom, der angriber skjoldbrusk-kirtlen og giver for lavt stofskifte. Patienten blev sat på den normale behandling med stofskiftehormonet T4.

Nogle år efter holdt hun op med at drikke light-sodavand – på eget initiativ – og i løbet af kort tid steg hendes stofskifte igen. Hun trappede ned og stoppede til sidst helt med at tage stofskiftehormon. En opfølgende test viste, at stofskiftet var vendt tilbage til det normale, og at der ikke længere var autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

Sachmechi var derefter selv begyndt at anbefale sine patienter med lavt stofskifte at stoppe med light-produkter, og 3 patienter havde fulgt hans råd. 2 af dem kom af med både for lavt stofskifte og autoimmun sygdom, så de ikke længere havde brug for tilførsel af stofskiftehormon. Hos den tredje skete der dog ingen forbedring – en påmindelse om, at kunstige sødestoffer ikke er den eneste kilde til stofskifteproblemer.

Men at der kan være en sammenhæng, er Sachmechi ikke i tvivl om. På det hospital, hvor han arbejder, har de lavet en stor undersøgelse, hvor de kiggede på indtaget af kunstige sødemidler hos 100 patienter med Hashimoto’s og 125 patienter, der ikke havde Hashimoto’s. I gruppen med Hashimoto’s var der 53%, der havde et højt indtag af light-sodavand, mens det kun var 12% i gruppen, der ikke havde Hashimoto’s.

Har du drukket klor i dag?

Der kan være flere årsager til, at de kunstige sødemidler fører til for lavt stofskifte. Undersøgelser har vist, at aspartam, sucralose og sakkarin ændrer tarmfloraen, og man ved også, at tarmfloraen spiller en vigtig rolle ved autoimmun sygdom.

Men man må også se på hvert enkelt sødestof, fordi de – ud over at have nogle fællestræk – også er meget forskellige.

Aspartam er en forbindelse mellem to aminosyrer, phenylalanin og asparaginsyre, og de omdannes i kroppen til formaldehyd og derfra videre til myresyre, der til sidst nedbrydes til kuldioxid og vand. Formaldehyd er et allergifremkaldende stof, som kan give kontakt-allergi på huden – og i dyreforsøg har det vist sig at skade skjoldbrusk-kirtlen.

Sucralose er sukker, som bliver sat sammen med klor i en biokemisk proces. Klordelen gør, at sucralose ikke har nogen kalorier, og samtidig er det 650 gange sødere end sukker. Det betyder, at der bruges meget lidt sucralose til at søde produkter med, men sucralose har alligevel vist sig at have skadelige virkninger på skjoldbrusk-kirtlen, og her kan det være klordelen, der er synderen. For at kunne producere stofskiftehormoner skal kroppen nemlig bruge jod – og jod er i samme familie som klor – den familie, der hedder halogener. Her er det så, at kroppen kan forveksle jod med klor, fordi de hører til samme familie og altså minder meget om hinanden. Og sucralose vil så gå ind og erstatte jod.

Men man får ikke stofskiftehormoner ud af at bruge klor i stedet for jod. Så får man tværtimod stoffer, der er skadelige for både skjoldbrusk-kirtlen og kroppen som helhed.

Øget risiko for overvægt og diabetes

Mange mennesker vælger light-produkter, fordi de gerne vil tabe sig eller holde vægten – men det har vist sig, at light-produkterne i virkeligheden oftere får folk til at tage på. Det sker, fordi disse produkter ofte giver nedsat glukose-tolerance og for højt blodsukker – et forstadie til diabetes – og skader tarmfloraen. Meget tyder nu på, at vægtstigning også kan ske, fordi sødemidlerne sænker stofskiftet og i værste fald fører til autoimmun stofskiftesygdom.

Kunstige sødemidler – også i kosttilskud

Har man autoimmun Hashimoto’s – eller ønsker at undgå det – så kan man med god grund prøve at følge Sachmechi’s råd og så vidt muligt undgå kunstige sødemidler. Men i så fald skal man være vågen, for de findes ikke kun i light-sodavand og andet, der kaldes light. Vi får dem også serveret i produkter, hvor vi måske ikke lige forventer at finde dem. De bruges f.eks. i proteinpulver og i visse kosttilskud, som jo ellers er beregnet til at skulle gøre os sundere. På apoteket kan man f.eks. få en tyggetablet med c-vitamin og zink, som er tilsat sucralose.

Der er altså grund til at se nøje på ingredienslisten, når man køber ind – også i helsekosten og på apoteket. Men det kan være indsatsen værd.

Naturlige sødemidler

Det er en god ting at undgå sukker, og det kan gøres uden kemiske, patenterede stoffer som aspartam og sucralose. Den søde tand kan blive fuldt ud tilfredsstillet med et naturligt sødemiddel som Stevia. Stevia er et plante-ekstrakt, der søder 200 gange mere end sukker og indeholder 0 kalorier. Det påvirker heller ikke blodsukkeret. Men også her skal man have øjnene med sig. Du kan få billig Stevia i supermarkeder, hvor der på ingrediens-listen står: maltodextrin.

Maltodextrin er et fyldstof, som ikke tjener noget formål for smag eller næring – det kan efter nogens mening faktisk give en kedelig fad bismag – og det er kun tilsat for at sænke prisen. Undgå det. Køb ren Stevia. Selv om det måske ser dyrere ud, så er ren Stevia så koncentreret, at du kun skal bruge en ganske lille mængde til at søde din drik, din kage og din dessert. Det holder længe og er prisen værd.

Også Birkesød, udvundet af saften fra birketræer, er et naturligt sødemiddel, men dog ikke helt uden kalorier som Stevia.


Bemærk: Både amerikanske og europæiske myndigheder har konkluderet, at de omtalte kunstige sødemidler ikke er skadelige – en konklusion, der er baseret på den store mængde forskning, som er betalt af producenterne af kunstige sødemidler. Artiklen her beskriver forskning, som er lavet af uafhængige forskere, der ikke er finansieret af producenterne.

Hvad der skal til for at normalisere stofskiftet – hvad enten det er for højt eller for lavt – kan du læse meget mere om i bogen Naturlig hormonterapi.

Se også vores TEMA om stofskiftet

Andre artikler om stofskiftet her på NHTnu:

Ægget og hønen – og det lave stofskifte
Om frysepunktet og for lavt stofskifte
Kan selen forbedre stofskiftet?
Stofskiftet: Lene’s historie

Kilder

Kunstige sødemidler giver forstadier til diabetes og fedme

https://ing.dk/artikel/kunstige-soedemidler-giver-forstadier-til-diabetes-og-fedme-170906

Forskere uenige i myndighedernes vurdering af aspartam

https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-uenige-i-myndighedernes-vurdering-af-aspartam

Skelsættende nyt om sødestoffer: Kan øge risiko for fedme

https://videnskab.dk/krop-sundhed/skelsaettende-nyt-om-sodestoffer-kan-oge-risiko-fedme

Hashimoto’s Hypothyroidism Induced by Artificial Sweeteners
22nd Annual Scientific & Clinical Congress of the American Association of Clinical Endocrinologists

https://www.endocrineweb.com/professional/meetings/hashimotos-hypothyroidism-induced-artificial-sweeteners

Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes
Issac Sachmechi et al, Cureus 2018

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221534

AACE: Artificial sweeteners tentatively linked to Hashimoto’s thyroiditis

https://www.mdedge.com/endocrinology/article/99841/pituitary-thyroid-adrenal-disorders/aace-artificial-sweeteners?sso=true

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Følg Anette på

Mere fra Anette's blog
Mere om emnet:

Farlig kemi – betyder det så meget?

Podcast med Anette Paulin og vært Cristine Wasgaard om den skjulte kemi. Har vi fået mindre af den i hverdagen – eller mere – og hvad gør den egentlig ved os?

Nu kan jeg arbejde igen

Da benene begyndte at ryste ukontrolleret, gik det op for Pernille Søe, at det ikke bare handlede om overgangsalderen. Hun gik til lægen og fik konstateret for højt stofskifte. Men efter et år på stofskiftemedicin havde hun det stadig så dårligt, at hun ikke var i stand til at arbejde.

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

VI HJÆLPER KVINDER TIL AT HJÆLPE SIG SELV

Seneste artikler

Tjek din ægløsning

Døjer du med smerter, kraftige blødninger eller andre belastninger omkring menstruationen, kan det være en god idé at tjekke, om du har ægløsning. Se her hvordan.

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.