NHT® og hormoner – kort fortalt

Der er mange påstande i omløb om NHT og hormoner. Her får du de korte svar sammen med info om de mest udbredte misforståelser. I vores tema "Myter om hormoner" kan du dykke dybere ned i mytejagten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Det korte svar

I den traditionelle hormonbehandling ser man østradiol som det eneste hormon, kvinder kan mangle, og det bliver kun givet mod overgangsalderens symptomer.
I NHT® vejleder vi ud fra at skabe balance mellem hormonerne. Så vi ser på meget andet end østradiol.

Til dig, der vil vide mere

Hormoner udfører livsvigtige funktioner i vores krop livet igennem, og det at genoprette en god balance mellem de forskellige hormoner kan derfor være gavnligt både i den fertile alder, omkring overgangsalderen og efter overgangsalderen. I NHT får du testet dine hormonniveauer, så du får præcis viden om, hvordan det står til med balancen imellem dem, og du får vejledning i, hvordan balancen genoprettes. NHT-vejledning inddrager også specifikke områder, der har betydning for hormonbalancen, som f.eks. kost, stress og hormonforstyrrende stoffer. Tilsammen giver det en grundig, holistisk baseret vejledning, som rigtig mange, både mænd og kvinder, har haft glæde af.

Du kan se beretninger fra klienterne her.
Du kan læse mere om vores tilgang her.

Det korte svar

Ja, i Danmark bruges der som regel bioidentisk østrogen – nærmere bestemt: østradiol – til hormonbehandling. Nogen vil gerne fremstille det, som om NHT påstår, at østradiol ikke er bioidentisk, og at vi derfor er imod det. Det har vi aldrig sagt, og vi har altid omhyggeligt beskrevet de gavnlige virkninger, som østradiol kan have, hvis man rent faktisk mangler det, både i vores bøger og artikler.

Til dig, der vil vide mere

At vi skulle være imod østradiol er en misforståelse, som måske er opstået, fordi vi ikke går ind for ensidig tilførsel af østradiol, som det sker i den gældende hormonbehandling. Vi vejleder ud fra at skabe balance mellem hormonerne, og vi køber ikke forestillingen om, at østradiol er det eneste hormon, kvinder kan mangle. Derfor har vores bog, Naturlig hormonterapi, undertitlen “opgør med østrogenmyten”. Det opgør kan du læse mere om her:

Hvorfor opgør med østrogenmyten?

Det korte svar

NHT-vejledning tager udgangspunkt i en test af hormon-niveauerne. Der er så nogen, der mener, at man ikke kan bruge en hormontest til noget, fordi hormonerne svinger hele tiden.

Det er korrekt, at niveauet af de forskellige hormoner varierer. Det er derfor, det kræver viden at tolke en hormontest, og det er den viden, man – blandt meget andet vigtigt – får på NHT-uddannelsen.

Til dig, der vil vide mere

Hormonerne varierer, men de varierer ikke på en tilfældig og uforudsigelig måde. Cortisol har f.eks. en daglig cyklus og er højest om morgenen. Østradiol og progesteron svinger i en månedlig cyklus. I den fertile alder skal man derfor tage højde for, hvornår i cyklus testen bliver taget. Andre hormoner som DHEA, testosteron og østriol har ikke de store udsving, så for disse hormoner er tidspunktet for prøvetagning ikke afgørende.

På NHT-uddannelsen lærer man at tolke testen ud fra disse sammenhænge – og sammenholde testresultatet med symptomerne. Det giver et unikt indblik i kroppens tilstand.

Hør Anette fortælle om dette unikke indblik i podcasten Hvad kan man se i en hormontest?

Så skal man også tage højde for, at det kan være individuelt hvilket niveau af det enkelte hormon, man har det bedst med. Derfor vil symptomerne i sidste ende være bestemmende i en NHT-vejledning – det kan du læse mere om i De 7 principper, som ligger til grund for en naturlig hormmonterapi. Det handler om, at vi skal få symptomerne til at forsvinde, så klienten kan få det godt igen.

Du kan blive klogere på symptomerne her: Symptomer på hormonelle ubalancer

Det korte svar

Du vil høre mange læger sige, at hormoner ikke kan måles i spyt. Det er i modstrid med forskningen, hvor spytprøver er blevet mere og mere udbredte blandt dem, der forsker i hormoner. Forskerne ville ikke bruge spytprøver, hvis de ikke var præcise og pålidelige. Det gælder f.eks. professor Lucilla Poston fra King’s College London, der har stået for et stort og meget omtalt forsøg, hvor der blev brugt spytprøver, og som viste, at progesteronmangel kan give øget risiko for en for tidlig fødsel. Hun udtaler:

“Spytprøver er nemme at indsamle, der er ikke brug for en nål eller en blodprøve.”

Til dig, der vil vide mere

Det er de såkaldte steroidhormoner  – herunder progesteron, østradiol, østriol, cortisol, DHEA og testosteron – som pålideligt kan måles i spyt. De transporteres med blodet, men det er også et videnskabeligt faktum, at de diffunderer til, dvs. trænger over i, spyt.

Det kan du se dokumenteret her i Clinical Chemistry.

Det er netop steroidhormoner, vi måler i en NHT-hormontest, og derfor har vi valgt spytprøven, fordi den er ikke-invasiv og giver en præcis måling af de hormoner, der er aktive og tilgængelige for kroppen.

Men spytprøver bruges generelt ikke i det danske sundhedsvæsen – og det kan jo være en af grundene til, at en hel del læger går rundt og tror, at man ikke kan bruge spytprøver til måling af hormoner.

Her kan du se forskning og få mere information om måling af hormoner i spyt.

Det korte svar

Det er et problem, der kun er relevant i den traditionelle hormonbehandling, hvor den ensidige tilførsel af østradiol skaber en fortykkelse af livmoderslimhinden, som så skal modarbejdes for ikke at øge risikoen for livmoderkræft – det sker typisk med patenterede progestiner, som så til gengæld øger risikoen for brystkræft.
NHT-vejledning handler om at skabe balance mellem hormonerne, og en genopretning af balancen skaber ingen risiko for fortykkelse af livmoderslimhinden.

Til dig, der vil vide mere

NHT ser på den forskning, som viser, at progesteron udfører mange vigtige funktioner i vores krop. Det kan ikke reduceres til et vedhæng i en østradiolbehandling. Det er et hormon, der bl.a. vedligeholder hjerte/kar-systemet, hjernen og nervesystemet og beskytter os mod inflammation og autoimmun sygdom. Det er ikke et hormon, man har lyst til at mangle, men desværre er det let at komme til at mangle progesteron, f.eks. på grund af manglende ægløsning.
Det kan du læse mere om under Din cyklus

– og du kan se den omfattende forskning i progesterons livsvigtige funktioner her.

Du kan læse mere om vores syn på naturligt progesteron i en traditionel hormonbehandling – og problemerne med det – i denne artikel om Utrogestan.

I kvindens naturlige cyklus er det iøvrigt progesteron, der i anden del af cyklus sørger for at modvirke den fortykkelse af livmoderslimhinden, som østradiol opbygger i første del af cyklus. Det har progesteron gjort udmærket i hele menneskehedens historie – det er en af de opgaver, som det er skabt til. Så hvis det naturlige progesteron ikke er effektivt nok i forbindelse med en østradiolbehandling, kunne det jo skyldes, at der bliver givet for meget østradiol i forhold til kvindens naturlige produktion. Det kan du læse mere om i denne artikel: 

Får du for meget østrogen?

Det korte svar
Nogen siger, at progesteron ikke kan optages ordentligt gennem huden som creme eller gel, fordi progesteron i den form er fedtopløseligt. En begrundelse, der ud fra vores forståelse ikke giver meget mening, eftersom progesteron altid vil være fedtopløseligt. Progesteron er et steroidhormon, og det er selve definitionen på et steroidhormon: At det er fedtopløseligt – i modsætning til f.eks. peptidhormoner, der er vandopløselige. Så hvis det var rigtigt, kunne man kassere alle de østradiolprodukter, der også findes som creme eller gel og ordineres i den traditionelle hormonbehandling. Østradiol er nemlig også et fedtopløseligt steroidhormon.

Alle steroidhormoner dannes ud fra kolesterol, de har den samme kemiske struktur, og de er alle sammen fedtopløselige. Det er nu engang den struktur, de har. De vil være fedtopløselige, uanset om du tager dem som piller eller creme.

 

Steroid-kæden. Man kan se, hvordan testosteron dannes ud fra progesteron, og østradiol dannes ud fra testosteron. Det hele hænger uløseligt sammen. Det kan du læse meget mere om i bogen “Naturlig hormonterapi“.

Til dig, der vil vide mere
Danmark hører til de få lande, som ikke tilbyder progesteron som creme eller gel til optagelse gennem huden – det, der kaldes transdermal optagelse. Det naturlige progesteron i pilleform, som er på markedet i Danmark, produceres af medicinalfirmaet Besins. De laver også progesteron som cremer til transdermal optagelse. De er bare ikke på markedet i Danmark.

Studier kan bekræfte, at progesteron i form af cremer har en gavnlig effekt. Her er to studier, hvor der bruges progesteron-creme, og som viser effekt mod hedeture. Det er randomiserede, placebo-kontrollerede studier, publiceret i anerkendte fagtidsskrifter med peer-review:

Transdermal progesterone cream for vasomotor symptoms and postmenopausal bone loss
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10432132/

Transdermal progesterone: effects on menopausal symptoms
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23969765/

Til info: Alle studier, der publiceres på PubMed, bliver forsynet med en PubMed Disclaimer. Det har ikke noget at gøre med kvaliteten af studiet.

I NHT anbefaler vi transdermal optagelse, som efterligner kroppens egen produktion af hormoner, der går direkte i blodbanerne. Oral indtagelse, dvs. pilleform, skal passere fordøjelsessystemet og leveren, som hormoner ikke normalt gør, hvorved meget går tabt. Det kan du læse mere om i denne artikel om Utrogestan.

Det korte svar
Nu er der faktisk ingen fast definition på, hvornår der er evidens for noget. Vi kan bare konstatere, at der findes flere randomiserede og placebo-kontrollerede studier, som viser en effekt af progesteron mod hedeture. Her er link til tre studier. Alle tre er publiceret i anerkendte fagtidsskrifter med peer-review, og alle tre viser en effekt af progesteron mod hedeture:

PMID 10432132
– transdermal indtagelse

PMID 23969765
– transdermal indtagelse

PMID 22453200
– oral indtagelse

Til info: Alle studier, der publiceres på PubMed, bliver forsynet med en PubMed Disclaimer. Det har ikke noget at gøre med kvaliteten af studiet.

Til dig, der vil vide mere

Progesteron udfører mange vigtige opgaver i vores krop – det kan ikke blot reduceres til at være “et middel mod hedeture”. Der er omfattende forskning i progesterons betydning for bl.a.  hjerte/kar-systemet, for knogletætheden, for vedligeholdelse af hjernen og nervesystemet og som et hormon, der er med til at beskytte mod autoimmun sygdom og depression. Så det kan ikke anbefales, at man mangler det. Hvis det så også tager hedeturene, er det jo kun et ekstra plus.

Se forskningen i de vigtige funktioner, progesteron udfører i kroppen.

Læs mere om hormonbalancens betydning ved autoimmun sygdom her.

Også mænd producerer progesteron – det kan du læse om her.

Årsagen til hedeture er ikke afklaret, men man ved rigtig meget om, hvad der sker i kroppen, når man får en hedetur. Det kan du læse om her.

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fra Anette's blog

Hvad har C-vitamin at gøre med hormoner?

En glad ged! Den producerer 13.000 mg C-vitamin i døgnet, så den behøver ikke tage tilskud. Men hvad med os andre? Får vi C-vitamin nok til at producere de hormoner, vi har brug for?

Kvinde kend dine hormoner

KDHforside250px
- en bog om balance i alle aldre
Mere om emnet

Kampen om overgangsalderen

Er den gældende hormonbehandling baseret på evidens – eller hvad er den egentlig baseret på? Lad os gå tilbage i tiden og se på det forløb, der skabte den…

Naturlig hormonterapi
– din guide til genopretning af hormonbalancen med naturlige midler

“Den bog er der virkelig brug for.”
Læge Carsten Vagn-Hansen

Læs mere om bogen

Følg os på

– et magasin om
naturlig sundhed
Få vores nyhedsbrev

Vi hjælper kvinder til at hjælpe sig selv.

Seneste artikler

NHT® og hormoner – kort fortalt

Der er mange påstande i omløb om NHT og hormoner. Her får du de korte svar sammen med info om de mest udbredte misforståelser.
I vores tema “Myter om hormoner” kan du dykke dybere ned i mytejagten.

Læs mere »

Får du for meget østrogen?

Hvor meget østrogen skal du egentlig have i en hormonbehandling for at erstatte det, du producerede i den fertile alder? Forskningen tyder på, at mange får alt for meget…

Læs mere »

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤

Nyt om naturlig hormonterapi

Få sidste nyt!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om forskningen, gode tilbud – og tips til en sund hormonbalance.